Yvonne Houtstra (Foto: aangeleverd)
Yvonne Houtstra (Foto: aangeleverd)

Yvonne Houtstra “mijn functie is al tien jaar elke dag anders”

Interviews

Het Ondernemersplein, misschien wel dé groeiplek voor Almeerse ondernemers. Op 7 maart vierden zowel het Ondernemersplein als coördinator Yvonne Houtstra een feestje. Het Ondernemersplein bestaat namelijk 10 jaar, en Houtstra staat sinds dag één aan het roer van dit initiatief. Almere Zaken ging met Houtstra in gesprek. Naast een terugblik op de afgelopen tien jaar werd er ook vooruit gekeken, naar de toekomst van zowel het Ondernemersplein als van Houtstra persoonlijk.

“Voordat het ondernemersplein werd opgericht werkte ik al bij de gemeente Almere, als directiesecretaresse/secretaris. Dat beviel mij goed, maar toen ik over het Ondernemersplein hoorde begon er direct iets te kriebelen bij mij. Meestal wisselde ik na een jaar of vijf van functie binnen de gemeente, die vijf jaren zaten er wel zo’n beetje op en toen ik de plannen voor het Ondernemersplein hoorde merkte ik dat ik wel weer toe was aan een volgende stap. Dus ik solliciteerde op de functie van coördinator voor dit nieuwe initiatief,” aldus Houtstra. Na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure mocht Houtstra aan de slag in haar nieuwe functie. “Een echt concrete functie was er nog niet, want alles was nog nieuw en niks was in beton gegoten. Ik weet nog dat we bij het KVK plein in Amersfoort hadden gekeken, dat is waar ons concept ook vandaan kwam.”

“Meestal wisselde ik na een jaar of vijf van functie”

Netwerk

Houtstra vertelt verder; “Mijn functie verandert eigenlijk continu. Behalve dat ik de afgelopen tien jaar steeds meer verantwoordelijkheden heb gekregen werk ik ook met verschillende partners en organiseren we verschillende workshops en trainingen.” Het ondernemersplein maakt zich als netwerk van gemeente, ondernemers en instellingen sterk voor snelle en lokale toegang tot informatie, inspiratie, netwerk en support voor Almeerse ondernemers, onder andere door middel van een jaarprogramma met sprekers, workshops en netwerkevenementen, maar ook door ondersteuning van verschillende adviseurs die ondernemers op weg helpen met vraagstukken met betrekking tot ondernemerschap.

Adviesdiensten en coworking

Na het recentelijke vertrek van de KVK van het Ondernemersplein lag er een nieuwe grote uitdaging voor Houtstra. Want hoe kan de vrijgekomen ruimte zo effectief mogelijk ingezet worden voor de Almeerse ondernemer? Na een verkenning van een aantal verschillende mogelijkheden is er een concreet plan opgesteld dat zich volledig richt op adviesdiensten en coworking. “We hebben gekeken wat we kunnen aanbieden, waar ondernemers behoefte aan hebben. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om meer adviesdiensten aan te gaan bieden. Denk bijvoorbeeld aan een starterscoach, adviseurs op het gebied van financiën, google, social media, vergunningen, et cetera. Maar ook een coworking space die mensen de mogelijkheid biedt om samen, bij ons op het Ondernemersplein, te werken. Dat doen we omdat niet alle ondernemers beschikken over een eigen kantoor, maar ook zij baat hebben bij een professionele omgeving om met klanten of partners af te spreken, én omdat het een mooie manier is om meer reuring op het Ondernemersplein te creëren.”

Groeiconcept 

De nieuwe plannen zijn nog in ontwikkeling. “Het is een beetje aftasten waar het meeste behoefte aan is. De adviesdiensten zullen we op basis van de behoefte en de feedback die we ontvangen aanpassen en uitbreiden. Het streven is om op termijn minimaal twee dagen per week adviseurs in huis te hebben waar ondernemers, op afspraak, terecht kunnen met vragen.”

Workshops en events

Naast de nieuwe initiatieven biedt het Ondernemersplein ook de vertrouwde workshops en events voor ondernemers. Eén keer per jaar organiseert Houtstra de Ondernemersdag met een banenmarkt waar circa veertig bedrijven vertegenwoordigd zijn en ondernemers interessante workshops en lezingen kunnen volgen. Daarnaast wordt de agenda gevuld met workshops en events die inspelen op verschillende aspecten van het ondernemerschap. Bijvoorbeeld de training ‘Inspirerend Presenteren’ van Andrew Taylor, de training ‘Ondernemen, start met een plan’ van Remco Gemmeke en de workshop ‘Succesvol adverteren via social media’ gegeven door Winston Teeuwissen.

Toekomst

“Ik denk echt dat ik de leukste baan van gemeente Almere heb”

“Ik denk echt dat ik de leukste baan van gemeente Almere heb. Na tien jaar ben ik nog steeds helemaal happy met mijn functie. De komende periode ligt mijn focus bij ons nieuwe groeiconcept en ik weet zeker dat er daarna alweer een volgende uitdaging binnen het Ondernemersplein voor mij klaarstaat. Dat is de afgelopen tien jaar zo geweest en dat zal niet zomaar veranderen. Het Ondernemersplein heeft mijn ritme om na circa vijf jaar van functie te wisselen doorbroken. Ik heb het hier zo goed naar mijn zin dat ik denk dat ik hier echt wel tot mijn pensioen wil blijven.”

Kader:

Workshops en trainingen

De komende periode staan onder andere de volgende activiteiten op de agenda:

  • 24 april: Workshop Succesvol Adverteren via Social Media door Winston Teeuwissen
  • 24 april: Training Inspirerend Presenteren (vervolg op 15 mei en 5 juni) door Andrew Taylor
  • 29 mei: Workshop Sales & Klantenbinding door Remco Gemmeke

Raadpleeg de online agenda van het Ondernemersplein voor meer trainingen en workshops.