NorthC Datacenter locatie Almere (Foto: aangeleverd)
NorthC Datacenter locatie Almere (Foto: aangeleverd)

‘NorthC denkt mee en hanteert altijd een persoonlijke en flexibele aanpak’

Bedrijfsprofiel

Unica is als allround Nederlandse technisch dienstverlener een voorloper op het gebied van duurzame innovaties, door de inzet van technologie in gebouwen. Vanuit negen bedrijvenclusters werken de meer dan 3.500 medewerkers onder meer aan bouwprojecten technisch beheer en onderhoud, intelligente gebouwen, brandveiligheid, toegang & beveiliging, energieoplossingen, ICT voorzieningen, en specifieke oplossingen voor de industrie en datacenters.

Door de stijgende vraag naar gebouwbeheersystemen en intelligente gebouwen is dat domein een belangrijk groeigebied voor Unica. “Je ziet dat gebouwen steeds intelligenter worden. Alle gebouwsystemen moeten met elkaar communiceren en beheerd kunnen worden vanuit één centrale omgeving. Dan ontstaan interessante nieuwe mogelijkheden om zaken op een slimme manier te automatiseren. 

Intelligente gebouwen
Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeheersing of verlichting. Waar dat vroeger handmatig voor het hele gebouw of per verdieping ingesteld werd, kan je dat nu per ruimte optimaal regelen en wordt de verlichting of de temperatuur automatisch ingeschakeld als er mensen in de ruimte aanwezig zijn. Als een kantoor niet wordt gebruikt, wordt alles weer automatisch uitgeschakeld. Dat zorgt niet alleen voor een gezondere en prettigere werkomgeving, maar kan ook aanzienlijke besparingen opleveren in de energiekosten”, zegt Bas Marquering, Lead Consultant Security bij Unica. Hij werkt voor het cluster Unica ICT Solutions, dat met 280 specialisten complete ICT-oplossingen levert en beheert. “Daar komt ook een securitycomponent bij kijken, want als al die systemen met elkaar in verbinding staan, moet je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld oudere systemen geen beveiligingsrisico vormen voor de rest van de omgeving. Dan loop je tegen uitdagingen aan. Zo zijn er voor oudere systemen vaak geen beveiligingsupdates beschikbaar, of kunnen die updates niet worden toegepast omdat het risico bestaat dat andere systemen niet meer goed werken. Wij kijken dan hoe we die beveiliging op een andere manier toch kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door het toepassen van virtual patching middels firewalls”.

Beveiligingsbewustzijn
Het bewustzijn over de noodzaak tot goede informatiebeveiliging dringt steeds meer door tot de operationele en businessafdelingen van organisaties, maar Marquering ervaart dat het soms nog lastig is om de board-room te overtuigen. “Daar komt dan onze rol als strategisch adviseur naar voren, door helder te schetsen welke maatregelen nodig zijn, welke kosten daarbij horen en wat dit de organisatie uiteindelijk oplevert. De benodigde expertise is zeer schaars, dus het kan interessant en voordelig zijn om de securitymonitoring van de omgeving uit te besteden aan een deskundige partij waar al die kennis gebundeld is”, vervolgt Marquering.

Datacenter in Almere
Om klanten optimaal te kunnen bedienen in alle regio’s en op alle gebieden, heeft Unica een robuust datacenter nodig van waaruit het kan opereren. Unica koos voor het centraal gelegen datacenter van NorthC Datacenters in Almere, vooral vanwege de samenwerking en de faciliteiten op het gebied van continuïteit en beveiliging. “Als een van de grootste technische dienstverleners van Nederland vertrouwen onze klanten erop dat onze diensten altijd beschikbaar zijn, no matter what. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zo is de regio rond Almere bijvoorbeeld in 2016 getroffen door een grote stroomstoring. Dankzij de innovatieve voorzieningen van NorthC hebben wij – en dus onze klanten – daar niets van gemerkt. Dat geeft vertrouwen”, zegt Kay-Arne van Dalfsen, Teamleider Infrastructure & Connectivity bij Unica ICT Solutions. “Daarnaast is sterke fysieke beveiliging van het datacenter een be-lang-rijke eis. Ook dat is in het Almere-datacenter van NorthC uitstekend geregeld. Daarnaast was voor ons mogelijk om additionele beveiligingsmaatregelen te implementeren”.

Het belangrijkste is volgens van Dalfsen echter de persoonlijke en flexibele aanpak van NorthC. “De ‘menselijke maat’ is echt een onderscheidend kenmerk van NorthC. Ze denken mee over de beste oplossingen en bieden maatwerk. Dat is iets dat bij andere grote partijen nog wel eens ontbreekt.” 

Tekst en beeld: NorthC

Meer informatie is te vinden op de website van NorthC.