Job fair Baangericht en stichting Almere voor Oekraïne (Foto: aangeleverd)
Job fair Baangericht en stichting Almere voor Oekraïne (Foto: aangeleverd)

Gemeente organiseert Job Fairs voor vluchtelingen

Algemeen

Zowel het personeelstekort als de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn thema’s die landelijk al langere tijd spelen. De gemeente Almere signaleerde al snel mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak van beide thema’s en is gestart met het organiseren van job fairs waar werkgevers en Oekraïense werkzoekenden met elkaar in contact kunnen komen. In samenwerking met de stichting Almere voor Oekraïne wordt op 31 maart de vijfde editie van dit evenement georganiseerd.

Linda Leeuwin, accountadviseur Baangericht bij gemeente Almere licht toe: “In Almere zijn al ruim duizend Oekraïense vluchtelingen opgevangen en dit aantal stijgt voorlopig nog. Het gaat veelal om hoger opgeleide mensen die graag willen werken en veel te bieden hebben.” Dat de drive om te werken groot is, is goed verklaarbaar: deze mensen zijn noodgedwongen uit hun land vertrokken en hebben behoefte aan afleiding van wat er in hun land gebeurd. Daarnaast hebben zij natuurlijk ook een financieel belang. Geld verdienen om hier te kunnen leven is voor veel Oekraïners prioriteit.

Banenworkshop

“We begrijpen heel goed dat het misschien spannend is om een Oekraïense werknemer in dienst te nemen. Want wat kun je precies verwachten? Tijdens de job fairs kunnen werkgever en werkzoekende kennismaken en ontdekken dat het in dienst nemen van een Oekraïense werknemer helemaal niet zoveel verschilt van het in dienst nemen van een Nederlandse werknemer.” Aldus Leeuwin. Bovendien worden de Oekraïners die de job fairs bezoeken niet zomaar in het diepe gegooid. Tijdens een ‘banenworkshop’ leren de werkzoekenden hoe het werk in Nederland, hoe het leven in Nederland is en hoe de Nederlandse arbeidsmarkt in elkaar steekt. Daarnaast wordt gekeken of mensen extra begeleiding nodig hebben en indien nodig krijgen zij bijvoorbeeld taallessen om de Engelse of Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Op die manier wordt deze groep mensen zo goed mogelijk klaargestoomd voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Werkgevers die opzoek zijn naar uitbreiding van hun team kunnen zich via baangericht@almere.nl aanmelden voor de volgende editie van de Job Fair op 31 maart.

Job fair Baangericht en stichting Almere voor Oekraïne (Foto: aangeleverd)