Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Visie van de wethouder: perspectief

Column

We naderen alweer het einde van het jaar. Helaas niet op de wijze waarop we hadden gehoopt. Opnieuw hebben we te maken met aangescherpte corona maatregelen. Dat is een hard gelag voor velen. Voor ondernemers, theaters, restaurants, mensen in het onderwijs en vele anderen. Het is spannend wat ons nog te wachten staat de rest van de decembermaand. Na korte tijd weer bijna als vanouds onze levens te hebben opgepakt, zitten we net weer in beperkende maatregelen vanwege de stijgende coronacijfers. We hebben niet alleen te maken met een Deltavariant maar ook met een Omikron variant waar we op dit moment heel weinig over weten.

Een zware tijd voor de ondernemers die te maken hebben met vroege sluitingstijden. En dat terwijl het er juist weer wat beter uitzag en de inkoop in sommige gevallen voor de drukke decembermaand, voor de zekerheid, toch maar wel was gedaan. We kunnen de ondernemers helpen. Door een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Ik hoor van ondernemers dat ze regelmatig te maken hebben met boze en soms zelfs agressieve mensen. Ik snap heel goed dat we het allemaal zat zijn, maar laten we blijven beseffen dat ondernemers hier ook niet om vragen. Het is het virus wat ons in de weg zit. Als we ons allemaal aan de maatregelen houden dan lopen winkeliers geen risico om 4.000 euro boete te moeten betalen als gevolg van het niet naleven van de maatregelen. Een beetje hulp geven kan in deze tijden volgens mij geen kwaad. Koop ook eens vaker lokaal. Dat kan in de meeste gevallen echt prima.

Onlangs zijn de inschrijvingen voor de Onderneming van het Jaar gesloten. Deze hoogste onderscheiding wordt al 35 jaar uitgereikt in Almere. Samen met de jury kijk ik elk jaar uit naar de selectie van onderscheidende Almeerse bedrijven die we hebben in onze stad. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en de Vereniging Bedrijfskring Almere zal de winnaar bekend worden gemaakt. Helaas zal de nieuwjaarsreceptie ook dit jaar niet fysiek kunnen plaatsvinden. We zullen de prijswinnaars op een andere manier bekend maken.

Samen met Vereniging Bedrijfskring Almere organiseerden we de Dag van de Ondernemer bij Van der Valk Almere. Fijn om elkaar toen nog een keer fysiek te kunnen ontmoeten en dat het met afstand houden door kon gaan. Nieuw dit jaar was de prijs voor de Starter van het Jaar. Deze prijs werd gewonnen door Beesha. Dit Almeerse bedrijf is in 2019 gestart met het ontwikkelen van plasticvrij alternatief voor shampoo in de fles en inmiddels hebben ze al flinke stappen gemaakt. Volgens mij een terechte winnaar en ik wens Beesha veel succes met hun verdere ontwikkeling.

De Bruggenbouwer Award reikte ik tijdens de Dag van de Ondernemer uit aan Jim van der Wardt, onder meer bekend van Makers van Almere, een netwerk van ontwerpers in de stad. De Bruggenbouwer Award staat voor de onderneming die met andere ondernemers een samenwerking aangaat zonder winstoogmerk en zo een bijdrage levert aan onze samenleving. Ik juich dit toe want juist hier vinden initiatieven elkaar door samen activiteiten te organiseren, kennis te delen en elkaar te helpen om dromen te verwezenlijken.

Ook lunchte ik met de Almeerse genomineerden voor de Flevolandse Zakenvrouwen van het Jaar tijdens de Dag van de Ondernemer. Dit netwerk bestaat alweer 12,5 jaar. Ondanks de coronamaatregelen weten zij hoe ze er voor elkaar kunnen zijn. Ze hebben hun draai gevonden via Facebook, LinkedIn en Instagram. Ik waardeer de wendbaarheid en creativiteit in deze moeilijke tijd enorm.

Ik hoop wel dat we vol blijven houden en er met elkaar uit komen. Ook ik merk dat velen op hun tandvlees lopen. Tegelijkertijd gaat het uitvergroten van tegenstellingen ons niet verder helpen. We zullen het virus met elkaar het hoofd moeten bieden en hebben elkaar daarbij hard nodig. Laten we elkaar blijven vinden, blijven vasthouden. Hoe de feestdagen er ook uit gaan zien, ik wens iedereen mooie momenten en een 2022 met hopelijk meer perspectief!

Maaike Veeningen
Wethouder Economische Zaken