Cees van Bemmel. (Foto: aangeleverd)
Cees van Bemmel. (Foto: aangeleverd)

Cees van Bemmel

Hoe is het nu met

Hij was bijna vijf jaar lang wethouder voor de VVD in Almere en ruim tien jaar lang de hoogste man bij bouwbedrijf en ontwikkelaar Van Wijnen. Maar Cees van Wijnen deed nog veel meer in Almere. Inmiddels is Van Bemmel 70 jaar, maar nog steeds speelt Almere een belangrijke rol in zijn leven. Hoog tijd om aan Cees van Bemmel te vragen hoe het nu met hem is en wat zijn huidige visie is op de stad Almere. 

”Van stilzitten is bij mij nog geen sprake, ik ben nog actief in veel verschillende raden en commissies. Maar wat er wel veranderd is, is dat ik alleen nog maar kies voor kortlopende projecten. Wat los-vast dingen waarbij ik mijn expertise en mijn netwerk kan inzetten om te bemiddelen en snel stappen te maken,” vertelt Van Bemmel.

Kritiek op Almere 

Inmiddels woont Van Bemmel al 20 jaar in Lelystad en is hij onlangs met zijn vrouw verhuist naar een appartement. “De tuin werd me toch teveel werk, zeker ook omdat ik verder nog zo actief ben. Nu hebben we nog genoeg tijd over om te werken en ook voor onze hobby’s. Ik sta regelmatig om 7 uur in de ochtend op de golfbaan, om dan om 9 uur aan de slag te kunnen. “ Hoewel van Bemmel al 20 jaar geen officiële Almeerder is, voelt het voor hem nog wel zo. “Het is lastig uit te leggen, maar ik heb echt een zwak voor Almere. Ik ben allergisch voor kritiek op Almere, ik kan dat niet verdragen. Als het bijvoorbeeld om Lelystad gaat, kan ik veel rationeler kijken. Dat kan ik niet als het om Almere gaat, deze stad is in mijn hart gaan zitten. “

Jonge meid 

Dat Van Bemmel als oud-wethouder en oud-bouwer de stad nog een warm hart toedraagt, betekent niet dat hij geen dingen ziet die volgens hem beter kunnen. “Soms vind ik dat Almere teveel op een ‘gewone’ stad gaat lijken, en dat is Almere juist niet. Ik zie Almere nog als een jonge meid. Een stad die nog aan het groeien is, waar ontzettend veel potentie in zit, en waar ook nog fouten gemaakt mogen worden. De slogan was altijd: ‘Het kan in Almere’, maar is dat nu nog zo? Durven we nog out of the box te denken en risico’s te nemen, waarbij de logische kans bestaat dat het ook kan mislukken? Dat pioniersgevoel mis ik heden ten dage wel eens in Almere.”

Om dingen te bereiken is lef nodig

Van Bemmel denkt hardop verder: “Om dingen te bereiken is lef nodig, je hoofd boven het maaiveld uitsteken, ook als stad. Welke gemeente in Nederland is zo gunstig gelegen als Almere? We zitten vlakbij Amsterdam, Zeewolde, Lelystad, we hebben een unieke locatie, waar nog ruimte is. Stop daarom met het Calimero-effect, want Almere is allang niet meer het kleine stadje, maar een groeiende stad met misschien wel de meeste potentie van het hele land. Hetzelfde geldt ook voor de bouw. Geef Almere als jonge stad de tijd om te ontstaan. Niet alles wat leeg staat, of wat open terrein is, hoeft direct volgebouwd of ingevuld te worden. Ruimte laten liggen gaat vanzelf voor invulling zorgen. Wat denk je van de vergrijzing waar d stad op een gegeven moment mee te maken krijgt? Dan is het juist fantastisch om daar direct op in te kunnen springen, zodra het nodig is.”

Juiste mensen op het juiste moment 

Het is duidelijk dat Van Bemmel graag vooruit kijkt als het om de stad gaat, maar tegelijk blikt hij ook met een gevoel van weemoed terug op zijn actieve jaren in Almere. En dan met name met de mensen waar hij mee gewerkt heeft. “Om iets tot een succes te maken, gaat het altijd om de juiste mensen op het juiste moment bij elkaar te krijgen. Als die combinatie van twee factoren er is, lukt een project altijd. Dat is nog steeds mijn doel. En heel simpel gezegd, dan gaat het uiteindelijk om de mensen, want die mensen zorgen ervoor dat een stad gebouwd en plezierig bewoond kan worden.”