Sylvana Terpstra, eigenaar Syolin (Foto: aangeleverd)
Sylvana Terpstra, eigenaar Syolin (Foto: aangeleverd)

Bijzondere Zaken: Syolin

Interviews

Almere is een ondernemende stad. Met meer dan 18000 gevestigde bedrijven waarvan ruim 10000 zelfstandig ondernemers is het niet vanzelfsprekend dat je als ondernemer nog uniek bent in wat je doet. Natuurlijk kun je je onderscheiden op kwaliteit, service, et cetera, maar de enige in je vak ben je niet zomaar. Toch kent de stad ook ondernemers met een bijzondere passie die wel uniek zijn in wat ze doen. Almere Zaken haalt deze pareltjes boven water en gaat met ze in gesprek over hun werkzaamheden en passie.

De 21-jarige Sylvana Terpstra is zo’n ondernemer met een bijzondere passie. Terpstra is namelijk vioolbouwer. Vanaf haar zevende levensjaar speelt de jonge ondernemer viool en vanaf haar zestiende houdt ze zich ook bezig met het repareren en bouwen van violen.

Van hobby naar werk

“Ik was al langere tijd bezig met het repareren van violen, ik heb bijvoorbeeld een zomerbaantje gehad bij een vioolbouwer. Daar heb ik mijn eerste kennis opgedaan. Toen de corona pandemie uitbrak kreeg ik meer tijd en ruimte om thuis met violen bezig te zijn en zo is dat wat als hobby begon uitgegroeid tot het punt dat ik in februari van dit jaar mijn bedrijf Syolin heb opgericht.” Haar motivatie voor het opknappen en bouwen van violen vond de jonge ondernemer in de behoefte om een eigen altviool aan te schaffen. “Ik wilde graag bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) spelen maar daar was geen plek meer voor gewone violisten. Toen vroeg de dirigent wie er altviool wil spelen en dat wilde ik wel proberen. Ik heb eerst een tijdje op een leen altviool van het orkest gespeeld, maar wilde uiteindelijk graag zelf een altviool aanschaffen. De kosten daarvan zijn best hoog, dus zoiets vanuit een krantenwijk ofzo financieren is niet haalbaar. Toen kwam ik op het idee om violen op te kopen via Marktplaats, deze op te knappen en naar originele staat terug te brengen om ze vervolgens weer te verkopen.” De verkoop van deze violen liep zo goed dat Terpstra haar nieuwe altviool binnen enkele maanden bij elkaar gespaard had, en het werk beviel zo goed dat ze dit als leuke bijverdienste is blijven doen.

Nederlandse Vioolbouwschool

Inmiddels volgt Terpstra een opleiding aan de Nederlandse Vioolbouwschool. Voor haar opleiding bouwt Terpstra een volledig nieuwe viool. Het voordeel van deze opleiding? “Je mag alles in je eigen tempo doen. Wil je er snel doorheen gaan en fulltime studeren dan kan dat, maar als je er wat langer over wilt doen omdat je daarnaast bijvoorbeeld een eigen onderneming hebt dan kan dat ook.” Terpstra verwacht nog zo’n zes maanden bezig te zijn met het afronden van de viool waar zij nu aan werkt voor haar opleiding.

Ambities

De ambities van de jonge ondernemer zijn groot. “Ik ben op zoek naar een locatie om mijn bedrijf te vestigen. Helaas is dat niet makkelijk. Ik zoek een pand waar ik een werkplaats en een winkel kan combineren, en dat mag lang niet overal. Daarnaast blijf ik het liefst in Almere. Hier heb ik mijn netwerk en woon ik ook.” Over een aantal jaar ziet Terpstra zichzelf in haar eigen werkplaats achterin haar eigen winkel, werkend aan prachtige violen. Waar mensen over de vloer komen om violen te kopen of te huren, om onderdelen of accessoires te kopen, of om tips, advies of vioolles te krijgen.

Voor iedereen een viool

Terpstra is gedreven haar visie waar te maken omdat zij vanuit een duidelijke missie handelt. “Ik vind het belangrijk dat iedereen die viool wil spelen dat ook kan. Ongeacht het budget. Muziek maken is een dure hobby en in de dure tijd waar we in leven vind ik het ontzettend zonde als mensen geen muziek meer kunnen maken. Muziek verbindt, en muziek maken is gewoon heel leuk, dat gun ik iedereen.” De ondernemer wil anderen zoveel mogelijk stimuleren om muziek te gaan maken, en specifiek natuurlijk om viool te gaan spelen. “Ik zoek voor iedereen naar een passende oplossing. Als je budget niet zo groot is heb je voor 150 euro al een leuke viool. Tel daar 25 euro voor een strijkstok en 25 euro voor een koffer bij op en voor 200 euro ben je klaar om te gaan spelen. Als je op zoek bent naar meer, of een groter budget hebt, kun je het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk.”

Meer informatie over de violen en vioolles van Syolin via www.syolin.com

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)
Sylvana Terpstra, eigenaar Syolin (Foto: aangeleverd)