Afbeelding
AlmereZaken

Gemeente betrekt meer bedrijven bij maken match werkgever-werknemer

Algemeen

Het is de wens van de gemeente Almere om steeds meer bedrijven de gelegenheid te geven om een grotere rol te spelen bij het tegengaan van werkloosheid. Om die reden zijn met een aantal partijen afspraken gemaakt over hoe ze vanuit hun eigen kennis en kunde een goede bijdrage kunnen leveren. Om deze stap op weg naar meer betrokkenheid van het bedrijfsleven bij arbeidsbemiddeling symbolisch te markeren, legde wethouder Participatie, Werk en Inkomen, Froukje de Jonge, samen met ondernemers van Unibail Rodamco, Connexxion, Tempo-Team, Manpower, Flextensie en Alliander (Step2Work) een puzzel in elkaar. De tekening op de puzzel illustreert dat het gaat om een gezamenlijke inspanning van overheid, werkgevers en toekomstige werknemers.

De twee uitzendbureaus Tempo-Team en Manpower en de sociale onderneming Flextensie gaan intensief samenwerken met het Werkgeversserviceteam van de gemeente. Zij voegen ieder voor zich een specialisme toe aan het totale pakket aan middelen dat ingezet kan worden. Manpower creëert een ‘leerwerkrotonde’ gericht op de bemiddeling van werkzoekenden in de logistiek, procesindustrie, productie en zakelijke dienstverlening. De sociale ondernemer Flextensie zorgt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt kan worden benut voor de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Werkzoekenden kunnen vanuit een arbeidspool gevarieerde werkervaring opdoen bij verschillende opdrachtgevers. Onder de noemer ‘Activeerkracht’ helpt Tempo-Team de gemeente het proces van plaatsing blijvend te versnellen waardoor meer bijstandsgerechtigden betere bemiddeling naar de arbeidsmarkt ontvangen. Wethouder De Jonge: “Met deze samenwerking zetten we een stap op weg naar meer publiek-private samenwerking. Het is een belangrijke beweging die we in gang zetten omdat we met samenwerking zo succesvol mogelijk kunnen zijn bij het faciliteren van werkgevers en werkzoekenden. Gemeente en werkgevers hebben elkaar veel te bieden en dat komt het best tot zijn recht bij intensieve samenwerking.”

Maatwerk van bedrijven
Connexxion Almere doet mee door werkzoekenden een op maat opleidingstraject aan te bieden en te plaatsen op vacatures voor de regio Almere. Met Alliander zijn onder de noemer Step2Work afspraken gemaakt om werkzoekenden op te leiden en werkervaring te laten opdoen op het gebied van administratie, catering en techniek. Unibail Rodamco organiseert in april een 2-daags evenement in City Mall Almere, waarbij deelnemende partners een platform bieden waar werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt begeleid contact krijgen met werkgevers via workshops en speeddates. Het is de intentie van de gemeente om in de komende jaren steeds meer bedrijven meer ruimte te geven om het beste van zichzelf te geven en toekomstige werknemers op weg te helpen naar een baan.