Sharon de Miranda
Sharon de Miranda Peter Isaak

Sharon de Miranda winnares in de categorie Manager FZV 2023

Interviews

In haar auto de provincie door opzoek naar de mooiste lokaal geproduceerde voedingsmiddelen. Op zoek naar diamanten in de Flevolandse grond, dat is hoe De Miranda haar baan als Manager & Chef-kok bij het Food Forum is gestart. “Mijn werkwijze bij het Food Forum is wat deze organisatie zo bijzonder maakt. Normaal gesproken stel je als chef een menu samen en ga je daarna kijken waar je je producten zult inkopen. In dit geval ging dat precies andersom, ik heb eerst gekeken wat er allemaal te krijgen is en heb aan de hand daarvan een menu ontwikkeld,” aldus De Miranda. Haar vele tripjes door de provincie zijn een ware ontdekkingsreis geweest voor De Miranda. “Er zijn zoveel bijzondere producten te krijgen die gewoon hier in Flevoland gemaakt worden, dat wist ik helemaal niet.”

Een droom die uitkomt

Of De Miranda haar huidige baan zoveel jaar geleden ook haar toekomstvisie was? Niet per se. Niet omdat De Miranda niet blij is met haar werk, in tegendeel, het is juist mooier dan ze had durven dromen. “Het is altijd mijn droom geweest om tv kok te worden, maar dat is maar voor heel weinig mensen weggelegd. Dat ik die kans heb gekregen is een droom die uitkwam. Een andere droom is altijd geweest om een restaurant te openen, maar dat dat zo’n bijzonder inspiratie restaurant zou worden waar lokale, duurzame producten centraal staan, dat had ik nooit durven dromen.”

Almeers werkgeluk

Al lang voordat de chef-kok bij het Food Forum aan de slag ging vond zij haar werkgeluk in Almere. “Ik heb een warm hart voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo heb ik bijvoorbeeld tien jaar bij Tante Truus gewerkt. Tot het laatst heb ik daar met veel plezier gewerkt, maar toen ik ook als tv kok aan de slag ging viel dat niet te combineren. Ik moest vaker vrij nemen bij Tante Truus en juist met de doelgroep waarmee ik daar werkte is dat lastig. Toen heb ik de moeilijke keuze gemaakt dat achter mij te laten en mij op nieuwe uitdagingen te richten.”

Food Forum

De Miranda werd vanuit de provincie gevraagd voor de functie van Manager & Chef-kok bij het Food Forum. “De bouw en ontwikkeling van de Floriade was in volle gang, en voor mij kwam de vraag ook precies op het juiste moment. Ik heb de uitdaging met beide handen aangegrepen en het Food Forum letterlijk vanaf de grond mee opgebouwd.” Nadat de bouw van het Food Forum afgerond was, maar het terrein verder nog volop in ontwikkeling was, heeft De Miranda de resterende tijd tot de opening van Floriade Expo 2022 aangegrepen om try outs te draaien met het Food Forum. “Mensen kwamen bij ons eten, gerechten proeven. Maar we vertelden niet van tevoren wat ze gingen eten. Er heersen helaas echt wel wat negatieve vooroordelen omtrent plantaardig eten en we waren juist opzoek naar mensen hun eerlijke, ongezouten mening over onze gerechten.” En die meningen die waren er. Gasten waren gelijk zeer positief en bijzonder verrast wanneer De Miranda dan toch onthulde wat er eigenlijk geserveerd werd.

Verbinding

De Flevolandse Zakenvrouwen Verkiezing stond in het teken van het thema ‘Water als verbindende factor’. De Miranda kan zich goed terugvinden in het thema. “Mijn werk is alleen maar verbinden, dat staat echt centraal.” De chef-kok zoekt de verbinding tussen boer en consument door lokale producten bereikbaar te maken voor de Flevolandse consument, maar ook tussen theorie en praktijk, door studenten te helpen of begeleiden en bij te dragen aan goede educatie omtrent haar vakgebied.

Passie

Die zoektocht naar verbindingen gaat bij De Miranda als vanzelf. Koken is echt haar passie, en wat de toekomst haar ook gaat brengen de chef-kok weet in elk geval dat ze altijd wil blijven koken. “Eten maakt mij gewoon heel gelukkig. Niet alleen mooie gerechten maken, maar ook echt lekker eten. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ik werk aan veel projecten mee en die brengen mij op heel bijzondere plekken, maar het gaat altijd over eten.” Recentelijk is De Miranda verschillende keren in het buitenland geweest voor haar werk, ook bezocht zij een klooster. “Je weet het bij mij nooit. Dat komt omdat ik het zelf ook niet weet. Ik wil graag het verschil maken met een menu voor de toekomst. Maar hoe ik dat wil doen? Dat weet ik niet want dat verandert dagelijks. Door nieuwe ontwikkelingen, doordat ik zelf nog altijd leer en steeds weer nieuwe bijzondere producten en initiatieven ontdek.”