Rami Masri
Rami Masri SIMONE VAN DEN BERG

Roots: verzamelplaats van herkomst, kansen en lekker eten

Nieuwe Zaken

Het ondernemerschap kent verschillende uitdagen. We weten allemaal dat het niet altijd makkelijk is en dat er soms obstakels overwonnen moeten worden. Maar wat nou als je pas kort in een land woont, je weg in die nieuwe cultuur nog moet vinden en ook nog geen netwerk hebt?

Almere Zaken ging hierover in gesprek met de 28-jarige Rami Masri. Deze horecaondernemer is in 2015 als vluchteling uit Syrië naar Nederland gekomen. Na een kort verblijf in het AZC in Almere verhuisde Masri naar Amsterdam. Tussen 2017 en 2021 werkte hij bij KLM. Tijdens de corona pandemie vond deze ondernemer in de dop tijd om na te denken over wat hij met zijn toekomst wilde. “Ik heb veel gelezen en nagedacht over wat ik nou echt wil doen. Ik wist al snel dat ik andere mensen wil helpen,” aldus Masri Even overweegt hij een studie filosofie te gaan volgen, maar het ondernemerschap trok hem toch meer aan.

Gezonde, vegetarische keuze

De vraag watvoor onderneming Masri wilde starten bleek eenvoudig te beantwoorden. “Ik reisde elke dag met de trein van Amsterdam naar Schiphol, maar als vegetariër die een gezonde keuze wil maken is er weinig verkrijgbaar op de stations. Toen ben ik een klein marktonderzoek gestart om mensen te vragen of zij dit probleem ook ervaren en of er behoefte is aan een oplossing hiervoor.”

Opening eerste vestiging

Inmiddels is Masri twee jaar verder, volgt hij een studie Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en opent de ondernemer op vrijdag 15 september, op station Almere Centrum, de eerste vestiging van zijn zaak Roots. Een horecagelegenheid waar, veelal vegetarische, gezonde Syrische gerechten bereid en verkocht worden. De ondernemer is trots dat hij in Almere zijn eerste vestiging kan openen.

Dankbaar

“Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik heb ook veel geluk gehad dat ik via via een netwerk kon opbouwen. Als je alleen talent hebt maar geen netwerk is het veel moeilijker om iets te bereiken,” aldus Masri veel van de contacten die de ondernemer gelegd heeft, heeft hij te danken aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Via hen ben ik met de Rabo foundation in contact gekomen, maar ook met de NS. Ik ben heel dankbaar dat ik deze contacten heb kunnen leggen en dat zij in mijn idee, en in mij, geloven.”

Helpen

Toch is Masri zijn ambitie om anderen te helpen niet vergeten. “Ik heb veel kansen gekregen. Ik heb een mentor, hij was eerst mijn taalcoach maar is nu veel meer dan dat. Ik zie hem echt als familie, een soort oom. Zonder hem had ik nooit kunnen komen waar ik nu sta. Die kansen wil ik ook aan anderen geven.” Zo wil Masri andere vluchtelingen werk bieden in zijn zaak. “Als vluchteling is het niet altijd makkelijk om een baan te vinden. Er is een taalbarrière, en iemands opleiding sluit soms niet aan of wordt niet erkend.” Masri wil deze mensen helpen en dezelfde kansen bieden die hij kreeg. “Behalve dat ze bij mij kunnen werken wil ik er ook echt voor ze zijn, zoals mijn mentor er ook voor mij was, en eigenlijk nog altijd is. Dat gun ik anderen ook heel erg.”

Toekomst

Waar de toekomst hem precies zal brengen weet de ondernemer nog niet. Wat hij wel weet is dat hij op een gegeven moment een minder actieve rol in zijn bedrijf wil innemen. Niet omdat hij niet wil werken, maar juist omdat hij het beste voor heeft met zijn zaak. “Na een langere tijd, tien jaar bijvoorbeeld, denk ik dat het goed is om anderen met nieuwe frisse ideeën de ruimte te geven. Ik wil altijd betrokken blijven, maar misschien meer als een soort adviseur. Dat zal mij ook ruimte geven om andere projecten op te zetten. Wat precies weet ik nog niet maar ik wil mij breder inzetten in het sociaal maatschappelijk domein.” De rode draad door het verhaal van Masri is dat hij zich wil blijven inzetten om anderen dezelfde kansen te bieden die hij kreeg.

Eerste vestiging Roots, kort voor de opening op 8 september (Foto: aangeleverd)