Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Interview Wethouder Veeningen: ‘Meer banen in Almere is ons doel voor 2022’

Interviews

Almere Zaken ging in gesprek met Maaike Veeningen, wethouder Economische Zaken, die laat weten dat het goed gaat met de economie in Almere en laat ons weten welke plannen er komend jaar op de agenda staan. De werkgelegenheid mag in Almere nog meer groeien, aldus de wethouder. “Het is in Almere het afgelopen jaar goed gegaan op economisch gebied, hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt.” 

Toch hebben ondernemers het zwaar gehad en is het nog steeds zwaar,” volgens Veeningen. “De horeca moet bijvoorbeeld alle zeilen bijzetten tijdens deze pandemie. De meest recente besmettingscijfers en de maatregelen laten zien dat het virus nog wel even van zicht laat horen. Het is goed om daar realistisch over te zijn, zodat we ook de nodige aanpassingen kunnen doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.” Ik kijk positief terug op het afgelopen jaar. De samenwerking tussen ondernemers was groot en ik heb er alle vertrouwen in dat het de komende tijd zo blijft.”

De komende jaren willen we er nog zeker 35.000 banen bij creëren35.000 extra banen 

“Het aantal banen is in Almere toegenomen de afgelopen jaren. Toen ik begon als wethouder had de stad ongeveer 80.000 banen. Het afgelopen jaar is de werkgelegenheid gestegen naar 90.000 banen een stijging van 10.000 banen. De komende jaren willen we er nog zeker 35.000 banen bij creëren omdat dit past bij een stad die snel groeit.”

Diversiteit op bedrijventerreinen 

Hoe dit te realiseren is, is volgens Veeningen een uitdaging. “Almere is een geplande stad. We zien dat veel dingen op de geplande manier goed werken: bijvoorbeeld het groen en het water in Almere. Ook de infrastructuur. Het wegennet is Almere is zo veilig dat je hier zelfs niet mag afrijden. Maar op andere punten kan de planning verbeterd worden zoals bijvoorbeeld de bedrijventerreinen. Het idee was goed, maar in de praktijk blijkt dat het beter kan. Daarom is er een visie naar de gemeenteraad gestuurd met twee grote oplossingen: meer informele en interactieve plekken en een betere menging van het aanbod door bijvoorbeeld geschikte horeca toe te laten op bedrijfsterreinen. En daar ook broedplaatsen en startups op de terreinen te integreren. Zodat er een veel betere afspiegeling van de stad, en van de mogelijkheden die er op bedrijventerreinen zijn, zal plaatsvinden.”

We willen bedrijven die doorgroeien de kans bieden om dat in Almere te doenPersoneel uit Almere 

Veeningen vervolgt: “Almere is een jonge stad, en dat biedt voor- en nadelen. We kunnen in Almere goed inzetten op circulair ondernemen en duurzaamheid, het ondernemen van de toekomst. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Enreach, dat is typisch een voorbeeld van een bedrijf dat gestart is op een zolderkamer in Almere en inmiddels een prachtig, internationaal bedrijf is dat vanuit Almere Duin opereert. Het levert werkgelegenheid op en heeft echte Almeerse roots. We willen bedrijven die doorgroeien dan ook de kans bieden om dat hier te doen. Hetzelfde geldt voor personeel. We zien dat er in Almere relatief veel mensen buiten de stad werken en dat er veel flexwerkers zijn. Het nadeel daarvan is dat er bij flexwerkers door werkgevers in verhouding weinig geïnvesteerd wordt in bijscholingDat is zonde voor werkgevers en medewerkers. Tegelijk verwelkomen we ook grote bedrijven die zich in Almere willen vestigen. Zo zijn we heel blij met de komst van Hunkemöller, die in 2023 haar nieuwe distributiecentrum op Bedrijvenpark Stichtsekant opent.”

Het jaar 2022 

Er liggen nog meer grote plannen op tafel voor 2022. Zo vindt de Floriade plaats en gaat Almere van start met het Praktijk Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE), een fieldlab voor de circulaire economie. “Ik hoorde laatst dat Almere in de toplijst van Condé Nast Traveller staat van reisbestemmingen voor komend jaar, vanwege de Floriade. Dat is prachtig, want ondanks de tegenslagen denk ik nog steeds dat het evenement een enorme boost gaat geven aan de ondernemers in Almere.” Als we wethouder Veeningen vragen naar haar blik op het komend jaar, moet ze even nadenken. “Het zijn echt zware tijden geweest die van heel veel ondernemers heel veel aanpassingen vroegen. Maar ik denk ook dat we nooit helemaal weer teruggaan naar het oude normaal. Aanpassingen als thuiswerken of meer gebruik maken van de technologische middelen biedt ook voordelen. We zien zelfs dat zowel de economie als het milieu er baat bij hebben. Bovendien zorgt dit nieuwe werken ook weer voor ICT-ontwikkelingen, die nu sneller gaan dan verwacht. Ik ben echt trots op hoe snel bedrijven kunnen schakelen, en op de hulpgezindheid die er heerst bij de Almeerse ondernemers. Mensen helpen elkaar, om samen sterk overeind te blijven staan. Mijn wens voor het komend jaar is dan ook dat alle Almeerse ondernemers dit blijven doen.”