Kees Tak. (Foto: aangeleverd)
Kees Tak. (Foto: aangeleverd)

Kees Tak

Hoe is het nu met

Elke inwoner van Almere die aan bloemen en planten denkt, denkt ook direct aan Kees Tak. Eén van de allereerste ondernemers van Almere (”We werkten vanuit een zandbak”) die, ondanks dat zijn winkel vijf jaar geleden de deuren sloot, nog steeds actief is in het ondernemerslandschap van onze stad. Hoe gaat het nu met hem?

“Het is precies vijf jaar geleden dat we de huur van de winkel Kees Tak Bloemist hebben opgezegd. In mei van 2016 hebben we het afscheidsfeest gegeven. We zijn destijds begonnen op het ‘s Hertogenboschplein in Stedenwijk. Daarvoor zaten we in Amsterdam, in de Kinkerstraat in West. Daar zijn we in 1974 begonnen. Maar zoals dat ging bij vele Amsterdammers in die tijd, zochten we een huis. Dat huis vonden we in Almere. Maar nog voordat we in dit huis woonden, kwam er in onze Amsterdamse winkel iemand van de toenmalige Rijksdienst voor IJsselmeerpolders langs en die vroeg of we geen interesse hadden om wat in Almere te beginnen. Ze hadden toen een project van Bun, op het ‘s Hertogenboschplein. En dat ging toen zo snel dat we al een winkel in Almere hadden voordat onze woning opgeleverd was. Dat was in 1982, toen de stad nog een zandbak was.”

Grote Markt

Op het ‘s Hertogenboschplein heeft Tak tot 1986 gezeten. “Daarna zijn we op de Grote Markt terechtgekomen, eigenlijk op dezelfde manier. We bankierden toen bij de toenmalige NMB (Nederlandse Middenstand Bank, red.) en zij tipten ons over een mooi project op de Grote Markt, of wij interesse hadden. Toen bleken er al honderden aanvragen te zijn van ondernemers voor dat specifieke pand, allemaal bloemisten uit heel Nederland. Maar wij mochten erin, omdat we al in Almere een zaak hadden.”


Kees Tak. (Foto: aangeleverd) 

Pioniers

Vanaf het eerste moment liep het storm. “Maar dat was ook het tijdsbeeld toen. Als er een winkel in die tijd geopend werd, kwam half Almere erop af, omdat er eindelijk wat te beleven viel. Daar hebben we echt van geprofiteerd. We zijn daar tegelijk begonnen met de juwelier en de parfumerie, allemaal pioniers in Almere.”

Koninklijke bloemen

In het begin was de bloemist met name gericht op particulieren. “Later kwam ook het bedrijfsleven op gang waar we veel voor hebben gedaan. Ik spreek nog regelmatig Almeerders die me vertellen dat ik hun bruidsboeketten heb gemaakt. Bijvoorbeeld het bruidsboeket voor wethouder Hilde van Garderen, dat zijn mooie herinneringen. Maar ook voor de koninklijke familie hebben we bloemen geleverd. Zoals voor de inhuldiging van Beatrix als koningin in 1980, waar we bij de kroning samen met twintig andere bloemisten alle bloemstukken hebben verzorgd. Die bloemen worden dan aangeboden door de sector, en dan kwamen ze bij mij uit. Net als bij het huwelijk van koning Willem Alexander en Maxima, het huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien en de doop van prinses Amalia. Bij die gelegenheid werden allemaal kindertekeningen verwerkt in de bloemstukken. Prachtig was dat, de hele kerk hing vol. En daar waren onze bloemen bij, dat zijn toch leuke dingen.”


Kees Tak. (Foto: aangeleverd) 

Rusland

Dat de winkel gestopt is, betekent niet dat Tak helemaal gestopt is met werken. Zijn bedrijf is nog actief, met name in het buitenland. “Ik doe veel zaken met Rusland, daar ben ik ieder jaar wel een keer of vijf, zes. Ik heb daar een soort joint venture met een aantal bloemenwinkels in Sint-Petersburg, maar geef er bijvoorbeeld ook les in bloemschikken. Door corona ben ik er nu al even niet meer geweest, dus ik heb het rustig. Maar dat zal volgend jaar wel weer opgepakt worden, erg leuk om te doen. Maar ik ben niet altijd aan het werk, ik heb nu veel meer vrije tijd en speel ook veel muziek in de bandjes waarin ik zit. Ik speel mondharmonica, en ook dat weer met allemaal Almeeerders.”

Almere

Naast het buitenland, is Tak ook nog steeds actief in Almere. “Ik ben bijvoorbeeld lid van de herensociëteit van Almere. En ik zit in het comité van de dodenherdenking. Dat vind ik belangrijk, want samen maken we de stad. Toen we in Almere kwamen, moest alles nog ontdekt worden, maar het voordeel is dat er veel kan en dat we ook als ondernemers samen de stad hebben opgebouwd. Wat dat betreft hebben we ook altijd goede burgemeesters gehad, vind ik. Met altijd hart voor de ondernemer, wat voor bestuur we ook hadden in de afgelopen jaren, en dat is echt uniek te noemen.”


Kees Tak. (Foto: aangeleverd)