Oud-wethouder Jerzy Soetekouw (Foto: aangeleverd)
Oud-wethouder Jerzy Soetekouw (Foto: aangeleverd)

Jerzy Soetekouw

Hoe is het nu met

Als wethouder van het Sociaal Domein heeft hij van juni 2018 tot december 2019 zijn steentje bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van de stad. Maar als eind 2019 zijn politieke carrière abrupt tot een einde komt, terwijl zijn ambities en passie nog lang niet op zijn, moet hij verder kijken dan de politiek. Inmiddels is het ruim twee en een half jaar geleden dat hij de politiek verliet, dus wij vroegen ons af: Hoe is het nu met… ‘kind van Almere’ Jerzy Soetekouw?

Nadat de coalitiepartijen het vertrouwen in de PvdA hadden opgezegd moest Soetekouw tot zijn spijt gedwongen aftreden. “De periode waarin ik afscheid nam van de politiek, is een heel moeilijke tijd geweest. In dezelfde periode dat ik aftrad als wethouder viel ook mijn gezin uit elkaar. Als je daarbij optelt dat mijn politieke ambitie nog helemaal niet volbracht was begrijp je wel dat dit een hele moeilijke periode is geweest.” Soetekouw vertelt dat hij in deze periode zeker een traan gelaten heeft, om vervolgens te reflecteren, lessen te trekken uit wat er gebeurd is en terug te keren naar zijn ambitie. Want ambitie daar ontbreekt het de voormalig politicus niet aan.

Abstract versus tastbaar
Na zijn politieke avontuur heeft Soetekouw bijna een jaar als adviseur voor Lysias gewerkt. Daar heeft hij zich op bestuurlijk niveau bezig gehouden met vraagstukken die betrekking hebben op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Participatiewet en de thema’s Diversiteit & Inclusie. “Ik merkte dat dit het toch niet helemaal was voor mij. Het werk bleef voor mij wat abstract. Ik miste een stukje tastbaarheid, echt kunnen zien waar je mee bezig bent.”

Ervaring en vlieguren
Toen Soetekouw via zijn netwerk op de vacature van directeur-bestuurder bij de Vrijwilligers en Mantelzorgcentrale Almere (VMCA) gewezen werd heeft hij dan ook niet lang getwijfeld. “Ik kom uit een sociaal nest met twee ouders die in het speciaal onderwijs zitten, ik weet niet beter dan dat je maatschappelijk betrokken bent. Dat je je inzet voor mensen die dat niet altijd op eigen kracht kunnen. Bovendien hou ik echt van Almere.” Bij de VMCA is Soetekouw goed op zijn plek. “Ik ontwikkel me hier heel breed. Ik doe veel management ervaring op, maar zie ook van heel dichtbij hoe we een verschil maken, wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Ik maak veel vlieguren bij de VMCA.”

Ik wil zowel voor de VMCA als voor de stad iets tastbaars achterlaten

En die vlieguren kan de ‘slapende politicus’, zoals hij zichzelf noemt, goed gebruiken. “Ik wil zowel voor de VMCA als voor de stad iets tastbaars achterlaten. Als ik dat bereikt heb zie ik een comeback in de politiek zeker wel voor me.” Hoe precies, dat weet de directeur-bestuurder nog niet helemaal, maar dat komt wel. “Vroeger had ik een heel stappenplan uitgedacht waarin ik precies voor ogen had na hoeveel tijd ik bepaalde dingen bereikt had willen hebben, inmiddels weet ik dat het zo niet werkt.”

Belangrijke les
De ervaringen die Soetekouw opdeed in de politiek helpen hem bij zijn huidige functie als directeur-bestuurder van de VMCA. “Als ik terugkijk op mijn tijd in de politiek had ik meer kopjes koffie met mensen moeten drinken. Juist het creëren van draagvlak, het aangaan van persoonlijke relaties en het meenemen van mensen in mijn plannen was zo belangrijk, maar deed ik niet voldoende.”

Boodschap aan de stad
“Ik maak me zorgen om de samenleving. Door de huidige situatie op de woningmarkt, de inflatie, Covid-19, de oorlog in Oekraïne, et cetera. Maar samen kunnen we het tij keren. We moeten met zijn allen de kracht van een sterk functionerende lokale gemeenschap niet onderschatten en de waarde van zelfs maar een kleine ontmoeting niet vergeten.” Als Soetekouw één ding mee mag geven aan Almere dan is het dat het in deze tijd belangrijker dan ooit is om er voor elkaar te zijn. Hoe hij dat met de VMCA doet? “We zijn heel druk bezig om er nog beter voor de stad te kunnen zijn. Binnenkort lanceren we een nieuw portaal wat het nog makkelijker zal maken om iets voor een ander te doen, om alle vrijwilligers en mantelzorgers die Almere kent nog beter te ondersteunen. Want zij zijn het kloppende hart van onze stad.”

Maar de ambitie van de directeur-bestuurder stopt daar niet, zo geeft Soetekouw aan zich ook te verdiepen in mogelijkheden om met de VMCA de Almeerse economie te ondersteunen en te stimuleren. “Want we hebben toch eigenlijk allemaal dezelfde ambitie: Almere nog mooier maken.”

Benieuwd naar de ideeën van Soetekouw voor de stimulatie van de Almeerse economie? Neem contact op met de directeur-bestuurder van de VMCA via j.soetekouw@vmca.nl