Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd).

Reces(-sie) biedt ruimte tot nadenken

Column

Ik hoop dat iedereen weer wat is uitgerust en vol hernieuwde energie zich kan richten op de tweede helft van dit jaar. Ik schrijf dit als net de laatste week van de zomervakantie en het politieke reces is ingegaan. Terwijl de Almeerse gemeenteraad zich opmaakt voor een nieuw politiek jaar, bereidt Den Haag zich voor op de Tweede Kamerverkiezingen. De zomerperiode geeft altijd ruimte om de waan van de dag te ontstijgen en zaken in perspectief te plaatsen. 

Zo kwam het CBS in augustus met cijfers over de staat van de Nederlandse economie. Daaruit bleek dat we ons in een ‘milde recessie’ bevinden, iets dat veel ondernemers zelf natuurlijk al langer konden uittekenen. Hoge energieprijzen, dure arbeidskosten en krapte, zaken die ondernemen in deze tijd af en toe als balanceren op een slap koord doen laten voelen. Gelukkig doen we het in Flevoland nog niet zo slecht. Laten we hopen dat dat zo blijft.

De recessie blijkt andere eigenschappen te hebben dan de gangbare: er is maar een laag aantal faillissementen en een voortdurende krapte op de arbeidsmarkt. Volgens CBS-hoofdeconoom heeft deze milde vorm ook voordelen, en kan voor de economie soms best goed zijn. “Als die grote druk op de arbeidsmarkt wat afneemt, dat bedrijven toch wat makkelijker mensen kunnen vinden.”

Met dit in het achterhoofd kijk ik naar Almere en richt ik me op de lichtpuntjes die er te zien zijn: een sterk groeiende economie de afgelopen jaren (aldus het CPB), met veel kansen in de export. Als gemeente ambiëren wij een stad vol ondernemingen die pionieren én bloeien op het gebied van tech en transitie; door te streven naar een ecosysteem van bedrijven en onderwijs die bijdragen aan een leefbare toekomst. Hier liggen nog veel kansen voor bedrijven binnen onze gemeentegrenzen en zo hoop ik dat we samen, door de schouders eronder te zetten, relatief ongeschonden uit deze milde recessie komen.

Ten slotte brengt het einde van het reces ook weer kansen met zich mee: als gemeente organiseren we de komende maanden weer veel mooie evenementen die ondernemers kunnen helpen in het optimaliseren van hun bedrijfsvoering. Denk aan de workshops, netwerkbijeenkomsten en lezingen van het Ondernemersplein, en de verkiezing van onderneming van het jaar. Voor die laatste verkiezing kunt u nog stemmen. Laten we onze lokale ondernemers vieren, steunen en juist in tijden van reces en recessie, een extra hart onder de riem steken.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling