Adri Bax. (Foto: aangeleverd)
Adri Bax. (Foto: aangeleverd)

Adri Bax Schoenen

Eigen Zaken

Elke editie vraagt Almere Zaken een Almeerse ondernemer naar zijn of haar persoonlijke drijfveren. Deze keer is dat Adri Bax, eigenaar van Adri Bax Schoenen aan de Kerkgracht 27 in Haven.

Wat doet je bedrijf precies?

Adri Bax Schoenen is een fysieke winkel, waarin we niet alleen een passie hebben voor mooie en goedzittende schoenen, maar ook specialistische schoenen verkopen. Zo hebben we bijvoorbeeld niet alleen verschillende schoenmaten, maar ook verschillende breedtematen. Iedereen kan dus bij ons terecht voor schoenen die goed zitten. Maar we hebben ook de kennis in huis om mensen met voetproblemen goed te kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld klanten met reumatische voeten of diabetes. En dat doen we al 33 jaar.

Hoe ben je terecht gekomen in het schoenenvak?

Dat is een lang verhaal en al lang geleden begonnen. Toen ik 16 jaar was, wilden de meeste van mijn vrienden een brommer, maar ik wilde graag naar Canada. Daar woonde mijn tante en het land trok me enorm aan. Van mijn ouders mocht ik die reis maken, maar toen ik terug kwam, wilde ik het liefst nog een keer gaan. “Dan ga je er maar voor werken,” zei mijn vader. En dat deed ik, zo ben ik het schoenenvak ingerold. Ik was misschien niet de beste, maar ik was wel nieuwsgierig, dus stelde veel vragen. Zo is mijn kennis maar vooral ook mijn passie voor schoenen ontstaan. Ik zeg wel eens dat ik niet het schoenenvak heb gekozen, maar het vak heeft mij gekozen.

En hoe ben je dan je eigen zaak begonnen?

Ik werkte samen met twee collega’s in Amsterdam en wilde graag naar Almere. De winkel die ik nu heb, was de eerste winkel van Almere, ooit begonnen als container in het zand. Na tien jaar wilde de eigenaar het verkopen en samen met mijn collega’s hebben we het toen overgenomen. De eerste jaren waren best zwaar, want het duurt echt wel een jaar of vijf voor je jezelf als bedrijf kan neerzetten. En ik had een sterke visie, ik wilde het op mijn manier doen. Dat kost tijd.

Wat is je band met Almere?

Ik ben een Almeerder in hart en nieren. Niet alleen omdat ik mijn zaak al 33 jaar heb, maar ik ben ook lid van de Lions-club. En een van de initiatiefnemers en bestuurslid van de BIZ (Bedrijfs Investeringszone, red.) in Haven. Almere geeft mij hetzelfde gevoel als dat Canada me gaf: ruimte en vrijheid. Met alle culturen is Almere een mozaiek van mensen, prachtig vind ik dat.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ondernemer zijn ben je 24 uur per dag, zeven dagen per week. Maar dat betekent niet dat ik altijd aan het werk ben natuurlijk. Maar ook in mijn vrije tijd ben ik graag met schoenen bezig. Ik bezoek beurzen, ga naar het schoenenmuseum. Maar ik bezoek ook graag steden, samen met mijn vrouw Ivy. In je eigen stad ken je alles al, hoe mooi het ook is, maar daarom vind ik het ook leuk om nieuwe dingen in nieuwe steden te ontdekken. Ik ben als een kind, ik zie graag dingen voor het eerst en kan me dan verwonderen. Dat inspireert me, net als architectuur en wandelen. Wandelen heb ik echt nodig om na te kunnen denken. Als je bezig bent, ben je bezig en is er geen tijd voor je geest om tot rust te komen en nieuwe inspiratie op te doen. Tijdens het wandelen lukt me dat wel, daar geniet ik van.

Welke wijze raad wil je graag aan starters doorgeven?

Blijf eigenwijs. Geloof in je eigen idee en voer dat ook uit. Daarom ben je ondernemer geworden, omdat je een plan had. Dus ga voor dat plan, en geef alles wat je hebt. Maar wees ook niet koppig en geef het toe als iets niet werkt, dan kun je snel schakelen, want ook dat heeft een goede ondernemer nodig.

Waar zie je jezelf over tien jaar?

Als het aan mijn vrouw ligt, dan was ik al gestopt, maar ik moet nog even door om mijn pensioen bij ekaar te krijgen. En ik wil ook nog niet stoppen, ik geniet nog elke dag van mijn werk en van het contact met mijn klanten. Nu in de coronatijd zeggen mensen wel eens dat ik een webwinkel moet beginnen, maar ik ben geen Zalando. Daar koop je zestien paar schoenen en sturen mensen er vaak ook weer zestien paar terug, omdat ze toch niet goed zitten. Hier gebeurt dat niet. Ik kijk naar de voeten, meet de voeten op en schiet vaak direct al bij het eerste paar raak. Mensen kiezen vaak op het oog schoenen uit, maar met je ogen loop je niet. Die service bied ik. Maar of de winkel blijft bestaan als ik stop, daar heb ik mijn twijfels over. Het is een forse investering en banken maken niet graag dergelijke financieringen aan nieuwe ondernemers. Dat is best zonde ja, want dergelijke speciaalzaken zoals de mijne zullen daarmee wel steeds meer uit het winkelbeeld verdwijnen. Maar voorlopig ben ik er nog en zorg ik er met veel plezier voor dat mensen heerlijk kunnen lopen op goede schoenen.

Ook in aanmerking komen voor de rubriek Eigen Zaken? Stuur dan een mail met een korte pitch over uw bedrijf naar redactie@almerezaken.nl en wie weet staat uw onderneming ook binnenkort in het magazine Almere Zaken.