Afbeelding
AlmereZaken

VSO - Investeren in stenen is ‘hot’

Algemeen

Met de huidige lage rente is sparen op uw ondernemersdeposito voorlopig niet interessant. Sterker nog, ABN AMRO heeft haar zakelijke klanten een brief gestuurd waarin staat dat het voor de bank mogelijk wordt om negatieve rente op de kapitaalmarkt door te berekenen. De Europese Centrale Bank houdt de rente in Europa al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel.
Het rendement dat je met beleggen zou kunnen halen, is dus al snel hoger. Je kunt beleggen in aandelen of obligaties, maar je kunt je geld ook in iets fysieks stoppen. Nu de huizenprijzen weer aantrekken, is investeren in vastgoed absoluut ‘hot’.
Geld steken in een bedrijfspand of appartement kan een prima belegging zijn, maar pas op voor de valkuilen.
Zo hebben we al veel verschuivingen gezien in het vastgoed: van kantoren naar winkels en van winkels naar huurwoningen. Maar wanneer iedereen appartementen gaat verhuren, kunnen ook de huren dalen. Amsterdam vertoont nu al de eerste tekenen van een vastgoed-zeepbel, en niet alleen voor woningen.
Andere locaties zijn misschien minder ‘trendy’, maar hebben ook voordelen. Wanneer je investeert in lokaal vastgoed, weet je wat er speelt en kun je huurders beter inschatten dan in een vreemde omgeving. We merken dat veel kleine beleggers dit doen door bedrijfshalletjes in te kopen daar waar ze de markt kennen, ook als deze niet zijn verhuurd. Beleggers die landelijk te werk gaan, vragen altijd naar verhuurd onroerend goed.
Het valt op dat de vraag op dit moment een veelvoud is van vorig jaar.
Voor de prijsdalingen in de regio lijkt de bodem in zicht, dat maakt het voor zowel beleggers als huurders interessant om te handelen. Bedrijven die de crisis hebben overleefd, willen verder groeien en zoeken grotere bedrijfsruimte, vaak op een betere locatie en met meer uitstraling.
Als belegger kijk je kritisch of het vastgoed in box 1 of box 3 wordt belegd, maar houd je ook kosten en prognoses voor onroerend goed scherp in de gaten.
Wij denken en kijken graag mee. Door onze jarenlange ervaring en kennis van de regio kunnen wij u vertellen of u een goede belegging aangaat.

Monique C. Uffen
VSO Makelaars en Taxateurs
info@vsomakelaars.nl