Irene Medema, nieuwe directeur VBA (Foto: Patricia Pietersen)
Irene Medema, nieuwe directeur VBA (Foto: Patricia Pietersen)

Irene Medema: ‘Meer waarde toevoegen voor onze leden is mijn prioriteit’

Interviews

Een nieuw jaar is voor velen hét moment om met een goed voornemen, een nieuwe hobby, of een nieuwe uitdaging te starten. Zo ook voor Irene Medema, per 9 januari is zij met haar nieuwe uitdaging begonnen en aan de slag gegaan als directeur van de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA).

Buitenmens

Ik hou van gezelligheid, maar wel graag gecombineerd met inhoud

Medema is opgegroeid in een dorp vlakbij Groningen, haar opa en oma woonden vlakbij en hadden een boerderij waar de jonge Medema graag kwam. De liefde voor het buitenleven heeft de onderneemster mee haar volwassen leven in genomen, en kenmerkt de dingen die ze doet. Medema zeilt graag in haar vrije tijd en in de wintermaanden zoekt ze de sneeuw op om te skiën. Twee hobby’s die, net als haar zakelijke leven, gebaseerd zijn op op pad gaan en ontdekken. “Ik zoek graag de verbinding met mensen, om het verhaal achter een ondernemer te ontdekken. Ik vind het leuk om op pad te gaan, ondernemers te bezoeken, met ze te praten en zo te ontdekken wat hen bezighoudt en hoe ik ze kan helpen.”

Kenmerkend voor Medema is haar mensgerichtheid en daarnaast doelgerichtheid. Verbinden zit in haar DNA. Netwerken, maar dan wel gecombineerd met inhoud. De onderneemster voelt zich geïnspireerd door de drijfveren van andere ondernemers. Dat stukje verdieping geeft Medema plezier in haar werk. “Ik hou echt van mijn werk en haal daar veel energie uit.”

Gestructureerd waarde toevoegen

In haar nieuwe rol als directeur van de VBA gaat Medema verder met de ingeslagen transitie waar de VBA nu in zit. “Ik wil meer toegevoegde waarde creëren voor onze leden. Ervoor zorgen dat een lidmaatschap nog waardevoller wordt en nog beter aansluit bij de behoeften van onze leden.”
Medema is net begonnen maar de ideeën zijn er al wel. Om ervoor te zorgen dat mijn plannen gestructureerd uitgevoerd worden en aansluiten bij de behoefte van de organisatie, is nog wat voorbereidend werk vereist.” Tijdens een heisessie samen met het bestuur van de VBA, waarbij de toekomstplannen van de organisatie erbij gepakt worden, zal de onderneemster een concreter beeld vormen van de te nemen stappen. Uiteraard worden de ideeën gehaald en getoetst bij de leden.

Efficiënt werken

Dat ik bereikbaar en zichtbaar ben voor VBA leden vind ik het belangrijkst

“Officieel ben ik twee dagen per week werkzaam voor de VBA. Om die tijd goed te benutten, en ook efficiënt met andermans tijd om te gaan, is het nu nog te vroeg om lukraak ideeën en plannen te ventileren zonder duidelijke visie op de vervolgstappen. Ik wil voorkomen dat ik ideeën verzamel die op een plank belanden, of dat ik beloftes doe die ik niet na kan komen. Ik ben echt een doener, maar wel vanuit visie en onderbouwing.” Aldus Medema. Maar dat betekent niet dat VBA-leden in de tussentijd niet bij Medema terecht kunnen. “Ik wil vooral heel graag bereikbaar en zichtbaar zijn als aanspreekpunt voor onze leden.”

Erkenning

Medema wil graag bouwen aan de toekomst van de VBA. “Er ligt al een heel mooi fundament. De VBA is al een hele mooie organisatie en daar wil ik graag verder aan bouwen. Door te kijken wat er al is èn door te onderzoeken wat er nodig is om naar de volgende fase te groeien en ontwikkelen.” De onderneemster vindt het een eer dat zij voor deze functie is benaderd. Twee jaar geleden rondde zij haar werk als directeur bij de Bedrijfskring Lelystad (BKL) af, de ervaring die zij daar opdeed en de stappen die zij met de BKL destijds gemaakt heeft komen nu goed van pas. “Ik ben heel dankbaar dat ik mij nu mag inzetten voor de VBA. Bij de BKL deed ik, net als bij alle andere projecten waar ik aan werk of heb gewerkt, ‘gewoon’ mijn werk. Dat dat zo gezien is en erkend wordt, en heeft geleid tot mijn aanstelling als directeur VBA, vind ik heel mooi en bijzonder.”

Overige werkzaamheden

Naast haar werkzaamheden bij de VBA werkt Medema vanuit haar eigen onderneming aan verschillende andere projecten en programma’s op het gebied van zichtbaarheid, marketing en inhoudelijke evenementen. Veelal met een focus op het verbinden van onderwijs en de arbeidsmarkt en aan de hand van de thema’s zoals participatie, inclusiviteit en ondernemerschap in Flevoland. Kenmerkend voor de onderneemster is ook hierbij het persoonlijke contact, het leggen van verbindingen en pro actief werken aan oplossingen voor de verschillende vraagstukken van andere ondernemers.