Frank Rigter, eigenaar coachingspraktijk Voor Elkaar Gebokst (Foto: aangeleverd)
Frank Rigter, eigenaar coachingspraktijk Voor Elkaar Gebokst (Foto: aangeleverd)

Voor Elkaar Gebokst

Eigen Zaken

Al sinds hij een klein jongetje was heeft Frank Rigter een passie voor vechtsporten. Het heeft hem gevormd van een onzeker jochie met een laag zelfbeeld, tot een zelfverzekerde man en ondernemer. Nu zet hij zijn favoriete vechtsport boksen in om mensen uit het bedrijfsleven te coachen. “Hoe je beweegt op de mat, zegt veel over jouw functioneren in het dagelijks leven en je werk”, stelt Rigter. Drie jaar geleden startte hij zijn eigen coachtingspraktijk: Voor Elkaar Gebokst. 

Hoe je beweegt op de mat, zegt veel over jouw functioneren in het dagelijks leven en je werk

Na een opleiding tot maatschappelijk werker ging Rigter aanvankelijk aan de slag in de jeugdzorg. “Ik heb vele veranderprocessen van kinderen, jongeren, ouders en gezinnen mogen begeleiden. Daarin heb ik destijds ook al een stukje bokscoaching geïntegreerd”, vertelt hij. “Zelf ben ik heel resultaatgericht en ik miste bij deze doelgroep toch vaak de intrinsieke motivatie. Daarom besloot ik mijn eigen coachingspraktijk te starten, waarin ik mijn kennis en ervaring als maatschappelijk werker kon combineren met mijn vechtsportervaring.” Rigter maakte daarbij bewust de overstap naar de zakelijke markt. “Ik richt me vooral op ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven. Mensen die echt gemotiveerd zijn en willen investeren in zichzelf. Daar krijg ik zelf ook heel veel energie van.”

Teamsessies en één-op-één coaching

Voor Elkaar Gebokst werkt aan het doorbreken van patronen, meer grip op je leven, rust in je hoofd en energiek zijn in je lijf. “Als ondernemer en ambitieuze professional ben je altijd druk, je staat altijd aan. Soms moet het even een tandje minder, om vervolgens weer stappen vooruit te kunnen maken”, aldus Rigter. “Ik leer mensen om te gaan met negatieve en belemmerende gedachten, we werken aan communicatievraagstukken, conflicthantering, samenwerking en teambuilding. Daarbij is boksen ook de rode draad om eens met elkaar op een andere manier in gesprek te gaan.” Naast teamsessies biedt Voor Elkaar Gebokst ook één-op-één coaching. “We werken dan bijvoorbeeld aan persoonlijk leiderschapsvraagstukken en hoe optimaal te presteren op elk gewenst vlak.” Naast het boksen worden ook andere coaching-tools inzet, waaronder Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Elkaar raken zonder te kwetsen

De manier waarop je bokst, laat volgens Rigter ook zien hoe je in het leven en op de werkvloer staat. “Blinde vlekken, patronen, eigenschappen en stijlen komen binnen no time naar voren”, legt hij uit. “Alles wat je in een groep ziet gebeuren, zie je ook in het boksen terug. Extraverte mensen die hun ruimte pakken op de mat, introverte mensen die juist ruimte geven. Mensen die bezig zijn met winnen, of juist helemaal niet.” Er is geen goed of fout, benadrukt Rigter. “Het gaat om bewustwording. Je kunt wel vertellen hoe je in een bepaalde situatie zou reageren, maar misschien blijkt op de mat wel dat je in de praktijk toch anders reageert. En je ziet bijvoorbeeld dat mensen die bij het boksen heel hard stoten, op de werkvloer ook harder kunnen overkomen zonder dat ze dat door hebben. Mensen die een ander op de mat niet durven te raken, hebben vaak ook moeite om iemand met woorden te raken. Zij durven bijvoorbeeld geen feedback te geven. Ik leer ze dat je elkaar best mag raken, móet raken zelfs, maar zonder elkaar te kwetsen.”

Boksen metafoor voor het leven

Boksen is volgens Rigter een metafoor voor het leven. “Het leven slaat je vaak nog harder om de oren dan hier op de mat gebeurt”, stelt hij. “Zoals Mike Tyson ooit zei: Everybody has a plan, till they got punched in the face. We willen een heleboel voor elkaar boksen als ondernemer, leidinggevende of als werknemer. Maar wat doe je bij tegenslag? Laat je je koppie hangen? Natuurlijk mag je best even blijven liggen en je rust pakken, je kunt niet altijd vol gas gaan. Maar daarna is het zaak om op te staan en door te gaan. Het gaat erom dat je de signalen van je lichaam herkent, want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Toekomstplannen

Na een moeizame start door corona kan Rigter nu vol gas gaan met zijn bedrijf. “Ik ben ook aan het kijken naar uitbreiding. Ik doe het nu nog alleen, maar niet voor lang. Ik wil bedrijven meer kunnen bieden en kunnen garanderen dat trainingen ook doorgaan als ik zelf onverhoopt een blessure heb bijvoorbeeld. Bovendien creëer ik zo meer tijd voor mijn gezin. Het is belangrijk om als ondernemer ook dat stukje te onderhouden, dat vertel ik mijn klanten ook.”

In de toekomst hoopt Rigter zijn eigen centrum te kunnen openen, dichtbij de natuur. “Op de huidige locatie aan de Televisieweg kan ik hooguit zo’n zes personen tegelijk trainen. De teamsessies geef ik nu incompany op locatie. Daar neem ik dan al mijn spullen mee naar toe. Een eigen plek zou fijn zijn, maar dat is iets voor de toekomst. Ik wil vaak teveel en te snel, zonder af en toe stil te staan bij de huidige successen. Ik moet soms ook tegen mezelf zeggen dat een schouderklopje op zijn tijd best mag.”

Voor Elkaar Gebokst
Televisieweg 12
06-11238000
www.voorelkaargebokst.nl

Coachingspraktijk Voor Elkaar Gebokst (Foto: aangeleverd)
Groepssessie bij coachingspraktijk Voor Elkaar Gebokst (Foto: aangeleverd)
Frank Rigter, eigenaar coachingspraktijk Voor Elkaar Gebokst (Foto: aangeleverd)