Fatah Sorcouh:
Fatah Sorcouh: "Wachten is verschrikkelijk" (Foto: Almere Zaken)

Proef: werk voor wachtende vluchtelingen

Algemeen

Asielzoekers die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning kunnen bij wijze van proef een baan krijgen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: bedrijven zitten te springen om personeel en de stierlijke verveling bij wachtende vluchtelingen wordt tegengegaan.

De 28-jarige Fatah Sorcouh vluchtte uit Afghanistan en spreekt na anderhalf jaar verbazingwekkend goed Nederlands. “Ik heb sociologie gestudeerd en hoopte op een mooie toekomst in mijn land. Met de Taliban aan de macht is het voor mij gevaarlijk. Ik ben dankbaar dat ik in Nederland ben opgevangen, maar het lange wachten is verschrikkelijk. Ik voel me schuldig dat ik niets doe en voel me een mislukkeling. Ik zou graag aan de slag willen.”

Toeleiding naar werk

De gemeente Almere, uitzendbureau Randstad en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) zijn daarom de proef ‘Toeleiding naar werk’ gestart waarbij statushouders en asielzoekers begeleidt worden naar werk. Officieel mogen zij pas na een half jaar maximaal 24 weken per jaar werken. “Bedrijven zitten te springen om personeel. Ik weet zeker dat deze proef slaagt en landelijk navolging krijgt”, zei algemeen directeur Werner Klaassen van Randstad woensdag bij de lancering van het pilotproject. En bestuurslid Joeri Kapteijns van COA benadrukte hoe negatief verveling werkt bij wachtende vluchtelingen. “Hun levens staan stil, hun ontwikkeling staat stil. Dat wordt ‘wachtschade’ genoemd. Ze willen meedoen, erbij horen.”

Vernietigend

Dat was ook de strekking van het betoog van wethouder Froukje de Jonge: ”niet mee mogen doen is vernietigend.” Dat vertelde ook een man die in een onveilig land Politieke Wetenschappen studeerde. “Dat is een opleiding waar de machthebbers niet zo van houden. Zeven maanden geleden vluchtte hij daarom naar Nederland en wil niet met een foto in de krant. Inmiddels doet hij een traineeschip als softwaredeveloper. “Ik kan niet altijd in het donker blijven leven. Ik wil werken voor mijn geld, me nuttig maken en contact maken met Nederlanders zodat ik de cultuur kan leren kennen.”

Eerste match

De proef start met honderd bewoners van het COA-azc in Almere, al dan niet op uitnodiging. Zij kunnen na overleg met werkgevers de komende maanden in Almere en omgeving aan de slag, met advies en op maat ondersteuning van Randstad en de gemeente Almere. De eerste deelnemers zijn al voorgesteld aan werkgevers en de eerste match is een feit. In de zomer worden de resultaten geëvalueerd.