Jan Nico Appelman, gedeputeerde Economische Zaken provincie Flevoland. (Foto: aangeleverd)
Jan Nico Appelman, gedeputeerde Economische Zaken provincie Flevoland. (Foto: aangeleverd)

Werkgelegenheid Flevoland groeit: 4.250 banen erbij

Algemeen

In Flevoland groeide in 2021 het aantal banen met 4.250. Dit is een groei van 2,1% vergeleken met 2020. Het totaal aantal banen in Flevoland kwam uit op 198.600. Dit blijkt uit het Werkgelegenheidsonderzoek 2021 van Provincie Flevoland. De provincie en haar gemeenten, waaronder Almere, gebruiken het onderzoek voor het maken van beleid voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Ook voor verkeer, vervoer, mobiliteit en ruimtelijke plannen. Ondanks de groeicijfers is de impact van de coronacrisis in verschillende sectoren stevig. 

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: ‘Ik heb ontzettend veel respect en waardering voor ondernemers en werknemers in de sectoren die hard geraakt zijn door de coronacrisis. Het zijn voor hen geen makkelijke tijden. Dat Flevoland ondanks de impact van de coronacrisis een groei in het aantal banen laat zien stemt mij tegelijkertijd trots: met elkaar werken we aan een robuuste groei van de Flevolandse economie die toekomstbestendig is. Dat is juist in deze tijd zo belangrijk.’

Banen verdwenen in horeca en vrijetijdssector
De horeca en de sector cultuur, sport en recreatie kampten met vraaguitval en gedwongen sluitingen. Dit door de beperkende coronamaatregelen. In een jaar tijd verdwenen meer dan 800 banen, vaak parttimebanen.

Meer banen in de zorg
In andere sectoren leidde de crisis juist tot meer banen. In de zorg was er veel behoefte aan extra personeel. Dit komt onder andere door het test- en vaccinatiebeleid. En de druk op de reguliere gezondheidszorg. Dit gaf een groei van bijna 1.600 banen.

Aantal webshops verdubbeld
Ook het aantal banen bij webshops groeide fors: voor het tweede jaar op rij met 30%. Het aantal webshops in Flevoland is sinds 2019 verdubbeld. Hierbij gaat het niet alleen om eenmanszaken. Van de in 2021 nieuw gestarte webshops had 25% direct al 2 of meer werkzame personen. Webshops zijn inmiddels goed voor ruim 4.500 banen. 

Groei in alle gemeenten
In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal banen en vestigingen in 2021 toe. Het aantal vestigingen groeide vooral door verdere toename van het aantal eenmanszaken. Bijna 45% van de totale werkgelegenheid in de provincie is in Almere. In absolute zin groeit het aantal banen daar ook het hardst in 2021 (+1.190 banen). In relatieve zin groeide het aantal banen in 2021 het sterkst in Urk (+6,4%) en Zeewolde (+4,6%).