Danitsja Dirkmaat (Foto: aangeleverd)
Danitsja Dirkmaat (Foto: aangeleverd)

Danitsja Dirkmaat: “Wij doen alles in overleg”

Interviews

Samen je baan opzeggen, samen aan het ondernemersavontuur beginnen en alle beslissingen die je onderweg tegenkomt samen nemen als gelijkwaardige partners. Dat is waar Danitsja en Ivar Dirkmaat, eigenaren van de SNS winkels in Almere en een winkel in Bussum in het gebied Gooise Meren, ruim tien jaar geleden mee zijn begonnen en nog altijd elke dag mee bezig zijn. Met volledige gelijkwaardigheid, alles in overleg en met een fijne balans tussen zakelijk en privé doorloopt het ondernemersduo hun zakelijke carrière.

Almere Zaken is met Danitsja Dirkmaat in gesprek gegaan over wat het betekent om samen te ondernemen als gelijkwaardige partners en niet als ‘de vrouw van’.

Vanaf het begin

“Eigenlijk doen we het al zo vanaf het moment dat we gingen samenwonen. We waren nog jong, studeerden nog. Maar we namen al onze beslissingen samen, in overleg. Op elk vlak in ons leven, zo ook met de opvoeding van onze dochter. Bijvoorbeeld haar schoolkeuze en de normen en waarden die we haar mee willen geven. Toen we ruim tien jaar geleden aan het begin van ons SNS avontuur stonden was het voor ons dus niet meer dan logisch dit ook op die manier aan te pakken,” aldus Danitsja Dirkmaat.

Persoonlijke kwaliteiten

Het eerste gesprek over het franchisen van een bank voerde haar man Ivar Dirkmaat alleen, maar daarna heeft het ondernemersduo alles samen opgepakt. Danitsja Dirkmaat benadrukt dat ze, ondanks de gelijkwaardigheid in het runnen van het bedrijf, toch ook heel verschillend zijn en allebei hun eigen kwaliteiten hebben. “Ivar is echt een fantastische financieel adviseur, dat vind ik echt en wil ik graag benadrukken. Hij heeft niet alleen heel veel vakkennis, maar weet die kennis ook in begrijpelijke taal aan klanten uit te leggen. Daardoor werkt Ivar best veel op de voorgrond. Mijn werkzaamheden bevinden zich meer op de achtergrond, en dat vind ik eigenlijk wel fijn. Ik zou nooit zo’n goede financieel adviseur kunnen zijn als Ivar, maar in mijn taak als algemeen manager kan ik mijn ei wel goed kwijt,” aldus Danitsja Dirkmaat.

Taakverdeling

De taakverdeling tussen de ondernemers is misschien wel één van de belangrijkste factoren voor het succes van de familie Dirkmaat. “Er zijn wel periodes geweest dat onze taken meer met elkaar overlapten, dat maakte het gelijk moeilijk om werk en privé te scheiden, en zorgde voor meer onrust. Doordat onze taken gescheiden zijn kunnen we het werk thuis makkelijker los laten en is de balans tussen werk en privé voor ons beide prettig.” De onderneemster licht verder toe dat, doordat de taken van hen beiden binnen de organisatie duidelijk gescheiden zijn, en er honderd procent vertrouwen is naar elkaar en naar hun team toe, het makkelijker is om dingen thuis los te laten en dan ook echt vrij te zijn. “We vragen thuis niet aan elkaar ‘heb je dat al gedaan’ of ‘heb je dat al opgepakt’ want dat hoeft niet. We wéten dat de ander de dingen die spelen oppakt en daar zorgvuldig mee omgaat, dus dan kunnen we het werk thuis ook met een gerust hart loslaten.”

Werk en privé scheiden

Hun dochter maakt het scheiden van werk en privé, en ook echt vrij zijn als je vrij bent, extra belangrijk voor de ondernemers. “We proberen er altijd voor te zorgen dat onze dochter niet onder ons werk lijdt. Een voorbeeld daarvan is de afgelopen zomervakantie, wij waren echt te druk om op vakantie te gaan, maar zij is met vrienden mee op vakantie geweest.”

Toekomst

Over de toekomst hebben Danitsja en Ivar Dirkmaat al net zo’n duidelijke visie. “We willen blijven groeien, maar wel met behoud van de menselijke maat en de connectie met onze klanten. We vinden het heel belangrijk om dat te behouden, samen met onze balans, het familiaire en laagdrempelige gevoel dat we creëren en met onze eigen normen en waarden. Dat geldt naar onze klanten toe, maar zeker ook binnen ons fijne team,” aldus Danitsja. Stap één in dit groeiproces is het opbouwen van een trouwe klantenkring in hun nieuwste winkel in Bussum en daar dezelfde stempel te drukken als de ondernemers eerder al bij hun winkels in Almere deden.