Uitvinder Fred van der Weij met zijn Airfryers, de oudste versie helemaal rechts. (Foto: aangeleverd)
Uitvinder Fred van der Weij met zijn Airfryers, de oudste versie helemaal rechts. (Foto: aangeleverd)

Uitvinder Airfryer Fred van der Weij overleden

Algemeen

Fred van der Weij, de Almeerse uitvinder van de Airfryer, is overleden. De ondernemer was al enige tijd ziek. Van der Weij ontwierp in zijn Almeerse werkplaats de Airfryer, die vervolgens wereldwijd een groot succes werd.         

Van der Weij bedacht en ontwikkelde de Airfryer vanuit zijn werkplaats op de Creative Campus aan de Bolderweg op de Vaart in Almere. Na een aantal geslaagde en minder geslaagde prototypes vroeg hij octrooi aan op het uiteindelijke ontwerp: een betaalbare hete lucht oven die razendsnel lekker en goed voedsel kan bereiden.

900 miljoen
Met dit prototype op zak ging Van der Weij de boer op om te kijken of er belangstelling was voor de Airfryer. Al direct toonde Philips interesse en nam het bedrijf in 2015 de licentie van de Almeerder over. Met succes. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 900 miljoen Airfryers verkocht.

Ziek
Anderhalf jaar geleden werd Van der Weij ziek en verhuisde hij naar Friesland. Daar is hij gisteren overleden. De uitvinder is 61 jaar geworden.

Almere Zaken had vorig jaar een uitgebreid interview met de uitvinder waarin hij vertelt hoe hij op het idee kwam van de Airfryer. Het interview is hier te lezen.