Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek)
Remco Breet. (Foto: Marco ter Beek)

Grenzeloos talent

Column

Sprechen Sie Deutsch? Afgelopen week zag ik een mailtje met deze titel voorbij komen van één van onze accountmanagers. Ze is op zoek naar klantenservice medewerkers die de Duitse taal goed beheersen. Maar niet alleen Duitse studenten komen bij ons op gesprek voorinteressante functies. Tijdens de afgelopen meeting bleek dat we ook zoeken naar een student die het Frans goed beheerst om een website te vertalen, een Noorsspreker voor een klantenservice opdracht en een student die instructiefilmpjes voor assessments kanin spreken in het Litouws. Naast deze specifieke opdrachten gaan we sowieso vaak het gesprek aan met buitenlandse studenten. Talent kent namelijk geen grenzen.

De grootste groep internationale studenten die zich bij ons aanmelden komen uit Europa. Het onderwijs in Nederland is van hoge kwaliteit en vergeleken met andere landen is het studentenleven hier vaak nog relatief betaalbaar. Net als voor Nederlandse studenten zijn het opdoen van werkervaring en bij verdienen belangrijke motivaties om op zoek te gaan naar een bijbaan. Daarnaast horen we vaak van buitenlandse studenten dat ze op deze manier kunnen oefenen met het Nederlands en een beter beeld krijgen van onze manier van werken.

Ook voor opdrachtgevers is het samenwerken met internationale studenten interessant. Studeren in het buitenland is een grote stap uit je comfortzone. Studenten die deze sprong durven te wagen zijn vaak erg zelfstandig, zijn assertief en zijn creatief in het bedenken van oplossingen. Wij helpen onze internationale studenten verder door samen uit te zoeken welke stappen ze moeten doorlopen om in Nederland te mogen werken. Zo nodig vragen we werkvergunningen voor ze aan en geven we ze advies met welke bedrijven en instanties ze in contact kunnen komen om zaken zoals een BSN en zorgverzekeringen te regelen. Wanneer we buitenlandse studenten voorstellen, kunnen opdrachtgevers er met andere woorden vanuit gaan dat alles goed geregeld is.

Natuurlijk hoeven studenten niet uit het buitenland te komen om ons te verbazen met hun grenzeloze talenten. Er komen studenten bij ons langs die zich in hun vrije tijd bezig houden met het bedenken en programmeren van toffe apps. We spreken kandidaten van 15 jaar die nu alvast werkervaring op willen doen en laten zien wat voor doorzetters ze zijn. We spreken ambitieuze studenten die al precies weten wat ze willen en doelgericht en weloverwogen stage plekken kiezen, maar we komen ook studenten tegen die helemaal nog niet precies weten wat ze willen. Zij zijn dan een jaar bestuurslid bij hun vereniging of combineren topsport met hun opleiding. Weer andere studenten doen naast hun opleiding en bijbaan ook nog vrijwilligerswerk en laten zo zien dat ze ontzettend loyaal zijn.

Het is aan ons de taak om de juiste talenten te vinden en te verbinden met onze opdrachtgevers. En daarvoor spreken wij graag een woordje over de grens.

Remco Breet
Recruit a Student Almere