Aya Selman. (Foto: aangeleverd)
Aya Selman. (Foto: aangeleverd)

Oh Baby Pretecho Praktijk van Aya Selman

Nieuwe Zaken

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe ondernemer uit Almere voor. Deze keer is dat Aya Selman. Bekend als raadslid van de PvdA in Almere, als verpleegkundige in het Flevoziekenhuis en nu ook als eigenaresse van de kersvers geopende pretecho praktijk ‘Oh Baby’. Almere Zaken ging met haar in gesprek. 

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf op te zetten?

Het plan kwam in mijn hoofd toen ik in 2019 moeder werd van mijn zoon. Of eigenlijk vlak daarvoor al, toen ik zelf een echo kreeg. Ik vond het zo bijzonder om, terwijl mijn zoon nog in mijn buik zat, een kijkje te mogen nemen naar wat er op dat moment in mij aan het groeien was. Dat was bijna een wonder. Toen mijn zoon werd geboren, liep ik direct aan tegen hoe het in Nederland is geregeld voor ambitieuze moeders, namelijk slecht. De situatie is nu zo dat er alleen vanuit de werkgever wordt gekeken wat het beste is, en niet wat het beste voor moeder en kind is. Dat ging knagen bij me. Daarbij kwam dat ik het afgelopen jaar op de Covid-afdeling in het Flevoziekenhuis heb gewerkt. Dankbaar werk, maar ook heel zwaar werk. Dat heeft iets met me gedaan. Ik had na dat jaar behoefte aan positiviteit aan een nieuwe uitdaging waarin ik zowel de positiviteit als ook mijn moederschap kan combineren.

Hoe heb je dat toen aangepakt? 

Ik heb het geluk dat ik destijds een huis heb gekocht met een bedrijfsruimte eronder. Toen al met het idee dat ik op een dag ooit voor mezelf wilde beginnen. De ruimte om een eigen onderneming te beginnen had ik dus al. En het plan voor pret-echo praktijk zat al langer in mijn hoofd. De combinatie van dankbaar werk en iets moois mogen doen voor de mensen, dat spreekt me aan. Vervolgens ben ik gaan nadenken hoe ik mezelf wil onderscheiden in de markt. Want de concurrentie is groot, zeker in Almere. Daarom heb ik verschillende extra’s bedacht wat aanstaande ouders bij mij kunnen doen. Zo is er een bloemenwand waar de ouders een foto kunnen maken van de echofoto en zichzelf, zodat deze een mooie achtergrond heeft voor het delen op social media. Daar wordt al veel gebruik van gemaakt. En wat ik ook aanbied zijn gender-reveal party’s en babyshowers. Ouders kunnen zelfs direct na hun echo direct met familie en vrienden een feestje gaan vieren, waarbij ik alles voor ze kan regelen. De combinatie van pret-echo en deze party’s zijn uniek in Almere.

Geen enkele bank wilde mij financieren

Waar loop je tegenaan als startende ondernemer?

Het niet willen meewerken van banken. Daar ben ik echt van geschrokken. Als startende ondernemer is het noodzakelijk dat je een investering moet doen en hierbij kunt leunen op de sterke schouders van ene bank. Maar in mijn geval lukte dat nergens. En ik had niet eens extreem veel investeringen nodig, alleen het echo-apparaat van € 20.000,-. Maar de bank zag er niets in, zeiden voorzichtig te zijn in deze coronatijd en ik kreeg bij iedereen nul op het rekest. Noodgedwongen ben ik toen in mijn persoonlijke omgeving gaan lobbyen en heb daar de investering middels een lening voor elkaar gekregen. Gelukkig, maar ik ben me er terdege van bewust dat het andere ambitieuze mensen niet lukt, omdat de banken niet meewerken. Dat zou anders moeten. Ik zou willen zeggen tegen de banken: Geloof in ondernemers, en geef ze het financiële vertrouwen dat ze nodig hebben om te starten, want zij zijn juist belangrijk voor de economie en de maatschappij. 

Je bent ook raadslid voor de PvdA in Almere, zijn er dingen als ondernemer waar je je ook politiek gezien hard voor wil maken?

Absoluut, en dat ga ik ook zeker oppakken. Met name het ouderschapsverlof is in Nederland ontzettend achterhaald. Het verlof is, in tegenstelling tot in alle andere Europese landen, maar heel kort. Elk ander land geeft moeders een jaar betaald verlof na de bevalling. Een jaar waarin de hechting plaatsvindt tussen moeder en kind, waarin een vrouw kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling en waarin het kind de best mogelijke verzorging krijgt, namelijk van zijn of haar moeder. Ik werk in de verpleging in het Flevoziekenhuis, maar het is ontzettend slecht geregeld voor werkende moeders. Ouderschapsverlof is in Nederland achterhaaldNiet dat ik de werkgevers iets kwalijk neem, maar welke moeder wil haar pasgeboren baby voor 9 uur per dag uit handen geven? Daarbij komt dat het ook fysiek zwaar is. Ze zeggen niet voor niks dat je ook negen maanden na de bevalling bezig bent met ontzwangeren. Zolang duurt het dus voor je lichaam weer in balans is. In Nederland houden we hier geen rekening mee. Net als met borstvoeding. Teveel vrouwen stoppen daar nu vroegtijdig mee als ze weer aan het werk gaan, gewoonweg omdat het niet goed te combineren valt. Dat moet toch beter kunnen? Ik wil dat we daar afspraken over gaan maken met elkaar en daarbij een voorbeeld nemen aan onze buurlanden.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Op dit moment werk ik nog in de verpleging, een baan die ik geweldig vind. Ik heb wel de wens dat mijn eigen bedrijf gaat groeien en dat ik daar op een gegeven moment fulltime mee aan de slag ga. Ik kan dan mijn eigen tijd invullen en me aanpassen aan wat mijn prioriteit heeft: mijn kind. Daarnaast vind ik mijn werk en mijn politieke activiteiten ontzettend zinvol en dankbaar, maar het draait allemaal om de juiste balans in het leven. 

Benieuwd naar de Echopraktijk? Kijk voor meer informatie op de website of op de instagrampagina van ‘Oh Baby Pretecho’.  

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek? Stuur een korte pitch met wie je bent en wat je doet naar: redactie@almerezaken.nl