Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Almere ademt Floriade

Column

Misschien was u een van de gelukkigen die een kaartje had bemachtigd voor het mooie openingsspektakel ‘SCHOONSCHIP’ van Vis-a-Vis op woensdagavond 13 april, of een van de dagen erna. Het Weerwater en de Esplanade bood een prachtig locatie voor een openluchtvoorstelling waarvan het thema ‘transformatie’ nauw verbonden is met die van deze editie van de Floriade: ‘Growing Green Cities’. Voordat het zover is dat we onze steden echt ‘groen’ kunnen noemen, is er een grote transformatie nodig. Een omslag naar een duurzame en toekomstbestendige wereld, voor ons zelf maar ook als nalatenschap aan onze kinderen.

De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in onze binnenstad. De komst van de Floriade heeft hier stevig aan bijgedragen. Zo is het station gerenoveerd, hebben we een stadsstrand en een stadpark, en zijn er circulaire bruggen aangelegd. Mogelijk heeft u hier als ondernemer wel een concrete bijdrage aan geleverd. Maar misschien is wel het meest bijzondere dat wat de Floriade nog gaat brengen: de komst van De Hortus, een duurzame woonwijk precies op de plek waar nu de Floriade is.

Het thema van deze Floriade, ‘growing green cities’, heeft ook alles te maken met de groei die onze eigen stad staat te wachten. In 2050 heeft Almere zo’n 325.000 inwoners. Een vraag die we ons als gemeente, maar ook als ondernemer zouden moeten stellen is: op welke manier gaan we deze groei in de pas laten lopen met zowel kwaliteiten als duurzaamheid en groen, maar ook met banen voor iedereen? Kortom, hoe koppelen we welzijn en welvaart?

De Floriade kan een katalysator gaan zijn voor onze gezamenlijke toekomst. Met ontmoetingen, gesprekken of door gewoon een wandeling over het Floriadeterrein. U bent van harte welkom.

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Ontwikkeling