Minster De Jonge, wethouder Lindenbergh en burgemeester Bijleveld (Foto: Studio Wierd)
Minster De Jonge, wethouder Lindenbergh en burgemeester Bijleveld (Foto: Studio Wierd)

Almere doet minister aanbod om snel 10.000 woningen te bouwen

Algemeen

Almere heeft minister Hugo de Jonge (CDA) het aanbod gedaan om snel te helpen met de doelstellingen van het kabinet om op korte termijn betaalbare en goed bereikbare woningen te bouwen. Burgemeester Ank Bijleveld (ook CDA) en wethouder Julius Lindenbergh lieten de minister dit weten toen hij onlangs een bezoek bracht aan Almere. 

Almere bood aan om in deze kabinetsperiode minstens 10.000 woningen te bouwen. Dit sluit naadloos aan op de gezamenlijke lange termijn ambities van het kabinet, de regio en op de woonvisie van Almere. De Metropoolregio Amsterdam, waar Almere onderdeel van uitmaakt, heeft het kabinet een voorstel gedaan voor versnelling van woningbouw in combinatie met investeringen in bereikbaarheid. Binnen Flevoland is ruimte voor toevoeging van ruim 100.000 woningen, de zogenoemde Flevodeal. 

Bewezen

Almere is van mening een bewezen staat van dienst te hebben op het gebied van woningbouw en stelt dat het kabinet op basis daarvan kan rekenen op een fikse bijdrage aan de vraag voor woningen.   “Snelle resultaten vragen ook om gezamenlijke, integrale afspraken voor de korte én voor de langere termijn”, zegt burgmeester Bijleveld. “Almere maakt daarom met het Rijk graag concrete afspraken over binnenstedelijke investeringen die daarvoor de komende jaren noodzakelijk zijn.”

IJmeerverbinding

Vooral in het stadsdeel Pampus kan Almere snel en veel bouwen. Wethouder Lindenbergh acht het dan wel van groot belang dat de bereikbaarheid goed wordt geregeld: “Wij hebben het in Almere nu goed voor elkaar waar het openbaar vervoer, de auto en de fiets betreft. Voor een goede bereikbaarheid in de toekomst met meer woningen is het snel starten van de MIRT-verkenning IJmeerverbinding nodig.” 

MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport en is een investeringsprogramma van het Rijk. “Daarmee zet Almere samen met het Rijk en de regio de volgende stap voor een cruciale bereikbaarheidsoplossing voor de gehele regio”, aldus Lindenbergh.