Wolunie (Foto: aangeleverd)
Wolunie (Foto: aangeleverd)

Dit zijn de lokale parels op de Floriade

Algemeen

Inmiddels is de Floriade alweer zo’n twee en een halve maand open. Het is natuurlijk een Wereld Tuinbouwtentoonstelling met deelnemers van over de hele wereld, toch is ook onze stad, met circa 20 deelnemende bedrijven, goed vertegenwoordigd op de Expo. Binnen het centrale thema ‘Growing Green Cities’ presenteren zij hun bijdrage, oplossingen en visie voor de stad van de toekomst. Maar wie zijn dan eigenlijk die Almeerse deelnemers? Wat bieden zij aan op de Floriade Expo, en wat maakt hun deelname zo speciaal?

Almere Zaken heeft de deelnemende Almeerse bedrijven op een rijtje gezet.

Wolunie

De Almeerse Wolunie is de vereniging die het oude ambacht van wolverwerking levend houdt. Op de Floriade Expo vraagt de Almeerse Wolunie aandacht voor het proces van verven met planten en de zon. De wol van de schapen van Stichting Stad en Natuur wordt hier verwerkt.

Stichting Stad & Natuur

Stichting Stad & Natuur is zelf ook te vinden op de Floriade Expo, zij streven ernaar mensen te activeren een positieve bijdrage te leveren aan een groene, gezonde en duurzame stad.

Op Kavel 46 van de Floriade Expo hebben Stad & Natuur en Stichting Nationale Boomfeestdag een kavel ingericht die een voorbeeld is van een interactief buitenleslokaal. Hier worden het komend half jaar verschillende lessen en workshops georganiseerd. Doel van de activiteiten is om bezoekers kennis te laten maken met de natuur en te leren hoe belangrijk de natuur is in een gezonde leefomgeving. 

Stichting Weerwoud

Stichting Weerwoud heeft het deel van Utopia eiland dat buiten het Floriade grid ligt ontworpen. Zij laten hier in drie verschillende landschappen zien hoe ecosystemen te herstellen zijn.

Xavier San Giorgi, curator, ontwerper en uitvoerder van Utopia eiland heeft het gebied ontwikkeld en hoopt dat bezoekers tijdens hun bezoek leren dat het echt mogelijk is, en ook heel gaaf is, om ecosystemen te herstellen. Door de ontdekkingsroute te lopen, of via een rondleiding kun je met het verhaal van Utopia kennismaken. Bovendien biedt stichting Weerwoud een speciaal programma voor Agrariërs waarmee zij trachten een vliegwiel te zijn in de opschaling van Agroforesty.

Oosterwold

‘Feeding the city’ is een belangrijk subthema van Floriade Expo 2022, en het is de dagelijkse praktijk van de (stads)boeren van Oosterwold. ‘Oosterwold – The World of Urban Farming’ laat zien dat stadslandbouw kan bijdragen aan het oplossen van de voedselproblematiek van nu.

“We willen laten zien dat stadslandbouw bedrijven niet tijdrovend of moeilijk hoeft te zijn. Het is juist leuk en als je het met zijn allen doet, dan is het ook een stuk makkelijker.”

Stokvis Content

Het in Almere gevestigde productiehuis Stokvis Content is met de tuinen van de televisieprogramma’s ‘Lodewijks Groene Geluk’ (RTL4) en ‘De Grote Tuinverbouwing’ (SBS6) als mediapartner en deelnemer goed vertegenwoordigd op Floriade Expo.

Hoveniers en presentatoren Lodewijk Hoekstra en Ivo Putman hebben beiden een thema aan hun tuin verbonden. Waar Ivo de focus legt op het thema ‘De Groene Ontmoeting’, omdat mensen in grote steden steeds meer geïsoleerd raken en een ontmoetingsplek in de binnenstad van groot belang is, wil Lodewijk iedereen inspireren om duurzamer te leven, wonen en te consumeren. Hij wil door middel van het maken van een selfie voor een wand in de tuin een groene golf starten.

Overige bijdragen

Verder zijn Save Plastics en Circuloco met een paviljoen aanwezig op het terrein, heeft woonzorgcentrum Flora haar deuren op de tuinbouwtentoonstelling geopend en dragen Fruitful City, Garden of Peace, BonteHond, Farida Sedoc, Bastiaan Meijer, ’t Trotse Bos, 2turvenhoog, Gouden Haas, Scouting Team Almere, Klassieke muziek met AJSO, Upzwam Almere, Vleesch & Co, verschillende Almeerse foodtrucks, Flevo Timmerfabriek, Bflexcleaning, Donker Groen en Triple F Security ook allemaal hun steentje bij aan de Floriade Expo 2022.

Oosterwold (Foto: aangeleverd)
Stichting Stad & Natuur (Foto: aangeleverd)
De Grote Tuinverbouwing van productiehuis Stokvis (Foto: aangeleverd)
Lodewijks Groene Geluk van productiehuis Stokvis (Foto: aangeleverd)
Stichting Weerwoud (Foto: aangeleverd)