De kavels van China. (Foto: Almere Zaken)
De kavels van China. (Foto: Almere Zaken)

Floriade opent deze week poorten voor publiek

Algemeen

Werklieden zijn nog druk in de weer om alles op tijd klaar te krijgen voor de opening van de Floriade. Hoewel er nog aardig wat moet gebeuren, is de eerste blik tamelijk indrukwekkend. Koning Willem-Alexander zal de wereldexpo woensdag officieel openen en publiek is welkom vanaf donderdag 14 april.

Directeur Hans Bakker ziet uit naar de opening. “We zijn bezig met een eindspurt. Vandaag en morgen zijn we nog druk met aanplanten en er wordt hard gewerkt aan het voltooien van een aantal paviljoens. Maar we hebben er vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken”, vertelde hij maandag tijdens een rondleiding voor de pers.

Dertig landen

Het Floriadeterrein is 60 hectare groot. Er zijn 210 deelnemers uit 30 landen. “We gingen oorspronkelijk uit van 40 landen, maar corona heeft ons toch een beetje parten gespeeld”, vertelt commissaris-generaal Annemarie Jorritsma. “Desalniettemin is er meer dan genoeg te zien en te beleven.” Zoals bekend verwacht de organisatie twee miljoen bezoekers. Bijna driekwart daarvan (72 procent) moet uit eigen land komen, de rest wordt uit het buitenland verwacht. Verder wordt uitgegaan wordt van 65.000 schoolkinderen en 300.000 zakelijke bezoekers.

Growing Green Cities

Onder het thema Growing Green Cities presenteren de deelnemende landen en organisaties innovatieve en duurzame oplossingen om onze steden leefbaarder en duurzamer te maken. Bezoekers worden geïnspireerd om groener en gezonder te leven. 

Voor de inrichting van het terrein is gebruik gemaakt van het bestaande groen, maar is ook nieuw groen aangeplant. Zo vormt het arboretum een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek. 

The voice of urban nature

De Nederlandse inzending is The Natural Pavillion, dat laat zien hoe er in korte tijd en op duurzame wijze veel nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Almere en Amsterdam hebben een gezamenlijke inzending: The voice of urban nature. Een paviljoen gebouwd van natuurlijke lokale en hergebruikte materialen. Zo zijn de wanden gemaakt van in Almere geoogste hennep en ligt de vloer bezaaid met oesterschelpen. 

Kascomplex

Het 170 meter lange kascomplex langs de A6 is de plek waar de Nederlandse Tuinbouw zich in de breedste zin van het woord zal presenteren. De kas is opgedeeld in vijf onderdelen, waaronder een Hightech Greenhouse, een belevingskas en een Technology Innovation Centre.

Cultuurprogramma

Er is een cultuurprogramma met theater, muziek, beeldende kunst en film. In het kunstpaviljoen M. kunnen bezoekers vast kennismaken met het toekomstige kunstmuseum van Almere. Voor kinderen zijn er kindervoorstellingen en diverse speeltuinen. De kabelbaan is een leuke extra attractie, waarbij je vanuit de lucht het terrein kunt overzien.

Opening live uitgezonden

Omroep Flevoland zendt de opening van de Floriade op woensdag 13 april live uit vanaf 14.00 uur, evenals de openingsvoorstelling door theatergezelschap Vis à Vis vanaf 21.00 uur.

Kijk voor alle informatie over de Floriade op floriade.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Florentijn Hofman maakte voor de Floriade het kunstwerk Be Hold. De twee gestaltes bestaan uit tienduizend bijen en één koningin. (Foto: Almere Zaken)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding