Mandy, Nimuë en Roelof Gelling, eigenaren van Just Escape
Mandy, Nimuë en Roelof Gelling, eigenaren van Just Escape Fred Rotgans

Nieuwe Zaken: Just Escape

Nieuwe Zaken

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe onderneming voor. Deze keer is dat het afgelopen maand geopende Just Escape van Roelof, Mandy en Nimuë Gelling. Het drietal deed in 2016 voor het eerst zelf een escape room en was gelijk verkocht. Inmiddels staat de teller van de familie Gelling op meer dan honderd escape rooms en gaandeweg de rit werd het gevoel zelf een escape room te willen starten steeds sterker. In 2021 schreven de ondernemers hun businessplan, waarna het drietal in maart 2022 startte met de zoektocht naar een bedrijfspand. Tussen dat moment en de opening van ‘hun’ escape room in juni 2023 heeft de familie Gelling niet stilgezeten.

“Een bedrijfspand vinden bleek lastiger dan we dachten. Door de aard van ons bedrijf, wij vallen in de categorie ‘recreatie overig’, in combinatie met bestemmingsplannen en vergunningen was het niet eenvoudig een geschikte locatie te vinden,” aldus Roelof Gelling. Mandy Gelling vult aan “Tussendoor zijn we de zoektocht zelfs kortstondig gestaakt, we kwamen er gewoon niet uit. Totdat ons huidige pand op ons pad kwam. We vonden het pand online en konden de volgende dag al bezichtigen. Toen we hier binnenstapten wisten we het gelijk, dit is het.”

Het aan de Edvard Munchweg in Tussen de Vaarten gelegen pand van ruim 700m2 groot leent zich perfect voor de escape room van vader, moeder en dochter Gelling. Vooralsnog is het ondernemersdrietal met één escape room gestart, maar een uitbreiding in de vorm van meer escape rooms en aanvullende activiteiten is al in volle gang.

Ten Colours

De eerste escape room van Just Escape, Ten Colours, is ontwikkeld aan de hand van een bijzonder concept dat de druk van het volbrengen van de opdrachten alleen maar vergroot. Het concept is gebaseerd op het spel ‘100 doors’. Naast een race tegen de klok, race je in deze escape room ook tegen elkaar. Twee teams doorlopen tegelijkertijd dezelfde escape room en strijden dus behalve tegen de klok ook tegen elkaar. “Om dit mogelijk te maken hebben we een ‘binnenring’ en een ‘buitenring’ zoals we het zelf noemen ontwikkeld, met beiden dezelfde tien gekleurde kamers. Elke opgeloste puzzel geeft toegang tot de volgende kamer. Het team dat het verste weet te komen wint,” aldus Nimuë Gelling. Over de laatste kamer is de onderneemster geheimzinnig. “Die puzzel is echt moeilijk, daar ligt een grote uitdaging voor de deelnemers.”

Bedrijfsuitjes

Een escape room in het algemeen, maar specifiek het concept van Ten Colours, leent zich uitstekend voor bedrijfsuitjes. “Door het concept van Ten Colours worden collega’s echt uitgedaagd om onder druk samen te werken en naar oplossingen te zoeken. Wat er in een escape room gebeurt zegt veel over de deelnemers,” aldus Nimuë Gelling. Door goed samen te werken kom je als team het verst. De combinatie van samenwerken binnen je eigen team, maar tegelijkertijd strijden tegen het andere team maakt Ten Colours uniek.

Let’s Just Escape

Arrangementen

Om een volledig programma te kunnen bieden aan zowel bedrijven als particulieren werkt Just Escape met verschillende opties voor arrangementen, deze zijn nog in ontwikkeling. De ondernemers willen bijvoorbeeld graag een combinatie tussen de escape room en een high tea in de Just Escape lounge aanbieden. Of de combinatie met steengrillen bij het nabij gelegen Bowling Almere.
De escape room Ten Colours biedt ruimte voor twee teams van drie personen per ronde. Voor iedereen die Just Escape met meer dan zes personen wil bezoeken biedt de organisatie een, eveneens zelf ontwikkelde, pubquiz voor de deelnemers die nog even moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. “We zijn natuurlijk pas net open dus onze arrangementen zijn nog volop in ontwikkeling. En we zijn vooralsnog met één escape room gestart, later wordt dat ook meer. Bovendien stemmen we arrangementen natuurlijk heel graag af op de wensen van de klant. We vinden het het allerbelangrijkste dat onze bezoekers een fijne verzorgde middag beleven bij ons. Even weg uit de buitenwereld en helemaal opgaan in het moment, met elkaar, dat is wat een escape room met je doet en wat wij mensen graag willen geven.”

Samenwerking lokale ondernemers

Voor de realisatie van de arrangementen wil Just Escape graag samenwerkingen aangegaan met verschillende lokale ondernemers. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bowling Almere voor de combinatie van de escape room met het steengrillen en Brownies & Downies en Diewertjes Bakery voor de combinatie met een High tea. Het ondernemersdrietal staat natuurlijk ook open voor meer opties voor samenwerkingen met andere lokale ondernemers om daarmee het aanbod van arrangementen verder uit te breiden en nog beter aan te sluiten bij de wensen van hun bezoekers.

Team en taakverdeling

Vader, moeder en dochter Gelling hanteren een duidelijk taakverdeling binnen Just Escape.

Roelof Gelling houdt zich bezig met de financiële, facilitaire en logistieke kant van het bedrijf. “Dat sluit goed aan bij mijn werkervaring, dus het is logisch dat ik die kennis nu in ga zetten voor Just Escape.” Naast zijn nieuwe werkzaamheden voor Just Escape zal Roelof Gelling zijn werkzaamheden als ZZP’er in de logistiek ook parttime voortzetten.

Nimuë Gelling neemt vooral het inrichten van de escape rooms, het bedenken van puzzels en de marketing van de organisatie voor haar rekening. “Ik heb Leisure en Hospitality gestudeerd, mijn taken binnen Just Escape sluiten daar goed bij aan. Ik ben blij dat ik mij op deze manier kan inzetten voor ons bedrijf.”

Mandy Gelling is op de werkvloer te vinden als gastvrouw en game host. “Deze taak wordt natuurlijk niet alleen door mij uitgevoerd, Nimuë en ons team zullen deze taak ook vervullen, maar ik vind het gewoon heel leuk om met mensen in contact te zijn en het plezier van onze bezoekers te delen.”

De ondernemers benadrukken alle drie dat ze het nooit zouden redden zonder hun team van medewerkers. “Al voordat we open gingen hebben zij ons zo ontzettend veel geholpen. Avonden en weekenden lang brainstormen over concepten en puzzels, alles gereedmaken voor de opening, en nu natuurlijk ook op de werkvloer als game host. We zijn ons team heel dankbaar,” aldus Mandy Gelling.

Toekomst

De plannen en ambities van de familie Gelling zijn groot. Er worden plannen gemaakt voor een aanvulling van twee nieuwe escape rooms in het huidige pand. De namen voor deze concepten zijn al bekend: Street Colours en Colours of Art. De inhoud van de concepten blijft vooralsnog geheim. Maar dat het spannende, interessante en uitdagende escape rooms worden is al wel duidelijk. “Voor Street Colours ligt er al een idee, maar dat concept moeten we nog verder gaan uitwerken. In het concept van een escape room moet alles kloppen en mag er geen ruimte zijn voor eigen interpretatie, dus dat concept moet nog wat verder uitgewerkt worden. Voor Colours of Art hebben we het concept klaar, we streven ernaar in september met de bouw van die escape room te starten, daar kijk ik echt wel ontzettend naar uit,” aldus Nimuë Gelling.

Just Escape
Edvard Munchweg 25
1328 MA Almere

www.justescape.nl  
info@justescape.nl
0638514274

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding