Joy Both van Outdoorpark Almere. (Foto: aangeleverd)
Joy Both van Outdoorpark Almere. (Foto: aangeleverd)

Outdoorpark SEC Almere

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer is dat Joy Both, al achttien jaar de eigenaresse van Outdoorpark SEC Almere aan de Verlaatweg 2 in Almere-Hout en van de tweede locatie Strandbad aan de IJmeerdijk in Almere-Duin. In 2017 werd Joy Both verkozen tot Flevolandse Zakenvrouw en in 2019 was haar bedrijf genomineerd voor de titel Onderneming van het jaar.

Wat doet je bedrijf precies?

We zijn een groot Outdoor Event bedrijf. Ooit zijn we begonnen als een survivalpark, maar ondanks dat we dat nog steeds doen, is er inmiddels heel veel meer bijgekomen. Zo organiseren we bedrijfsfeesten, kinderfeesjes en teambuildings. Maar ook netwerkbijeenkomsten zijn bij ons te houden, dat doen bijvoorbeeld de VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere) en ook het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen. We zijn van veel markten thuis, en dat dankzij de mooie locatie die we hebben.

Hoe ben je in het Outdoor-vak terecht gekomen?

Na mijn middelbare schooltijd ben ik begonnen aan een studie Vrijetijdskunde. Tijdens mijn studie werkte ik als bijbaantje al bij Sec Survival. Uiteindelijk heb ik het bedrijf overgenomen en run ik het nu ruim zestien jaar. Een eigen bedrijf hebben is het mooiste wat er is. Het voelt voor mij niet als werk, maar als familie. Inmiddels werkt er een aantal FTE’s in vaste dienst, gebruiken we twee vaste Zzp’ers en maken we in het drukke seizoen gebruik van zo’n 35 oproepkrachten. Wat ik belangrijk vind, is dat mensen zichzelf kunnen zijn tijdens het werk, dat is voor mij ook belangrijk, dus dat gun ik mijn mensen ook. Ik heb hier zoveel jong personeel zien opgroeien, het blijft voor mij altijd van belang hoe het met de mensen gaat.

Wat is er zo bijzonder aan je bedrijf?

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik als vrouw een behoorlijk unicum ben in deze wereld. Meestal zijn het toch mannen die Outdoor-parken hebben, of man en vrouw doen het samen. Maar ik doe het echt zelf. En daarin heb ik veel moeten leren, van welke schroef waarvoor nodig is, tot welke boom wanneer gesnoeid moet worden. Maar ik kan hier mijn creativiteit in kwijt, altijd bezig zijn, en altijd plannen maken voor nieuwe activiteiten.

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?

We zijn redelijk door corona heen gerold, maar het is zeker niet makkelijk geweest. We hebben veel dingen anders moeten aanpakken en echt alles op alles moeten zetten om toch redelijk te kunnen draaien. Zo mochten we op een gegeven moment wel weer activiteiten organiseren, omdat we buiten actief zijn en daar ook de nodige afstand kunnen hanteren, maar kwamen we wel in de knel met groepsvervoer, want dat was nog niet toegestaan. We zijn toen maar naar de scholen zelf gegaan, met onze activiteiten bij ons. Ik moest doorgaan en ik wilde doorgaan, want stilstaan is geen optie.

Wat is je band met Almere?

In 2017 ben ik uitgeroepen tot Flevolandse Zakenvrouw van het jaar. Ik riep wel eens gekscherend hoe ik nou zo succesvol kon zijn met het verkopen van modder. Maar de onderscheiding heeft me wel aan het denken gezet. Ik voelde dat ik meer gezien werd en dat heeft me ook extra zelfvertrouwen gegeven. Het voelde niet alleen goed wat ik deed, maar het bleek ook nog zakelijk te kloppen. Dat gaf me een boost.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik ben zeker niet altijd aan het werk, ik maak ook tijd voor mijn privé-leven. Twee jaar geleden is mijn dochter geboren, en ik wil niet dat zij later terugkijkt op haar jeugd en alleen maar kan zeggen: “Wat had mama een mooi bedrijf.” Bovendien geniet ik ook zelf veel te veel van tijd met haar door te brengen. Ik ben wel altijd actief, ik kan niet stilzitten. Dus we gaan vaak op pad. Zwemmen, fietsen, wandelen en ze zit zelfs al bij me in de kano.

Welke wijze raad wil je graag aan andere ondernemers doorgeven?

Wat mij als ondernemer goed bevalt is dat ik voorzichtig ben met uitgaven. Ik ben van de oude stempel. Eerst sparen voor iets, en dan pas uitgeven. Dat heeft als voordeel dat er geen bank in je nek loopt te hijgen. Ik heb ook geen lease-auto of andere dure kosten. Natuurlijk wil ik graag goed verdienen, maar het gaat wel om de balans. Voor mij is de grootste beloning dat ik het goed heb, samen met de mensen met wie ik werk.

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Voor de komende tien jaar heb ik nog plannen genoeg. Het lijkt me geweldig om een nieuw pand op ons terrein te zetten, en dan laten we het huidige houten pand waarschijnlijk staan. Ook zou ik graag een trouwlocatie aan het water willen. We hebben nu een tweede locatie aan het strandbad Duin en het zou echt uniek zijn in Almere als mensen daar kunnen trouwen. Maar een grote klimtoren lijkt me ook geweldig. Ik ben nog lang niet klaar als ondernemer.

Meer informatie over Outdoorpark SEC Almere: www.outdoorparkalmere.nl

Ook in aanmerking komen voor de rubriek Eigen Zaken? Stuur dan een mail met een korte pitch over uw bedrijf naar redactie@almerezaken.nl en wie weet staat uw onderneming ook binnenkort in het magazine Almere Zaken.