Het hoogspanningsnetwerk is overbelast. (Foto: Adobestock)
Het hoogspanningsnetwerk is overbelast. (Foto: Adobestock) peterschreiber.media - stock.ado

Voorrang Flevoland bij maatregelen overbelast energienet

Algemeen

ALMERE – Bij maatregelen om het overbelaste energienet aan te pakken krijgen de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht voorrang van het ministerie.

Het energienet is Nederland overbelast (netcongestie). Deze drie provincies hebben de grootste problemen daarvan. Daarom worden hier versneld maatregelen ingevoerd en uitgebreid. Sommige knelpunten op het stroomnet kunnen worden opgelost met batterijen, of tijdelijk door extra elektriciteit te genereren op momenten dat er regionaal meer vraag is naar elektriciteit dan op het hoogspanningsnet past. Daarmee kan de structurele verduurzaming zoveel mogelijk kan doorgaan.

Aanpassingen

De netbeheerders nemen (technische) maatregelen om meer ruimte op het stroomnet te creëren. Zo worden vier belangrijke hoogspanningsstations in de regio zo snel mogelijk verzwaard. Ook wordt onderzocht of het bestaande stroomnet tijdelijk zwaarder gebruikt kan worden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tot het stroomnet is uitgebreid.

Flexibiliteit 

Het wordt financieel aantrekkelijker voor grootverbruikers als bedrijven om hun stroomverbruik (deels) buiten de spits te verplaatsen. Daar kunnen ze ook korting op krijgen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan daardoor ook maatregelen nemen voor bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, verduurzaming van woningen en woningbouw.

Slimmer

Verder komen er maatregelen zodat de verduurzaming van woningen zoveel mogelijk door kan gaan. Ook slimmere oplossingen kunnen helpen om de pieken op het laagspanningsnet te verminderen, bijvoorbeeld tussen 16 en 21 uur ’s avonds. Zo kan een deel van de publieke laadpalen de laadsnelheid aanpassen aan de beschikbare ruimte op het stroomnet en kunnen accu’s van elektrische auto’s worden ingezet voor tijdelijke opslag. Zo kunnen er meer laadpalen aangesloten worden. 

Warmtepomp

Er wordt daarnaast aan een protocol gewerkt om warmtepompen bij grootschalige renovaties en nieuwbouwprojecten efficiënt in te stellen zodat deze niet allemaal op hetzelfde moment veel elektriciteit gebruiken.