Er zit een chip in de kliko's (Archieffoto: Fred Rotgans)
Er zit een chip in de kliko's (Archieffoto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Ergernis over gft-controles met gele en rode kaarten

Algemeen

De controles die de gemeente uitvoert om gft-afval beter te scheiden leidt bij een aantal Almeerders tot onbegrip. Ook ondernemers klagen. Wie bijvoorbeeld plastic in de gft-bak gooit krijgt een gele kaart en loopt bij herhaling de kans op een rode kaart en mogelijk 100 euro boete. De gemeente zegt juist bewustwording te willen creëren.

Het onbegrip gaat vooral over de juridische houdbaarheid: want wat als een onbekende een plastic zak in de bak van een ander gooit? Ook zijn bewoners verbaasd dat er een chip in de kliko’s zit. Ze vrezen dat de gemeente hen daarmee als Big Brother controleert en dreigen op social media de chip eruit te zullen slopen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat laatste uit den boze. “De containers zijn eigendom van de gemeente, spullen van anderen mag je niet vernielen.”

In het gft ermee!

De controles zijn onderdeel van de campagne ‘in het gft ermee!’ dat bewoners moet stimuleren gft-afval goed te scheiden. “Een goed gescheiden en volle gft-container levert zo’n 15 tot 20 kilo compost op”, zegt de woordvoerder. “Helaas zit in te veel gft-containers in Almere afval dat er niet in thuishoort, zoals plastic zakken of luiers. Dit gebeurt zo vaak, dat het Almeerse gft standaard nog een keer extra gecontroleerd en opgeschoond moet worden voordat het naar de gft-verwerker kan. Dat kan en moet dus beter. Daarom is de gemeente Almere hiermee aan de slag gegaan.”

Leuke acties

De woordvoerder benadrukt dat dat vooral met leuke acties gebeurt, zoals het gratis gft-bakje voor op het aanrecht en het uitdelen van gratis compost. “Daarnaast is er het systeem met waarschuwingen en gesprekken voordat we eventueel overgaan tot het opleggen van een boete.” Die wordt volgens de woordvoerder uitsluitend opgelegd bij een sterk vervuilde container “waarbij het zeer onwaarschijnlijk is dat dit door anderen is gedaan op het moment dat de huiscontainer langs de weg stond.”

Plastic zakjes

De klacht van bewoners dat ook afbreekbare plastic zakjes in het gft-afval voor plastic worden aangezien verdient ook wat uitleg, aldus de woordvoerder. “Gft mag alleen in composteerbare zakjes, die zijn voorzien van het kiemplant logo. Zakjes zonder dat logo zijn minder goed afbreekbaar.”


Het kiemplant logo (Foto: aangeleverd) -