Gregor Stam (Foto: aangeleverd)
Gregor Stam (Foto: aangeleverd)

Gregor Stam

Hoe is het nu met

Na jaren waarin zijn leven als professioneel triatleet volledig in het teken heeft gestaan van de triathlonsport, is sport ook na beëindiging van zijn topsportcarrière een belangrijk onderdeel van zijn leven gebleven. Zowel commercieel als maatschappelijk tracht hij het verschil te maken voor anderen. Dat dat niet altijd gemakkelijk is heeft hij al ervaren, maar opgeven is geen optie. Daarom vroegen wij ons af; Hoe is het nu met… Gregor Stam?

De inmiddels 60-jarige Stam is niet in Almere geboren, maar voelt zich wel door en door Almeerder. “Soms mopper ik op de stad, maar dat komt omdat ik van Almere hou. Ik voel me zo ontzettend betrokken bij deze stad.” De ondernemer verhuisde in 1984 naar Almere, vanuit Laren. “Ik ben voor de sport naar Almere gekomen, maar ik zou hier nooit meer weg willen. Mijn kinderen zijn hier geboren dus ik voel mij een echte Almeerder.”

De waarde van helpen

Tijdens zijn triathloncarrière wist Stam drie keer Nederlands kampioen te worden. Hij wist zich drie keer te kwalificeren voor de triathlon op Hawaii en een keer de Europese titel te winnen. Als triatleet reisde hij de wereld over en deed veel ervaringen op die hem gevormd hebben tot wij hij is. Toch hebben de momenten die de ondernemer het meest zijn bijgebleven zich een stuk dichter bij huis voorgedaan. “Als kleine jongen zwom ik veel. Tot ik op een dag een nieuw zwemabonnement moest. Daar hadden we thuis geen geld voor maar dat durfde ik niet te zeggen, dus ik zei tegen mijn coach dat ik zwemmen niet meer leuk vond. Mijn coach zei alleen maar dat ik een pasfoto mee moest brengen, en twee dagen later had ik een nieuw abonnement. Pas later realiseerde ik me dat hij dat voor mij betaald had.” Zijn tweede herinnering heeft wederom met deze coach te maken. “Toen ik in ’85 deelnam aan de triathlon in Almere, fietste hij met mij mee toen ik aan het hardlopen was. Ik had het zwaar onderweg maar hij heeft mij erdoorheen gesleept. Na de finish kon ik hem niet vinden. Uiteindelijk ben ik naar huis gegaan en heb hem later gebeld om te zeggen dat ik hem wel gezocht had maar niet kon vinden. Hij zei ‘je hebt mij onderweg nodig, niet na de finish’ en dat zal ik nooit vergeten.” Deze momenten hebben Stam laten inzien wat de waarde is van een ander helpen, en hebben de ondernemer geïnspireerd om ook anderen te willen helpen.

Ondernemerschap

Als zelfstandig ondernemer zet Stam zich tegenwoordig in voor de sportieve begeleiding van anderen. Door middel van coaching en inspanningstesten staat de ondernemer andere sporters bij met het behalen van hun sportieve doelstellingen. Daarin gaat de ondernemer verder dan het leveren van trainingsschema’s. Ook hier komt het ‘willen helpen’ duidelijk naar voren. Persoonlijk contact, het geven van advies en het motiveren van zijn atleten is belangrijk voor Stam. Door zijn eigen ervaringen als topsporter weet Stam als geen ander wat een sporter nodig heeft om zijn of haar doelen te kunnen behalen. “Ik werk 75% commercieel en 25% maatschappelijk. Met dat stukje maatschappelijke inzet help ik bijvoorbeeld jongeren met problemen die anders tussen wal en schip vallen. Ik help deze jongeren, ook door sportieve begeleiding, om ze te laten zien hoe fijn het is om geholpen te worden. Met als doel, naast het bieden van toekomstperspectief en persoonlijke ontwikkeling, dat zij ook weer anderen kunnen en willen helpen. Ik wil dat graag doorgeven.”

De volgende generatie

Om iets na te kunnen laten aan de generaties na hem, en omdat hij een grote meerwaarde ziet voor de stad, maakt de ondernemer zich ook al jarenlang hard voor de komst van een buitenzwembad in Almere. “Ik zie mogelijkheden met een grote maatschappelijke impact. Volgens mij kunnen we het zwembad elk uur van elke dag vullen met verschillende mensen, en daar wil ik ook graag bij helpen.” Stam benadrukt dat hij zijn strijd voor het buitenzwembad niet voor een persoonlijk belang voert, maar omdat hij iets wil nalaten aan de volgende generaties. “Mijn generatie moet zorgen voor de volgende generatie, en laten zien hoe met moet.”

Ik zie mogelijkheden met een grote maatschappelijke impact

Ultieme terugblik

Op 16 juli is Stam te zien in het programma Andere Tijden Sport waarin hij terugblikt op zijn sportcarrière. “Ik vind het een eer dat ze een programma over mij willen maken. Ze hebben daarvoor vijf dagen met mij gefilmd. Dat vond ik spannend want hardlopen of zwemmen voor de camera is prima, maar je moet natuurlijk ook veel vertellen. Uiteindelijk ben ik tevreden met wat ik allemaal verteld heb voor de camera en trots dat er op deze manier op mijn sportcarrière teruggeblikt wordt.”