Floriade-directeur Hans Bakker, wethouder Hilde van Garderen en groenambassadeur Lodewijk Hoekstra gaven dinsdagochtend het startsein voor het aftellen. (Foto: Maarten Feenstra)
Floriade-directeur Hans Bakker, wethouder Hilde van Garderen en groenambassadeur Lodewijk Hoekstra gaven dinsdagochtend het startsein voor het aftellen. (Foto: Maarten Feenstra)

Aftellen naar opening Floriade is begonnen

Algemeen

Het aftellen is begonnen. Nog honderd dagen te gaan tot de opening van de Floriade Expo op 14 april 2022. Om hier naar toe te leven is een grote aftelklok neergezet op de Esplanade. Iedereen kan zich aanmelden en een dag claimen om de klok zelf te komen verzetten. 

De feestelijke kick-off voor het aftellen kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. In plaats daarvan is een video opgenomen waarin tv-tuinman en groene pionier Lodewijk Hoekstra, wethouder Hilde van Gaderen en Floriade-directeur Hans Bakker vooruitblikken op de Floriade.

Veel kunst en cultuur

Van Garderen kijkt er enorm naar uit. “Dit is niet zomaar een Almeers of een Flevolands feestje, we hebben het over een wereldtentoonstelling die in Almere plaatsvindt. Ik vind het enorm leuk en heel spannend. Krijgen we het allemaal voor elkaar, gaan we alles wel klaar krijgen? Ik heb er alle vertrouwen in”, vertelt zij in de video. Als Cultuurwethouder is zij trots op het grote aanbod kunst en cultuur tijdens de Floriade. “Dat aanbod is nog nooit zo groot geweest als op deze Floriade. Het zijn ook heel veel Almeerse en Flevolandse pareltjes die zich daar zullen presenteren aan het publiek. Van theater en kindervoorstellingen tot muziek, zowel op de Floriade zelf als in de rest van de stad gebeurt van alles.”

Uitdaging

Er moet nog een hoop gebeuren voordat de Floriade opent. Dat is een uitdaging, erkent directeur Hans Bakker. “Maar dat is de organisatie van een wereldtentoonstelling altijd”, stelt hij. “Het Arboretum is opgeleverd en vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Flores, eyecatcher tijdens de Expo, vervult diverse commerciële functies en wordt na de Expo omgebouwd tot woontoren. Er is de afgelopen jaren al keihard gewerkt en straks komen al die lijntjes samen tijdens de opening van het evenement.”

Growing Green Cities

Het thema van de Floriade is Growing Green Cities. “Een actueel thema”, aldus Van Garderen. “We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. De expo maakt inzichtelijk wat je als stad en als inwoner kan doen op een duurzame, circulaire manier, want we moeten beter gaan zorgen voor onze planeet.”

Via de website almerecentrum.nl kunnen bedrijven, verenigingen, inwoners en andere betrokkenen zich aanmelden om een dag te claimen om de aftelklok te verzetten. Rugbyclub RC Bulldogs bijt het spits af. Zij zullen de klok op woensdag 5 januari verzetten van 100 naar 99 days. Bekijk hieronder de kick-off video.