Ezra Dasberg, winnaar categorie Manager. (Foto: Peter Isaak)
Ezra Dasberg, winnaar categorie Manager. (Foto: Peter Isaak)

Ezra Dasberg: ‘Vrouwen, laat je zien’

Interviews

Ze moest het opnemen tegen niet de minste kandidaten, namelijk Esther Lindeman (Managing Director bij Saint-Gobain PAM Nederland B.V) en Janet Hulzebos (Customer Success Director bij Visma Idella), maar Ezra Dasberg won dankzij haar gedrevenheid en sterke pitch met vlag en wimpel de felbegeerde titel van Flevolandse Zakenvrouw in de categorie Manager. Als vrouw werkzaam in een mannenwereld heeft ze een duidelijke boodschap voor alle andere vrouwen: “Laten we toch eens stoppen met onze bescheidenheid.”

Officieel is ze Support Manager en Teamleider Ontwikkeling bij het beursgenoteerde Alfen NV, maar vaak vervult ze ook intern andere interim rollen. “In mijn rol als Support Manager Ontwikkeling vervul ik een interne interim rol binnen de R&D (Research and Development) afdeling. Zo ben ik nu ai Teamleider. Ik ken Alfen inderdaad goed, aangezien ik gestart ben op de HR afdeling, daarna naar R&D ben gegaan, daarna Manager Service voor TheBattery ben geweest en nu als Support Manager binnen Ontwikkeling diverse taken op mij neem.”

Technisch
Hard werken is iets waar Dasberg om bekend staat. Ze is gewend om, soms wat meer dan gemiddeld, te moeten knokken voor wat ze wil bereiken. “Ik groeide thuis op met een vader die in de werktuigbouwkunde zat. Als kind was op mijn rapport altijd al duidelijk te zien dat ik talent had voor de exacte vakken. Ik was een echte studiebol en moest hard leren. Ik ben na de Havo het Vwo gaan doen, en daarna de HTS. Mijn vader had tranen in zijn ogen toen ik vertelde dat ik werktuigbouwkunde in Utrecht ging studeren, trots dat ik in zijn voetsporen trad.”

Studie
Tijdens haar studie ervoer Dasberg al hoe het was om zich als een van de weinige vrouwen in een mannenwereld te bewegen. “De vrouw-man verhouding was daar 1 op 100. En hoewel ik prima behandeld werd en daar goed op mijn plek zat, merk je toch dat er extra op je wordt gelet, al dan niet onbewust. Hoe doet zij het? Kan zij het wel? Als vrouw in een mannenwereld heb je simpelweg wat meer ogen op je gericht. Dat zorgde er ook weer voor dat ik me wilde bewijzen. Ik moest laten zien dat ik net zo goed en misschien wel beter kon presteren als alle anderen.”

Ambitie
Na haar studie wordt Ezra Dasberg werkzaam in de arbeidsbemiddeling voor technisch personeel, een harde commerciële branche met wederom overwegend mannen. “Wat ik daar geleerd heb, daar pluk ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van. Het was een leerzame baan, maar na een aantal jaren wilde ik me toch op een ander vlak ontwikkelen. Er zat meer in me dan dat ik kon laten zien en mijn ambitie was groot.” In 2014 gaat Dasberg aan de slag bij het Almeerse Alfen, dat op dat moment nog niet beursgenoteerd is en ‘slechts’ 180 werknemers heeft. De onderneming werd opgericht in 1937 als een fabriek van hoog- en laagspanningsapparaten. Vandaag de dag haalt het bedrijf zijn omzet uit transformatorstations, laadpalen en energieopslagsystemen.

Alfen
“De groei van Alfen is enorm geweest, en ik groeide en ontwikkelde daar in mee. In de afgelopen zeven jaar zijn we van 180 naar zo’n 1000 Alfen collega’s gegroeid. En nog steeds voel ik me hier thuis, in elke rol. Wat ik andere vrouwen zou willen meegeven? Als je er bent, laat je dan ook zien. Stop met valse bescheidenheid, met jezelf onzichtbaar maken. Als je hard gewerkt hebt om je kennis en ervaring op te bouwen, dan mag je dat ook tonen. Vooral in een mannenwereld, is een vrouwenblik naar mijn mening noodzakelijk.”