(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Garage Roos, BMW & MINI Specialist

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer gingen we in gesprek met Dirk-Jan Roos, eigenaar van Garage Roos Almere.

Wat voor bedrijf is Garage Roos?

Wij zijn al 20 jaar actief in reparatie en onderhoud van BMW’s en Mini’s, dat is ons specialisme. Daarnaast zijn we een Bosch Car Service en dat betekent dat mensen alle merken auto’s bij ons kunnen brengen. Verder werken we ook voor leasebedrijven die hier verschillende merken auto’s brengen. We zijn dus eigenlijk een universeel autobedrijf met als specialisme BMW en Mini. Naast reparatie en onderhoud verkopen we ook occasions.

Hoe is dit bedrijf ontstaan?

Ik heb zelf als BMW-monteur in loondienst gewerkt en was ’s avonds en in het weekend voor mezelf aan het bijklussen. In 2002 ben ik echt voor mezelf begonnen. Ik ben eigenlijk met niks gestart in een verzamelgebouw op de Markerkant, waar ik met behulp van een krik liggend op de grond aan de auto’s sleutelde. Later kon ik een hefbrug aanschaffen en een groter pandje huren op de Markerkant. Daarna verhuisden we naar huurpand op De Binderij en tien jaar geleden kocht ik het huidige pand aan de Omroepweg. In de loop der jaren is Garage Roos uitgegroeid van een eenmanszaak tot een gerenommeerd bedrijf met zeven personeelsleden in dienst. Omdat Almere geen BMW- en MINI-dealer heeft, doen we hier goede zaken.

Waarom ben jij ondernemer geworden? 

Ik wilde niet mijn hele leven in loondienst werken. Dan ben je standaard van 9.00 tot 17.00 uur aan het werk, ik wilde meer vrijheid. Nu kan ik mijn eigen tijden indelen, maar dat heeft wel even geduurd. Zeker de eerste tien jaar was het hard aanpoten, met lange dagen en de nodige stress. Een jaar of vier geleden heb ik het roer wel omgegooid en ben ik het iets rustiger aan gaan doen. Ik heb de balans inmiddels wel gevonden. Ik bemoei me ook niet met de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Zolang de klanten tevreden zijn en we een goede omzet draaien, laat ik mijn personeel vrij in hun werk. Ik vind het vooral ook belangrijk dat zij met plezier naar hun werk gaan. 

Wat is jouw band met Almere? 

Ik ben in 1998 met mijn vader vanuit Deventer naar Almere verhuisd, omdat ik in Deventer geen leerwerkplek kon vinden. Na de middelbare school, waar ik autotechniek had gedaan, ging ik het Leerlingwezen in. Dat betekende vier dagen werken en één dag in de week naar school. Maar in Deventer was geen bedrijf te vinden waar ik met een leerwerkovereenkomst aan de slag kon. In Almere had ik de keus uit wel zeven bedrijven en mijn vader wilde ook wel wat dichter bij zijn werk in Hilversum wonen. Ik woon nog steeds met veel plezier in Almere. Ik heb hier mijn kinderen en mijn vrienden, dus ik zit hier goed. Wellicht dat ik ooit naar het Gooi verhuis om daar mijn oude dag door te brengen. Maar misschien koop ik tegen die tijd wel een boot om lekker de trossen los te gooien en op en neer te varen tussen Nederland en Spanje. Dat lijkt me ook wel wat. 

Welke wijze raad zou je starters willen meegeven?

Zorg ervoor dat je een doel hebt en werk daar stapje voor stapje naar toe. Zonder doel ben je een soort ongeleid projectiel. Dat doel is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je de droom hebt om te ondernemen: ga ervoor! Als je die stap niet zet, krijg je altijd spijt. Mocht het uiteindelijk niet lukken, kun je altijd weer terug in loondienst. Maar dan heb je het wel geprobeerd. Zelf had ik achteraf bezien nog wel verder willen studeren. Ik ben na de middelbare school meteen gaan werken, maar werken kun je nog je hele leven. Als ik het over mocht doen, zou ik me eerst wat verder willen ontwikkelen. 

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Voorlopig vind ik het goed zoals het gaat. In de huidige coronatijd lijkt het me verstandig om even geen gekke dingen te doen. Het gaat gelukkig heel goed met ons bedrijf, we hebben veel werk en zitten eigenlijk altijd vol. Maar het is ook gewoon goed zoals het nu is. Om ons huidige pand te kopen heb ik destijds een flinke financiering moeten afsluiten. Dat was best spannend, maar ik ben blij dat ik die stap toen heb gezet. Ik heb dit alles vanaf niets opgebouwd. Het staat nu en soms moet je ook gewoon niet meer willen. Natuurlijk heb ik wel dromen en ambities. Ik zou bijvoorbeeld heel graag zo’n mooi pand met een grote showroom willen langs de A6. Wie weet is dat iets voor de toekomst.

Voor meer informatie:

Garage Roos BMW & MINI Specialist
Omroepweg 15
1324 KT Almere
036-5346550
www.garageroos.nl

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek Eigen Zaken? Stuur dan een mail met daarin kort wie u bent en wat u doet naar redactie@almerezaken.nl.