Annette Stevens, winnaar in de categorie ZP. (Foto: Peter Isaak)
Annette Stevens, winnaar in de categorie ZP. (Foto: Peter Isaak)

Annette Stevens: ‘Mijn bedrijf is uit noodzaak geboren’

Interviews

Door wie ze is genomineerd weet ze niet, maar winnares Annette Stevens, eigenaresse van WeerWerk Werving & Selectie, is hem of haar in ieder geval erg dankbaar. Stevens won dit jaar de prijs Flevolandse Zakenvrouw in de categorie Zelfstandig Professional. “Voor mij is dit dé bevestiging dat ik destijds de juiste stap heb gemaakt om weer zelfstandig ondernemer te worden. En ik hoop hiermee een inspiratiebron te zijn voor alle andere vrouwen die deze stap ook willen maken.”

De verkiezingsavond afgelopen juni was een spannende avond voor Annette Stevens. Ze hoorde van haar nominatie tijdens haar vakantie en reed daarom halsoverkop terug naar Almere om zich voor te bereiden op de verkiezing van het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen.

Hectiek
“De weken van voorbereiden waren ontzettend hectisch, maar ook enorm leerzaam. Als genomineerden werden we gelukkig erg goed begeleid, zo kregen we pitch-training en werd er een promotiefilm opgenomen. De avond zelf ervaar ik als één grote roes. Ik had een vip-tafel, waaraan alle mensen zaten die voor mij belangrijk zijn. Want ook als zelfstandige professional kun je het niet alleen, je hebt altijd een groep mensen om je heen nodig die je steunen en die je helpen.”

Noodzaak
“Het is voor mij best pittig geweest om het ondernemerschap aan te gaan. Mijn bedrijf bestaat sinds 2015 en is eigenlijk uit noodzaak geboren. Ik was achter in de veertig en na een aantal functies op zoek naar een nieuwe baan. Ik heb toen in totaal 180 brieven geschreven. Onvoorstelbaar veel. Daarvan werd ik maar drie keer op een persoonlijk gesprek uitgenodigd. Waanzin natuurlijk. Het werd me zo duidelijk toen dat dit niet de manier is om werkgevers en werknemers bij elkaar te brengen. Je bent zoveel meer dan een brief en voor een goede match is persoonlijk contact altijd belangrijk. Heel arrogant misschien, maar toen wist ik: ik kan dit beter. Dat was het moment waarop ik besloot: dan ga ik het gewoon zelf doen. De urgentie om een bedrijf te beginnen dat wel snapte hoe het werkt, was te groot, ik moest dit doen.”

Uitbreiding
En zo geschiedde het. De afgelopen zeven jaar is WeerWerk Werving & Selectie niet meer weg te denken uit Almere en omstreken. De eerste jaren verdubbelde of verdrievoudigde het bedrijf ieder jaar, totdat in het eerste kwartaal 2020 door corona alles kantelde. Alles stond klaar voor een flinke uitbreiding, maar dat ging even in de la. Sinds corona is Weerwerk stabiel, en in 2022 zet de groei onverminderd door: tijd voor uitbreiding met een collega, en daar blijft het niet bij. “De prijs kwam dus net op tijd, want vanaf nu ben ik geen zelfstandige meer, maar heb ik een klein bedrijf met personeel. Dit wilde ik al in 2020 doen, maar op dat moment gooide corona roet in het eten. Nu is het voor WeerWerk het juiste moment om uit te breiden met een fantastische collega.”

Persoonlijk
Stevens merkt dat de overwinning al in de eerste maanden veel heeft opgeleverd. Zowel op het persoonlijke vlak als ook op zakelijk gebied. “De bedrijven komen nu overal vandaan, omdat zij de juiste medewerkers willen voor hun team. Dat is fantastisch en daar dank ik het Netwerk ook ontzettend voor. En deze prijs heeft me persoonlijk vooral gesterkt in het besef dat ik de juiste weg heb gekozen. Zo wil ik doorgaan, deze persoonlijke aanpak in mijn werk past bij mij, en het blijkt dat ook de bedrijven en werkzoekenden op deze manier graag werken. Afgewezen worden kruipt onder je huid, het is zo belangrijk om de mens achter de cv te zien en zo ook eerlijk te kunnen bespreken waarom iemand niet zou passen. En juist omdat we dat doen, is ons slagingspercentage zo groot, want iedereen verdient een geweldige baan waar hij of zij zijn talenten én zijn persoonlijkheid in kwijt kan.”