Eigenaar Babis heet klanten nog tot en met 21 augustus welkom in zijn restaurant. (Foto: Fred Rotgans)
Eigenaar Babis heet klanten nog tot en met 21 augustus welkom in zijn restaurant. (Foto: Fred Rotgans)

Grieks restaurant Rhodos moet na 35 jaar wijken voor woningbouw

Algemeen

Grieks restaurant Rhodos moet na de zomer wijken voor woningbouw. “Dat betekent dat wij eind augustus helaas na 35 jaar de deuren in Almere moeten sluiten”, vertelt eigenaar C. Biboudis, bij iedereen beter bekend als Babis. 

Kroonenberg Groep, die momenteel de kantoren aan het Stationsplein transformeert tot woningen, heeft ook nieuwbouwplannen voor het blok waarin Rhodos is gevestigd. “Hier komen ook woningen, met daaronder winkels. Helaas is in deze plannen geen plek meer voor ons restaurant”, aldus Babis. “Natuurlijk hebben wij geprobeerd ons hiertegen te verzetten, maar ons huurcontract loopt af en Kroonenberg Groep, die eigenaar is van het pand, heeft ons keurig een jaar daarvoor gemeld dat het niet zou worden verlengd. We kunnen niet anders dan ons hierbij neerleggen, maar het doet wel pijn.”

Kaal opleveren

Aanvankelijk moest Babis eind mei de sleutels al inleveren. “Maar omdat ze tijdens de Floriade nog niet willen starten met bouwen, kunnen we nog tot eind augustus blijven. Zoals het er nu naar uitziet kunnen klanten nog tot en met zondag 21 augustus zeker bij ons terecht. Daarna hebben we nog tien dagen de tijd om alles kaal op te leveren. Dat wordt ook nog een flinke klus.” 

Toekomst

Een andere locatie in Almere Centrum is financieel niet haalbaar, zegt Babis. “Ten eerste zijn de huurprijzen ontzettend hoog, maar we zouden in een nieuwe zaak ook weer flink moeten investeren. Met mijn 62 jaar krijg ik daarvoor de bank niet meer mee. We hebben bovendien al zo’n zware tijd achter de rug vanwege de coronapandemie”, verzucht hij. “Maar wij zijn op dit moment wel in onderhandeling met een andere partij in Den Haag voor een mogelijke doorstart of samenwerking.”

Eerste Griek van Almere

Babis kwam 36 jaar geleden naar Nederland, aanvankelijk voor een vakantie. “Mijn oom had een restaurant in Den Haag en vroeg waarom ik niet hier bleef werken, want hier kon ik veel meer verdienen. In 1987 zijn wij samen dit restaurant in Almere gestart. We waren de eerste Griek in deze nog nieuwe stad. Het station was er zelfs nog niet eens, dat werd pas twee jaar later opgeleverd.”

Veel vaste klanten

De beginjaren waren best moeilijk, vertelt Babis, maar uiteindelijk begon het steeds beter te lopen. “In 1992 is mijn oom vanwege zijn leeftijd gestopt en sindsdien run ik het samen met mijn vrouw Litsa. Zij staat in de keuken en ik ben als gastheer het gezicht van het restaurant. We hebben veel vaste klanten, sommigen komen iedere week. Klanten wilden al acties opzetten om ons te laten blijven. Dat zal helaas niets uithalen, want de eigenaar van het pand staat gewoon in zijn recht. Maar het is wel hartverwarmend en lief bedoeld.”

Klanten zullen het Griekse restaurant, dat een begrip is in Almere, dan ook enorm missen. “Rhodos is een goedlopend restaurant, met een goede naam. De kwaliteit van de gerechten, de fijne sfeer en onze gastvrije bediening zorgen ervoor dat mensen hier graag komen. Wij willen al onze klanten dan ook bedanken voor al die jaren dat zij bij ons zijn komen eten en we hopen iedereen de komende maanden nog even te zien.”