Afbeelding
AlmereZaken

Flevolandse Zakenvrouwen komen met eigen verkiezing

Algemeen

Het zakennetwerk Flevolandse Zakenvrouwen maakt eind juni de namen bekend van de verkiezing Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar. Het is voor het eerst dat deze verkiezing wordt georganiseerd. Wat is de meerwaarde van deze verkiezing?


“Ik heb zelf lange tijd in de organisatie gezeten van de Flevopenningen”, zegt voorzitter Marion Wichard van de Flevolandse Zakenvrouwen. “Ik weet uit ervaring dat daarvoor relatief heel weinig vrouwen worden genomineerd. Dat is merkwaardig, want achter één op de drie bedrijven die zich bij de KvK inschrijft zit een vrouw. Een aantal jaar geleden was dat aantal nog één op de vier. Er komen er dus steeds meer. Er zijn heel veel vrouwelijke ondernemers in Flevoland, maar op het podium van verschillende ondernemersverkiezingen, zoals de Flevopenningen zie je die verhouding meestal niet terug.”
Een reden voor die disbalans is voor Wichard duidelijk: “Vrouwen zullen in het algemeen niet snel zichzelf nomineren. Dat blijkt ook nu weer: er zijn zo’n veertig vrouwen voorgedragen, ook door mannen trouwens. Er is maar één vrouw die zelf het initiatief heeft genomen, dus niet na een voordracht door ons is uitgenodigd.”

Nominaties

Bij de organisatie zijn inmiddels tientallen nominaties binnengekomen. “We doen de verkiezing in drie categorieën”, legt Wichard uit. “De beste vrouwelijke ZZP’er, de beste MKB’er en de beste manager. Een deskundige jury onder voorzitterschap van burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad, maakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 26 juni in de Koningshof op Urk bekend wie de winnaressen zijn. De prijs bestaat uit een oorkonde en een beeld dat is ontworpen door kunstenares Sacha Janzee uit Marknesse.”
Op die avond zijn overigens ook niet-leden en mannen van harte welkom zijn. “Wichard: “We hebben vooraf gecontroleerd, maar er is die avond geen wedstrijd tijdens het EK Voetbal. Natuurlijk is er ook tijdens die verkiezingsavond ruimschoots de gelegenheid om te netwerken.”
Flevolandse Zakenvrouwen

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen bestaat sinds 2008 en is opgericht om vrouwen onderling met elkaar te laten netwerken. Wichard: “Als ze onder elkaar zijn netwerken vrouwen toch op een andere manier dan wanneer er voornamelijk mannen aanwezig zijn. Waar dat in zit? Het onderlinge contact is anders. Er is in ieder geval een grote behoefte aan: we tellen inmiddels ruim 160 leden.”