Almere On Stage beroepenfeest 2019
Almere On Stage beroepenfeest 2019 Rolf Hendriks

Ontmoet werknemer van de toekomst bij Almere On Stage

Algemeen

Op donderdag 23 maart 2023 is de Topsporthal in Almere Poort het decor voor de veertiende editie van het Almere On Stage Beroepenfeest. Voor ruim 1.000 leerlingen van 12 Almeerse VMBO scholen is Almere On Stage de eerste kennismaking met het bedrijfsleven. Als je een jaar of 14 bent en een profielkeuze moet maken op de middelbare school kunnen Guany Wassenaar en Sacha de Ruiter, projectleiders van Almere On Stage, zich goed voorstellen dat dat niet gemakkelijk is. Er bestaan ontzettend veel verschillende beroepen, in branches waar veel van deze leerlingen wellicht nog nooit van gehoord hebben.

Aangezien het merendeel van de beroepsbevolking bestaat uit mensen die op het VMBO begonnen zijn, en er juist grote tekorten aan vakmensen zijn, zet Almere On Stage zich in voor deze groep leerlingen. De leerlingen worden begeleidt door 65 mentoren en decanen. Dit doen zij met de inzet van een speciaal Almere On Stage lespakket, een Junior Netwerktraining van ROQ Consulting, het Beroepenfeest en de Doe Dag. Op school, nog voordat zij de arbeidsmarkt betreden, om zo een weloverwogen profiel- en beroepskeuze te kunnen maken.

Presenteer je vakgebied

Het tekort aan vakmensen wordt niet vanzelf opgelost, maar samen met zoveel mogelijk Almeerse bedrijven, ondernemers en organisaties trachten de deelnemende scholen in samenwerking met Almere On Stage een verschil te maken. Want de leerlingen zijn niet de enige die profijt hebben van deze aanpak. Ook bedrijven en organisaties hebben baat bij het initiatief. “Voor bedrijven is het een mooie gelegenheid zichzelf te laten zien en hun vakgebied te presenteren. Regelmatig komt het voor dat leerlingen die een Doe Dag gevolgd hebben bij een bedrijf later, tijdens hun vervolgopleiding, stage gaan lopen bij datzelfde bedrijf. Of voor vakantiewerk of een vaste baan bij het bedrijf waar ze tijdens het Beroepenfeest mee kennisgemaakt hebben terecht komen.” Aldus Wassenaar. “En meedoen als beroepsbeoefenaar is heel eenvoudig. Als je enthousiast bent over je vakgebied en bereid bent wat tijd te steken in de voorbereiding dan krijg je van ons een podium om jezelf en jouw vakgebied te presenteren aan deze toekomstige arbeidskrachten.”

Maak kennis met de medewerkers van de toekomst

Wassenaar en De Ruiter roepen dan ook alle Almeerse bedrijven op zich aan te melden voor Almere On Stage. Ook, of misschien wel juist, als jouw sector of vakgebied minder bekend is. Of als je denkt dat jouw beroep niet bij een VMBO’er past. “Samen kunnen we het blikveld van de leerlingen verbreden en ze kennis laten maken met alle prachtige beroepen die er zijn. In een ongedwongen sfeer maak je als bedrijf ook kennis met de medewerkers van de toekomst.”

Meer informatie over Almere On Stage en aanmelden als beroepsbeoefenaar of lokale sponsor kan via www.almereonstage.nl.