Skyline Almere (Foto: AdobeStock)
Skyline Almere (Foto: AdobeStock)

2022 in vogelvlucht

Algemeen

2022 is een welbewogen jaar geweest waarin veel is gebeurd. Er zijn bedrijven failliet gegaan of gesloten, maar er zijn ook veel nieuwe plannen, initiatieven en ontwikkelingen gestart. Almere Zaken kijkt terug op een aantal gebeurtenissen uit het afgelopen jaar.

Uitvinder Airfryer Fred van der Weij overleden 

Fred van der Weij, de Almeerse uitvinder van de Airfryer, is in december overleden. De ondernemer was al enige tijd ziek. Van der Weij ontwierp in zijn Almeerse werkplaats de Airfryer, die vervolgens wereldwijd een groot succes werd. Van der Weij bedacht en ontwikkelde de Airfryer vanuit zijn werkplaats op de Creative Campus aan de Bolderweg op de Vaart in Almere. Na een aantal geslaagde en minder geslaagde prototypes vroeg hij octrooi aan op het uiteindelijke ontwerp: een betaalbare hete lucht oven die razendsnel lekker en goed voedsel kan bereiden.Al direct toonde Philips interesse en nam het bedrijf in 2015 de licentie van de Almeerder over. Met succes. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 900 miljoen Airfryers verkocht. Anderhalf jaar geleden werd Van der Weij ziek en verhuisde hij naar Friesland. De uitvinder is 61 jaar geworden.


Nieuwe eigenaar stripwinkel Het Beeldverhaal 

Het Beeldverhaal is al 23 jaar een bekende naam in de wereld van strips, comics, manga, Disney en aanverwante zaken. Liefhebbers van ver buiten de grenzen van Almere kennen de winkel. Toen de eigenaren Olivier en José Sabbé aangaven dit jaar met pensioen te gaan, ontstond er lichte paniek bij de fans. Ook Ronald Elzinga, samen met zijn vrouw Nancy eigenaar van Lifestyle Salon en Spa, twee deuren verderop, was er naar eigen zeggen ‘ziek van’. Hij is zelf groot stripliefhebber en klant van het eerste uur. Hij besloot direct in gesprek te gaan en nam per 1 september Het Beeldverhaal over.


Onderneemster Susan Bun overleden

De Almeerse onderneemster Susan Bun is in juni van dit jaar overleden. Ze werd 63 jaar. Susan Bun bouwde samen met haar broer Jan het Bun-imperium op dat in Almere gevestigd is. Ze was er directeur. Onder Bun vallen veel franchise AH-winkels en vastgoed. ‘Wij zullen Susan missen als hart van ons familiebedrijf met haar passie en tomeloze inzet’, laat de firma Bun weten. ‘Ze was gezellig, attent, oprecht, direct, betrokken en zo veel meer. Daarbij heeft ze een prachtig bedrijf neergezet waarbij de mens voor haar centraal heeft gestaan. We zijn haar dankbaar. Ze blijft voor altijd in onze gedachten’.


Commissaris van de Koning Leen Verbeek stopt in 2023

Leen Verbeek zal op komend jaar op 1 november 2023 afscheid nemen als commissaris van de Koning in Flevoland. Commissaris Verbeek heeft medegedeeld aan Provinciale Staten tijdens hun vergadering. Verbeek: “Ik ben in november 2008 begonnen als commissaris. Volgend jaar november hoop ik 15 jaar commissaris van de Koning in Flevoland te zijn. Ik vind dit een passend moment om afscheid te nemen. Ik ga dan met pensioen. Ik doe dit werk nog iedere dag met heel veel plezier, maar vroeg of laat moet je plaats maken voor een opvolger. Door mijn vertrek nu aan te kondigen, kunnen de Flevolandse Staten, samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op zoek naar een geschikte kandidaat die hopelijk in november 2023 aan de slag kan”. In november 2008 startte Leen Verbeek als de derde commissaris van de Koning in de provincie Flevoland. Sinds 2019 is hij de langstzittende commissaris van de Koning in Nederland.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Sluiting HG fabriek in Almere 

HG International gaat de fabriek waar hun schoonmaakproducten gefabriceerd worden, sluiten. Dit gebeurt in etappes, uiteindelijk zullen 65 werknemers hierdoor hun baan verliezen. Volgens HG is het niet langer mogelijk om een goede balans te vinden in het aanbod van personeel en de vraag naar de producten. In het afgelopen jaar is al 35% van de productie uitbesteed aan derden. De woordvoerder laat weten: “Capaciteitsproblemen, het lastig kunnen aantrekken van gekwalificeerd personeel, strenge eisen die worden gesteld aan de veiligheid en milieu, in combinatie met verwachte efficiency en lange termijn ambities van de onderneming liggen aan de basis van deze beslissing.”


­Bun Holding overhandigt cheque aan stichting Miep Diesel

Een cheque ter waarde van 2500 euro is door Annemarie Kiekens van BUN Holding uitgereikt aan het bestuur van stichting Miep Diesel. Deze stichting is in 2021 opgericht als een vervolg op de publicatie van “Bakvis in oorlogstijd”, het dagboek van een 15-jarige Haarlemse in de oorlogsjaren. Publicatie van het dagboek heeft geleerd dat juist een persoonlijk egodocument het verleden op indringende wijze invoelbaar kan maken voor een jongere generatie. Het geldbedrag is bestemd voor de realisatie van een educatiepakket op basis van dit dagboek voor kinderen in groep 7/8 en onderbouw van het VO. Voor familiebedrijf Bun is met name het investeren in de jongere generatie en het overdragen van de boodschap dat vrede en welvaart nooit vanzelfsprekend zijn een belangrijke motivatie voor het doen van deze schenking.


College Almere neemt ontslag na tegenvallers Floriade 

Het college van burgemeester en wethouders heeft in juni haar ontslag aangeboden naar aanleiding van het Floriade-debacle. De lage bezoekersaantallen leiden tot een grote financiële tegenvaller met een extra verwachte kostenpost van bijna 34 miljoen euro. “Wij vinden dat wij onze verantwoording moeten nemen”, meldt het college aan de gemeenteraad. In december werd bekend dat er op verzoek van de nieuwe gemeenteraad waarschijnlijk een onderzoek gaat komen naar de gang van zaken bij de Floriade.


Datacenter Almere failliet verklaard

Datacenter Almere is in november failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Ook ICT Campus Almere en NL Datastore, twee zusterbedrijven van het datacenter, zijn failliet. Datacenter Almere was verantwoordelijk voor de dataopslag en beheer van kleine en middelgrote ondernemers in Almere. Naast aanbieder van co-locaties profileerde het datacenter zich ook als campus en ontmoetingsplek voor ict-ondernemers die duurzaam wilden ondernemen. Om eigen werknemers op te kunnen leiden, heeft het bedrijf in 2019 de ICT Campus opgezet. Vanaf 2021 konden studenten van ROC Flevoland ook een opleiding tot data-engineer volgen aan de campus. Deze opleidingen zijn door het faillissement niet meer te volgen.


Winkelcentrum Almere Stad verkocht voor 155 miljoen 

“Prachtig nieuws”, noemde Martin Ort, directeur van de Ondernemers Vereniging Stadcentrum Almere (OVSA), het feit dat het winkelcentrum van Almere Stad is verkocht. Voor 155 miljoen namen de Nederlandse belegger UMB Group en een consortium van Nederlandse private investeerders in juni het winkelcentrum over van winkelvastgoedbedrijf Unibail Rodamco. Het winkelcentrum stond al langere tijd te koop. Ort hoopt dat er met de overname positieve veranderingen komen voor de ondernemers in het centrum. In het Financieel Dagblad liet de nieuwe eigenaar UMB Group weten van plan te zijn om het winkelgebied verder te ontwikkelen. Het wil een breder publiek aan spreken door onder meer ‘food’ en ‘leisure’ uit te breiden in het bestaande aanbod.


Almeerse Rabo-directeur is wereldkampioen hockey

Directeur Wouter Stevens van de Rabobank Almere is maandag in Zuid Afrika met het Nederlands Team wereldkampioen hockey voor 45-plussers geworden. “Een geweldige ervaring.” Tot 2010 was Stevens een bovengemiddeld hockeyspeler. “Ik kwam uit voor HIC in Amstelveen. Vier keer per week trainen, en zo. We schurkten tegen de Hoofdklasse aan, maar dat haalden we uiteindelijk niet.” Bij het opbouwen van zijn zakelijke carrière, besloot hij zijn sportieve carrière niet af te bouwen door te blijven hockeyen.


Restaurant Onderweg volledig afgebrand 

Bij restaurant Onderweg langs in augustus een grote brand uitgebroken. De brand werd op een zondagavond even voor half twaalf gemeld. De brand kreeg meteen bij de eerste meldingen de classificatie ‘grote brand’. Dit naar aanleiding van een groot aantal telefoontjes die bij de meldkamer binnenkwamen. Er was meteen van grote afstand forse rookontwikkeling zichtbaar. Het gebouw stond al snel volledig in brand en was niet meer te redden. De brandweer liet het pand gecontroleerd uitbranden en was met name gefocust op het voorkomen van overslag door vliegvuur en het beschermen van omliggende infrastructuur. De Almeerse brandweer werd daarbij ondersteund door korpsen uit de regio. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand meer aanwezig. Het pand wordt als verloren beschouwd.


Eerste heipaal distributiecentrum Hunkemöller

Lingeriemerk Hunkemöller opent in 2023 haar nieuwe distributiecentrum in Almere. In september is de eerste heipaal in de grond geslagen voor dit nieuwe gebouw, op bedrijventerrein Stichtsekant. Meer dan 2000 palen van ca. 17 meter zullen de grond in worden geboord die deel zal uitmaken van de fundering van het gebouw. Stichtsekant is een strategisch gekozen locatie langs de A27 en op slechts 30 minuten afstand van zowel Utrecht als Amsterdam/Schiphol, dichtbij een container- en binnenvaartterminal en gemakkelijk te bereiken.


Grieks restaurant Rhodos definitief gesloten

Grieks restaurant Rhodos in Almere Centrum heeft de deuren definitief gesloten. In augustus was de laatste dag dat gasten er konden genieten van de gerechten uit de Griekse keuken. “Wij willen al onze klanten bedanken voor de 35 mooie jaren die wij hier hebben gehad”, zegt eigenaar C. Biboudis, bij iedereen beter bekend als Babis. Het restaurant moet wijken voor woningenbouw. Kroonenberg Groep start in het najaar met de bouw van 40 huurappartementen aan het Stationsplein op de plek waar nu de Zeeman, restaurant Rhodos en de Etos zitten. Op de begane grond komen weer winkels en op de vier verdiepingen daarboven komen appartementen.


Weer bouwgrond beschikbaar voor bedrijfsvestigingen

Vanaf 1 december 2022 is er weer bouwgrond beschikbaar gekomen op een aantal Almeerse bedrijventerreinen. Bedrijven die zich in Almere willen vestigen, kunnen vanaf dan deelnemen aan de daarvoor ingerichte openbare uitgifteprocedure. De gronduitgifte betreft in eerste instantie de bedrijventerreinen Lagekant, De Vaart 4 en een deel van Stichtsekant. Voor de overige bedrijventerreinen in Almere en het resterende deel van Stichtsekant wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 de procedure voor de uitgifte van bouwgrond opengesteld. Per bedrijventerrein vermeldt de gemeente op de website onderneeminalmere.nl de uitgifteprocedure die voor dat specifieke bedrijventerrein geldt. Daarbij worden ook per kavel de voorwaarden vermeldt die voor de verwerving en ontwikkeling van de kavel gelden.

Uitvinder Fred van der Weij met zijn Airfryers, de oudste versie helemaal rechts. (Foto: aangeleverd)
Nieuwe eigenaren Nancy en Ronald Elzinga samen met José en Olivier Sabbé. (Foto: aangeleverd)
Susan Bun. (Foto: LinkedIn)
Leen Verbeek (Foto: aangeleverd)
De fabriek van HG International. (Foto: aangeleverd)
Bun Holding overhandigt cheque aan stichting Miep Diesel (Foto: aangeleverd)
College Almere neemt ontslag na tegenvallers Floriade (Foto: Sylvia de Zwijer)
Datacenter Almere failliet verklaard (Foto: AlmereZaken)
Winkelcentrum Almere Stad verkocht voor 155 miljoen (Foto: Almere Zaken)
Almeerse Rabo-directeur is wereldkampioen hockey (Foto: aangeleverd)
Het pand van restaurant Onderweg kan als verloren worden beschouwd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Lingeriemerk Hunkemöller start met bouw distributiecentrum Almere(Foto: aangeleverd)
Eigenaar Babis van restaurant Rhodos heet klanten nog tot en met 21 augustus welkom. (Foto: Fred Rotgans)
Bedrijventerrein Stichtsekant, één van de bedrijventerreinen waar bouwgrond beschikbaar komt (Foto: gemeente Almere)