Adviseur Greet Ritskes en ondernemer Jorris Fraser van Fitfor50. (Foto: aangeleverd)
Adviseur Greet Ritskes en ondernemer Jorris Fraser van Fitfor50. (Foto: aangeleverd)

Ondernemersklankbord helpt Flevolandse ondernemers vooruit

Bedrijfsprofiel

Veel ondernemers hebben te maken gehad met uitdagingen de afgelopen twee jaar. De coronacrisis hakte er bij veel Flevolandse bedrijven flink in. Dankzij steunmaatregelen van de overheid (zoals NOW, Tozo of bijzonder uitstel van betaling) kon een groep getroffen bedrijven de afgelopen anderhalf jaar hun hoofd nét boven water houden. Maar hoe ziet de toekomst eruit? De coronapandemie is nog niet voorbij. Daarnaast staan ondernemers vaak voor andere ondernemersvragen en beslissingen die ze moeten nemen. Stichting Ondernemersklankbord (OKB) helpt en ondersteunt deze ondernemers. 

“Hoe sta ik ervoor? Zijn mijn financiën op orde, ben ik op de juiste weg of hoe vind ik nieuwe klanten”, zijn voorbeelden van ondernemersvragen. Of de onderneming komt in zwaar weer en dreigt failliet te gaan. Dan is het fijn als er iemand is die naar je luistert en je verder helpt. Iemand die weet wat het ondernemerschap inhoudt. Die luistert, analyseert en adviseert over de te nemen stappen. Ondernemersklankbord in Flevoland is er voor deze ondernemers. Team Flevoland beschikt over adviseurs met uiteenlopende kennis en ervaring. 

Hulp van Ondernemersklankbord

Ondernemer Ardaan de Groot (De Kaasmakerij) besloot een paar jaar geleden de hulp van Ondernemersklankbord in te schakelen, toen hij een belangrijk onderhandelingsgesprek moest voorbereiden. Samen met adviseur Piet van Essen bereidde hij in 2 trajecten het gesprek tot in de puntjes voor. Nu kan hij elke ondernemer aanraden om een klankbord te starten om meer inzicht en vertrouwen te krijgen. Ardaan: “Doordat ik samen met Piet naar mijn bedrijf keek, zag ik heel goed in dat ondernemen meer is dan verkopen. Er komen zaken als marketing, boekhouding en personeel bij kijken. Voor mij is het belangrijk om een lange termijnplan te hebben en mijn bedrijf op een duurzame manier klaar te maken voor de toekomst.”

OKB Flevoland zorgt voor een optimale begeleiding Veel kennis en ervaring

Of het nou om een bedrijfsplan, marketing, productontwikkeling of financiën gaat, de adviseurs van Ondernemersklankbord zorgen voor optimale begeleiding. Ze zijn ondernemer geweest of specialist in uiteenlopende sectoren. De OKB-adviseur weet als geen ander dat ondernemen ook uitdagingen met zich meebrengt. Hij kan zich goed inleven in verschillende situaties, begrijpt de vraag en doorziet de uitdaging. Met kennis van zaken begeleiden en adviseren ze ondernemers in een persoonlijk klankbordtraject. Praktisch, concreet en oplossingsgericht.

Maatschappelijke besparing

Ondernemersklankbord Flevoland zoekt overigens nog mensen die hun kennis en praktijkervaring vrijwillig willen inzetten om andere ondernemers te helpen. Piet van Essen: “Dat kan advies zijn aan starters bij het opstellen van een ondernemersplan of begeleiding aan ondernemers die willen innoveren, verkopen, groeien of reorganiseren. Maar ook aan ondernemers die failliet dreigen te gaan. We willen mensen vooruit helpen. En uiteindelijk levert ons werk ook nog een maatschappelijke besparing op.”

Alles wat wij bespreken met ondernemers doen we in vertrouwen“Ik vind het naast nuttig ook ontzettend leuk en waardevol om met mijn ervaring anderen een stapje verder te helpen”, vertelt Piet van Essen. ‘Als je als ondernemer overdag een mooie omzet hebt gedraaid, dan ben je er nog niet. Het ondernemerschap is ook administratie doen, aandacht schenken aan je marketing en inspringen op nieuwe ontwikkelingen zoals social media. Wij helpen ondernemers bij het formuleren van doelen en het koppelen van concrete acties aan deze doelen. In de praktijk betekent dit veel vragen stellen en iemand een spiegel voorhouden.’

Vertrouwen

“Hierin is vertrouwen heel belangrijk”, voegt OKB-adviseur Erik van der Vijver toe. “Alles wat wij bespreken met ondernemers doen we in vertrouwen. We zijn er voor ondernemers. Want ondernemen kan best eenzaam zijn. Lang niet iedere ZZP’er of eigenaar van een bedrijf heeft iemand waarmee hij of zij kan sparren en ideeën kan bespreken. Daarnaast merken we dat het voor veel ondernemers een behoorlijke drempel is om advies te vragen op het moment dat het niet goed gaat.”

Ondernemersklankbord Flevoland (onderdeel van Ondernemersklankbord Nederland) werkt samen met verschillende partijen, waaronder VNO-NCW, MKB- Doorgaan, de KvK, het ministerie van Economische Zaken en bijvoorbeeld Zelfstandigenloket Flevoland. Adviseurs stellen vrijwillig hun vrije tijd en expertise ter beschikking tijdens een klankbordtraject.

Meer informatie

Ondernemers die zich melden bij Ondernemersklankbord krijgen een adviseur toegewezen. Daarmee wordt een intakegesprek gepland en dan wordt er gekeken wat de ondernemersvraag is. Een klankbordtraject duur zes maanden. Momenteel worden er geen kosten in rekening gebracht voor een klankbordtraject vanwege de coronacrisis. 

Bezoek de website www.ondernemersklankbord.nl.

Stichting Ondernemersklankbord
Bezuidenhoutseweg 12
Malietoren, 2594 AV Den Haag
Tel: 070 349 0603

Afbeelding