Michel van der Made en en Annette Stevens hebben de handen ineen geslagen. Hun credo: gemotiveerde asielzoekers en statushouders aan het werk krijgen in Almere.
Michel van der Made en en Annette Stevens hebben de handen ineen geslagen. Hun credo: gemotiveerde asielzoekers en statushouders aan het werk krijgen in Almere. (Foto: Fred Rotgans)

‘Gemotiveerde nieuwkomers (statushouders en asielzoekers) verbinden met werkgevers in Almere’

Nieuwe Zaken

Annette Stevens (Weerwerk W&S en Uitzenden) en Michel van der Made (banenhier.nl) hebben samen meer dan 35 jaar ervaring in recruitment op een persoonlijke wijze. Recent hebben beiden de krachten gebundeld en zijn ze het initiatief SamenWerken MVO gestart, een samenwerkingsverband speciaal ingericht voor werkgevers die banen beschikbaar hebben voor nieuwkomers (statushouders en asielzoekers).

Het hebben van een baan betekent voor de nieuwkomer deelnemen aan de Nederlandse maatschappij, het (beter) leren kennen van onze taal, onze cultuur en natuurlijk ook een inkomen. Én een kans om te werken aan een nieuwe toekomst. In Almere en Amsterdam zijn Annette en Michel enthousiast op zoek naar bedrijven met een personeelstekort. 

“Wekelijks spreken wij in Almere en Amsterdam op diverse AZC locaties met nieuwkomers die gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan. Wij spreken mensen met een grote variatie aan ervaring en opleiding, van een universitair opgeleide civiele engineer tot een eerste hulp arts, van supermarktmedewerker tot een elektromonteur.” Daarnaast hebben wij veelvuldig contact met accountmanagers van de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Almere over werkzoekende statushouders die niet (meer) op een AZC verblijven om ook deze mensen op een respectvolle en duurzame manier te begeleiden naar werk. 

Veel nieuwkomers starten in een functie als logistiek medewerker, orderpicker, zorgassistent, housekeeping, bediening of bijvoorbeeld als schoonmaker en zij zijn zeer positief, enthousiast en dankbaar voor de kans die zij krijgen. Soms lukt het om een nieuwkomer meteen in zijn/haar vakgebied te laten starten en dat is uiteraard fantastisch. Om te kunnen gaan werken is communicatie op de werkvloer essentieel. Van de nieuwkomers die wij via SamenWerken MVO aan het werk helpen, spreekt 95% voldoende Engels en/of Nederlands. “Goede communicatie is voor ons ook een voorwaarde om samen te kunnen werken”, zeggen Annette en Michel.

Tussen nu en vier weken 170 gemotiveerde mensen beschikbaar voor werk 

Asielzoekers en statushouders mogen werken in Nederland, maar er zijn verschillende regels. Sinds 29 november is de ‘24 weken werken regel’ afgeschaft en mogen asielzoekers onbeperkt in Nederland aan het werk. Wel is een werkvergunning, BSN en Nederlandse bankrekening noodzakelijk en SamenWerken MVO biedt alleen mensen aan voor wie zij dit al binnen hebben. 

Door deze mensen in dienst te nemen maak je als ondernemer een groot verschil voor hen zelf maar ook voor je organisatie. Zij zullen de geboden baan met enthousiasme en grote inzet aanpakken. Daarnaast creëer je als bedrijf een sociaal betrokken profiel, wat weer bijdraagt aan een positief imago voor jouw organisatie. Het zal de diversiteit en inclusie op de werkvloer bevorderen. 

Op dit moment heeft SamenWerken MVO voor 170 asielzoekers uit Almere en Amsterdam een TWV in aanvraag. De komende weken zullen zij beschikbaar komen voor werk. Voor een aantal nieuwkomers wordt nog gezocht naar werkgevers met een MVO hart. 

Ervaren professionals

“SamenWerken MVO is ontstaan uit drie bedrijven”, vervolgt Annette. “Michel heeft al ruim een jaar contact met het AZC in Almere en heeft vorig jaar meer dan 25 nieuwkomers aan het werk geholpen bij een groot distributiecentrum in Almere (Telesuper). We ontmoetten elkaar tijdens een banenbeurs. Het klikte en wij kwamen erachter, dat wij allebei op dezelfde manier in de wedstrijd stonden: op een zorgvuldige en respectvolle manier vacatures vervullen geeft op de lange termijn voor zowel de opdrachtgever als de kandidaat het beste resultaat. Michel heeft als achtergrond bouw en techniek. Ik heb meer ervaring in kantoor en managementfuncties en daarin vullen wij elkaar goed aan. Daarnaast werken wij allebei met dezelfde backoffice ONE People Services (ONE) in Amsterdam wat de samenwerking heeft versneld. 

Eind september hebben wij besloten dat dit project een eigen naam moest krijgen, gedragen door onze beide bedrijven samen met onze backoffice ONE en zo is SamenWerken MVO ontstaan. Het team bestaat inmiddels uit zeven ervaren professionals, die met hart en ziel op allerlei fronten de werkzoekenden bijstaan. Naast het zoeken naar werk en de administratieve werkzaamheden rondom aanvragen TWV/BSN e.d. worden ook tips gegeven over taallessen, netwerken, CV-opbouw en solliciteren. 

‘I want to work seven days a week. That’s what I always did’

Annette geeft aan dat je als werkgever een enorm gemotiveerde medewerker krijgt, je vervult je vacature en je toont je maatschappelijke betrokkenheid. Voor de nieuwkomer, geldt dat werken de integratie stimuleert en daarmee het netwerk vergroot. Vermeldenswaardig is hun werkmotivatie. ‘I want to work seven days a week. That’s what I always did’, is wat er veel wordt beantwoord op de vraag: hoeveel wil je werken? Dit symboliseert hun werkmentaliteit.

Op hoofdlijnen zijn Annette en Michel bezig met twee soorten banen voor nieuwkomers. 

Groep 1 is een aanzienlijke groep en het betreft banen waarbij de medewerker eenvoudig(er) werk gaat doen en hierdoor de kans krijgt om onze Nederlandse cultuur te leren kennen, natuurlijk ook de taalvaardigheid te verhogen, een netwerk op te bouwen en de stap te maken naar financiële onafhankelijkheid. 

Groep 2 zijn banen die aansluiten op de vaardigheden en ervaring die nieuwkomers hebben opgedaan in het land van herkomst waardoor zij direct in hun eigen vak aan de slag kunnen gaan. 

SamenWerken MVO ontzorgt bedrijven

De tijdrovende administratieve klus die gepaard gaat met het aanvragen van een tewerkstellingsvergunning (TWV), BSN en Nederlandse bankrekening en overige zaken neemt SamenWerken MVO volledig uit handen voor werkgevers. Op deze manier zorgen zij ervoor dat er altijd kandidaten beschikbaar zijn voor de vacatures en de werkgever dus geen last heeft van de doorlooptijd die anders tot tien  weken kan oplopen. Daarnaast bieden zij ook de tarieven voor uitzenden dusdanig laag aan, dat het zeer aantrekkelijk wordt om deze gemotiveerde mensen een kans te geven om goed werk bij een fijne werkgever te vinden. 

“Medio november zijn de eerste mensen enthousiast gestart bij horecagroothandel HANOS in Amsterdam en hebben we al bij diverse andere bedrijven in Almere en Amsterdam mensen mogen voorstellen die binnenkort gaan starten.” 

SamenWerken MVO is een toegewijde organisatie die zich inzet voor het ondersteunen van nieuwkomers in Almere en (Groot) Amsterdam bij het vinden van betaald werk. “Wekelijks zijn wij op diverse COA locaties met inloopspreekuren over werken in Nederland en zijn wij ook actief bij de Meedoen-balies.” Regelmatig hebben wij met medewerkers van het COA overleggen omtrent de voortgang van het proces en onze werkzaamheden in het algemeen. We spreken met nieuwkomers met uiteenlopende opleidingen en ervaringen; nieuwkomers die HBO of universitair geschoold zijn in diverse uiteenlopende richtingen (civiele techniek, economie, IT of finance), maar ook vakmensen in techniek (loodgieters, elektriciens, werktuigbouwkundigen, tegelzetters, stukadoors) of logistiek.”

www.samenwerken-mvo.nl

Annette Stevens, tel. 06-51916638, annette@samenwerken-mvo.nl

Michel van der Made, tel. 06-11141335, michel@samenwerken-mvo.nl

How many days you want to work?: 'Seven'