Ivar Quatfass, CEO van Qua-vac
Ivar Quatfass, CEO van Qua-vac Fred Rotgans

Winnaar categorie klein bedrijf Qua-vac: ‘Het is niet gewoon wat wij doen’

Algemeen

Wanneer je aan een situatie gewend raakt, wordt deze voor jou gewoon. Ondernemer Ivar Quatfass, CEO van Qua-vac, ervaarde onlangs nog dat dit ook voor zakelijk succes kan gelden. “Eigenlijk doen wij gewoon ‘ons ding’, we leveren wereldwijd vacuümtoiletten en vacuüm rioleringssystemen.” Aldus Quatfass. Het winnen van de prijs ‘Onderneming van het jaar categorie klein bedrijf’ is voor de ondernemer en zijn werknemers dan ook een eyeopener. “Door het winnen van deze prijs realiseren we ons dat het helemaal niet zo ‘gewoon’ is wat wij hier doen. We doen het echt heel goed en de prijs bevestigd dat.”

Quatfass en zijn werknemers zijn allemaal ontzettend trots op de prijs, maar eigenlijk was de nominatie op zich al een mooi cadeau en erkenning dat hard werken en de lange weg die het bedrijf heeft afgelegd loont. “Als je kijkt naar de geschiedenis van Qua-vac dan is er tussen het eerste begin in 1865 en nu zo ontzettend veel gebeurd. Het bedrijf is verhuisd, verkocht en weer terug gekocht, en nogmaals verhuisd.” Sinds 1990 opereert het bedrijf onder de huidige naam. Alle rechten met betrekking tot vacuümriolering zijn gekocht van Evac AB nadat zij de focus verlegd hebben op een andere tak. In 1996 heeft het bedrijf zich in Almere gevestigd.

Focus

Sinds het ontstaan van Qua-vac in 1990, richt het bedrijf zich op de verkoop en aanleg van Vacuflow, een buitenriolering naar eigen ontwerp welke niet alleen in Nederland maar wereldwijd verkocht en aangelegd wordt. Daarnaast zet het bedrijf zich in als agent voor het Finse Evac OY voor de verkoop van onder andere vacuümtoiletten. Een combinatie van beide aspecten is de meest duurzame situatie. Het businesspark van Lelystad Airport is daar een mooi voorbeeld van en daarmee misschien wel het meest duurzame businesspark van Nederland. Hier wordt zowel de Vacuflow buitenriolering aangelegd als vacuümtoiletten geïnstalleerd.

Onze producten sluiten goed aan bij de duurzame visie van de nieuwe generatie

Terugkeer op de Nederlandse markt

Zowel Vacuflow als de vacuümtoiletten kennen vele voordelen ten opzichte van de reguliere toiletten en vrij verval systemen. Een vacuümtoilet kan een waterbesparing van wel 80 tot 90% behalen. Plus de leidingen kunnen verticaal en flexibel worden geplaatst. Een groot voordeel van Vacuflow is dat het met smalle leidingen, ondiep geplaatst kan worden. Dit maakt het minder kostbaar, maar ook milieuvriendelijker. Daarnaast is bijvoorbeeld lekkage ook niet mogelijk. Toch heeft Qua-vac enige tijd geen Vacuflow projecten verkocht in Nederland. Dat heeft alles te maken met een ontwikkeling rond 1980: “Vanaf 1980 was er veel subsidie beschikbaar voor de aansluiting op het rioleringsstelsel. Dat heeft gezorgd voor een enorme aanvraag aan projecten, maar daarmee nam ook de concurrentie toe. Helaas zijn er toen een paar partijen geweest waar niet zo secuur gewerkt werd wat ertoe geleid heeft dat vacuümriolering in een slecht daglicht is komen te staan.” Aldus Quatfass. Na enkele jaren voornamelijk in de buitenlandse markt te opereren is Vacuflow sinds vijf jaar volledig terug in Nederland. “Er is een nieuwe generatie opgestaan met een sterke focus op duurzaamheid. Zij zijn heel bewust bezig met verduurzaming en daar sluiten onze producten heel goed bij aan. Het aantal aanvragen binnen Nederland en zelfs hier in de regio neemt sterk toe.” Quatfass benadrukt hoe leuk hij het vindt dat de animo voor zijn product nu ook in de eigen regio toeneemt. “Het is leuk als je product over de hele wereld gebruikt wordt, maar als echte Almeerder is het mooi om te zien dat ons product ook zo dicht bij huis geïnstalleerd wordt.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil Qua-vac haar doelgroep graag uitbreiden. “Door ontwikkelingen in onze producten wordt alles steeds breder inzetbaar. Voorheen richtten wij ons in de scheepvaart vooral op rivier cruiseschepen en grote jachten, in de toekomst kunnen wij ook meer gaan betekenen voor kleinere jachten waarop voorheen geen ruimte was voor onze producten.”
Daarnaast ziet Quatfass mogelijkheden bij het ombouwen van kantoorpanden naar woonruimte, en bij de bouw van nieuwe woonwijken. “Als eerste zouden wij graag de gemeente meekrijgen in onze plannen. Zij zetten breed in op duurzaamheid, maar dan kan het gemeentehuis zelf toch niet achterblijven. Bovendien kan de gemeente veel voor ons betekenen in andere projecten. Wij ervaren nu nog te vaak dat projectontwikkelaars kiezen voor wat ze al kennen, en dat zijn veelal geen vacuümtoiletten.” In de bekendheid van het product is volgens Quatfass nog de meeste winst te behalen. “Veel mensen die het product kennen, denken aan zo’n vliegtuig toilet dat veel herrie maakt, maar zo werken onze vacuümtoiletten helemaal niet.” Ook over het veranderen van dit beeld bij de consument heeft Quatfass nagedacht. “Als we nou op één of meerdere scholen vacuümtoiletten zouden plaatsen, dan groeien die kinderen op met het product en wordt het dus langzaam ‘normaal’.”

www.quavac.com