Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).

Word vertrouwenspersoon binnen de VBA (en daarbuiten)

Column

Soms hoor ik mijn moeder praten als ik hardop tegen mezelf murmel: In wat voor wereld leven we nu nog steeds?

Deze vertwijfeling sloeg niet op onze Coronapandemie, die maakt inmiddels deel uit van het dagelijks leven. Ik was verbijsterd over het nieuws dat er nog altijd seksuele intimidatie bestaat op de werkvloer, op welke vloer dan ook. Machtsverhoudingen, afhankelijkheid, perverse gedachten die zich uiten door zogenaamd stiekeme aanrakingen en ronduit ongepaste opmerkingen die met een gladde lach worden gebagatelliseerd. Ik zie het voor me. Ik heb het meegemaakt. Wie niet zou je bijna roepen. En daar ligt ook mijn vertwijfeling. Na de #Metoo-realisatie zou je denken dat alle roofdieren enige vorm van besef hebben gekregen. Het gaat immers niet om hun verlangen maar om de verlangens van hun prooi. Helaas, die realisatie is een té grote uitdaging gebleken. Kennelijk hebben de roofdieren niet vooraan in de rij gestaan bij het uitdelen van nuchter verstand, waar m.i. ook zelfreflectie en empathie onderdeel van is. 

Sommige mensen hebben aan één waarschuwing niet genoeg en gaan onverschrokken door, dubbelop. Door ons Nederlandse schandaal moest ik ineens aan kunstrijden op de schaats denken: de dubbele Rittberger. Dat was louter een taalassociatie en absoluut niet beledigend bedoeld naar de naamgever van deze sprong. 

Ik vroeg me daarbij wel af hoe je kunt voorkomen dat je steeds weer wordt geconfronteerd met seksuele intimidatie. Met steeds weer bedoel ik, een eerste keer door één bepaald individu of een tweede, derde, vierde keer (dubbelop) door hetzelfde individu? Ik denk dat we niet moeten wachten tot de roofdieren veranderen of uitsterven. Ik vind (ook) dat we een veilige wereldvloer moeten creëren waarin we allereerst allemaal de rol van vertrouwenspersoon aannemen. Dan kunnen slachtoffers in ieder geval gemakkelijker de eerste horde nemen door hun verhaal te vertellen, want die is op dit moment nog veel te hoog.

De VBA heeft nooit expliciet een standpunt ingenomen als het gaat om seksuele intimidatie binnen de vereniging. Ik verwacht dat VBA-leden elkaar met respect en begrip bejegenen en daar valt seksuele intimidatie dus niet onder. Als er leden zijn die binnen onze vereniging met seksuele intimidatie te maken hebben of hebben gehad, dan nodig ik je uit om mij hierover in vertrouwen te nemen, want seksuele intimidatie wordt binnen de VBA nimmer getolereerd. Ik neem mijn rol als vertrouwenspersoon zeer serieus. Doet u dat ook?

Kimberley Valentien
Voorzitter VBA