Remco Breet (Foto: Marco ter Beek)
Remco Breet (Foto: Marco ter Beek)

(Jong) talent met ervaring

Column

Een paar maanden geleden hadden we een goed gesprek met Harry. Harry is 53 jaar, getrouwd, heeft 2 volwassen kinderen, werkte jarenlang als makelaar in het buitenland en is nu uitzendkracht bij Recruit a Student. Inderdaad Harry werkt voor ons uitzendbureau waar we ons dagelijks inzetten om de leukste bijbanen voor studenten te vinden! Harry kwam onze fulltime buitendienstmedewerker vacature tegen en was zo enthousiast dat hij direct besloot te reageren: Deze functie is namelijk op zijn lijf geschreven.

Iedereen mag op onze vacatures solliciteren en werken voor onze opdrachtgevers. Het is kortom absoluut niet van belang of je studeert en daarnaast is studeren voor alle leeftijden. Een goede match op basis van kennis, ervaring, motivatie en persoonlijkheid is namelijk altijd ons hoofddoel. Voor sommige functies is het soms beter om van het studentenprofiel af te wijken, omdat meer levens- en/ of werkervaring nodig is om het werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. De sales functie van Harry is hier een voorbeeld van. Bij het verkopen van een product komt meer kijken dan inhoudelijke kennis. Je kunt nog zo hard gestudeerd hebben, maar om potentiële klanten over te halen een product of dienst te kopen heb je voor een groot deel ook mensenkennis nodig en je moet stevig in je schoenen staan. Vaardigheden die je voor een groot deel leert door simpelweg ouder te worden en door vallen en opstaan ervaring op te doen.

Toch ligt onze focus in de meeste gevallen op jonge talenten die op dit moment een studie volgen. Studenten helpen in hun zoektocht naar de juiste bijbaan is onze grootste kracht. We weten namelijk enerzijds hoe belangrijk het is om jonge mensen een kans te geven om talenten te ontwikkelen er ervaring op te doen. Anderzijds is diversiteit binnen bedrijven van belang om bijvoorbeeld innovatie te stimuleren. Door verder te kijken dan het standaard profiel voor specifieke functies kan je als bedrijf meer talent werven en vormen medewerkers een betere afspiegeling van de samenleving.

Voor veel functies wordt vaak een Harry gevraagd, terwijl dit niet altijd nodig is. Door te investeren in een jong talent, bijvoorbeeld in de vorm van tijd of kennis, komt ervaring vanzelf. Wij begrijpen heel goed dat het soms lastig is om in te schatten of een onervaren student de oplossing is voor een personeelsvraagstuk. Daarom gaan we altijd met onze opdrachtgevers in gesprek om samen uit te zoeken wat er nu precies nodig is. Daarnaast kennen we al onze uitzendkrachten persoonlijk en weten we waar hun wensen en krachten liggen. We helpen onze jonge talenten om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren en geven iedere sollicitant de kans om te vertellen waarom ze de juiste match zijn. Dat kunnen sollicitanten zijn met een prachtig CV en een brief van 1,5 pagina, maar zeker ook kandidaten zonder CV en die hun jas aanhouden tijdens het gesprek. Want of je nou een universitaire student bent met duidelijke doelen of ambities of 16-jarige scholier die nog geen idee heeft hoe zich te gedragen tijdens een sollicitatiegesprek: Bij ons krijg je de kans om te leren en te groeien. Want in elke student schuilt een toekomstige Harry (of Henriëtte natuurlijk). En voor alle ervaren kandidaten: Schroom niet te solliciteren op interessante en passende Recruit a Student vacatures.

Remco Breet
Recruit a student Almere