Strand22 eigenaren Martin Ort, Marina Ort en Casper de Rooi.  (Foto: Fred Rotgans)
Strand22 eigenaren Martin Ort, Marina Ort en Casper de Rooi. (Foto: Fred Rotgans)

Strand22

Nieuwe Zaken

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe ondernemer uit Almere voor. Deze keer spreken we met Martin Ort, mede-eigenaar van Strand22.

Ontstaan Strand22

De aanloop naar de opening van Strand22 heeft een lange weg gekend, met de nodige obstakels. Veertien jaar geleden, in 2008 nam Martin Ort, mede-eigenaar van de horeca-onderneming op de Esplanade, al het eerste initiatief voor deze zaak.
“Er moest veel gebeuren. Om deze zaak te kunnen realiseren moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dat soort wijzigingen gaan niet zomaar, maar gelukkig is de gemeente hierin heel behulpzaam geweest, daar zijn wij ze erg dankbaar voor.”

Ort vertelt verder dat het eigenlijk niet de bedoeling was om zelf een horeca gelegenheid op deze plek te openen. “Ik wilde dat er iets neergezet kon worden op de grote asfalt vlakte die de Esplanade toen nog was, maar ik wilde dat niet zelf doen. Het was eigenlijk de bedoeling om een andere ondernemer hiervoor te vinden, toen dat niet lukte heb ik het zelf opgepakt, samen met mijn vrouw Marina Ort en horeca ondernemer Casper de Rooi.”

De inspiratie voor Strand22 komt uit verschillende hoeken. Een grote bron van inspiratie is horeca gelegenheid Zandfoort, gesitueerd aan het stadsstrand van Amersfoort geweest.

Taakverdeling

Als mede eigenaar van Strand22, maar ook als directeur bij Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere, wil Martin Ort voorkomen dat hij met belangenverstrengeling te maken krijgt.

Daarom is de taakverdeling tussen de drie eigenaren helder. “Mijn vrouw Marina en Casper werken in de zaak, op de werkvloer. Ik hou mij vooral bezig met randzaken en ben daardoor een stuk minder in de zaak op de werkvloer te vinden. Als het nodig is, wil ik natuurlijk graag bijspringen in de zaak, dat zal ik zeker doen, maar dat is primair niet mijn taak. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het werk in de zaak, dat is meer mijn ding.”

Wat maakt deze plek uniek?

Almere kende nog geen horeca gelegenheid zoals Strand22. Gericht op een wat oudere, moderne doelgroep met een ‘back to the 70’s/80’s’ look and feel en een relaxte sfeer voegt de strandtent iets nieuws toe aan het horeca aanbod in Almere.

“We gaan allerlei activiteiten aanbieden. Buiten kun je denken aan SUP verhuur, bootverhuur en beachvolleybal. En binnen bieden we spelletjes, de gelegenheid om een boek te lezen en er kunnen lp’s gedraaid worden.” Maar ook disco avonden staan op de planning bij Strand22. Mede eigenaar Ort benadrukt dat het geen discotheek wordt “Maar een relaxte sfeer met 70’s en 80’s muziek met ruimte voor dans, maar ook voor ontspanning.”

De locatie van de strandtent, zo vlak bij de aanlegsteiger van de boot die naar het Floriadeterrein vaart, wekt misschien de indruk dat de zaak vanwege de Floriade Expo is geopend, maar dat is niet het geval. “Wij staan los van de Floriade, dat kan ook niet anders, want toen ik in 2008 met dit plan startte was er nog helemaal geen sprake van een Floriade Expo in Almere. Toch is de timing van de opening nu perfect en biedt de Floriade wel kansen voor ons. Het zou natuurlijk prachtig zijn als mensen die de Floriade bezocht hebben wanneer zij van de boot afkomen, of voordat zij op de boot stappen, bij ons een drankje komen drinken en daar iets lekkers bij eten.”
Wij willen graag iets toevoegen aan het plezier van de inwoners van de stad

Wanneer is Strand22 geslaagd?

“Dat is het al. Na 14 jaar doorzetten staat deze strandtent er nu eindelijk, en dat is het mooiste succes wat ik hiermee kan behalen,” aldus Martin Ort. De mede eigenaar van de nieuwe horeca gelegenheid vertelt dat hij de afgelopen jaren wel honderd keer gedacht heeft dat het niet zou gaan lukken met deze zaak. “Wij willen graag iets toevoegen aan het plezier van de inwoners van de stad, en dat lijkt goed te lukken want we zijn al helemaal booming.” Toch is de zaak nog niet helemaal gereed. Er zal de komende tijd buiten nog geïnvesteerd worden in vergroening en windbescherming op het terras, en binnen wordt er nog gewerkt aan een cocktailbar.

Wat wil je meegeven aan andere ondernemers?

“Dat Strand22 het bewijs is dat iets wat eigenlijk niet kan, tóch kan met voldoende doorzettingsvermogen. De weg ergens naartoe kan soms lang zijn, maar met vertrouwen en het nodige doorzettingsvermogen is er veel meer te realiseren dan in eerste instantie mogelijk lijkt.”

Esplanade 14
1315 TA Almere

www.strand22.nl

Strand22. (Foto: Fred Rotgans)