Hugo de Jonge (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)
Hugo de Jonge (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)

Minister erkent problemen Almere, maar wil onderzoek New Towns afwachten

Algemeen

Wethouder Froukje de Jonge is blij dat minister Hugo de Jonge (CDA) de sociale problematiek die zich voordoet bij jonge gemeenten zoals Almere, erkent. Toch wil de minister eerst het onderzoek afwachten dat hierover momenteel loopt. Dat wordt voor het zomerreces verwacht. De Almeerse wethouder hoopt daarna op ‘passende oplossingen.’

Door Marcel Beijer

De minister reageerde deze week op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Eline Vedder, Inge van Dijk en Harmen Krul. Zij stelden de vragen naar aanleiding van de grote sociale problemen die zich in groeisteden voordoen. Zo zijn er in deze ‘new towns’ relatief veel inwoners met schulden, armoede en laaggeletterden. Ook de eenzaamheid en het gebrek van sociale netwerken is hoog. Almere is verreweg de grootste nieuwbouwstad en heeft dus het meest te maken met deze problematiek. Zo is Almere landelijk de hoofdstad van het huiselijk geweld. 

Onderzoek

In de beantwoording aan de Kamerleden laat de minister weten dat er momenteel onderzoek wordt verricht naar de afnemende leefbaarheid, woonaantrekkelijkheid en sociaaleconomische status van New Towns. ‘Voor een reflectie op de problematiek in de New Towns, worden de resultaten van dat onderzoek afgewacht’, aldus De Jonge.

Regio Deals

De minister beseft dat bouwen méér is dan alleen woningen neerzetten en wijst op de Regio Deals waar regionale partijen en het Rijk samenwerken om de kwaliteit van leven, wonen en werken te vergroten. Almere en Lelystad krijgen via de Regio Deal ‘Nieuw Land’ 18,2 miljoen euro en via de  Regio Deal ‘Mainstage’ nog eens 5 miljoen euro, dat verdeeld moet worden met onder meer de Metropoolregio Amsterdam, Zaanstad en Almere. Ook komt er geld via het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) waarin sociale problematiek moet worden aangepakt. ‘Almere heeft de mogelijkheid om via het IZA en het GALA extra te investeren in preventie, gezondheid en sociale basis om de genoemde problematiek aan te pakken’, stelt de minister.

Passende oplossingen

De Almeerse wethouder Froukje de Jonge zegt blij te zijn dat haar naam- en partijgenoot erkent dat snelle en voortdurende groei wat met een stad doet. “Hij verwijst naar middelen voor IZA/GALA, dat zijn echter incidentele middelen- dus die zijn voor een paar jaar- dat terwijl de problematiek om duurzame oplossingen vraagt. We blijven groeien. Er is meer nodig dan die middelen, want wij zijn de groeistad onder de groeisteden.”
Wat dat betreft is de wethouder niet helemaal content met het antwoord op de schriftelijke vragen. “We wachten met de minister op het rapport over de newtowns en wat daarop een passende opvolging is.”