Eigenaren Patrick Mezas en Jan van Sikkeleras, samen met Oekraïense werknemers (Foto: Aangeleverd)
Eigenaren Patrick Mezas en Jan van Sikkeleras, samen met Oekraïense werknemers (Foto: Aangeleverd)

Cafébaas lost personeelstekort creatief op: ‘Oekraïense vluchtelingen aannemen is makkelijker dan je denkt’

Algemeen

Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft Almere al ruim 700 geregistreerde Oekraïners opgevangen die het oorlogsgebied ontvlucht zijn, en dit aantal stijgt nog altijd. Wij zijn benieuwd wie deze mensen zijn, wat hun komst betekent voor de Almeerse economie en hoe zij hun draai vinden in de maatschappij.

De meeste Oekraïners willen graag zo snel mogelijk aan het werk. Eén van de Almeerse organisaties die twee Oekraïners in dienst genomen heeft en hier graag over vertelt is kunst- en muziekcafé Café op 2, gelegen aan het Stadhuisplein.

Eerste contact

“Toen de oorlog net begon, en de inzamelingsacties voor Oekraïne startten, werd ik benaderd door Larissa Dolotova, een Oekraïense dame die al enkele jaren pianoles geeft in de Voetnoot. Zij zet zich enorm in voor Oekraïense vluchtelingen. In eerste instantie was zij vooral opzoek naar ruimte om ingezamelde spullen te bewaren totdat deze naar de plaats van bestemming gingen. Helaas kon ik haar daar niet bij helpen. Toen zij later vertelde dat er al veel Oekraïners in Almere zijn die graag willen werken heb ik gezegd dat ze mensen die een beetje Engels spreken en enige horeca ervaring hebben gerust langs mag sturen,” aldus Patrick Mezas, mede-eigenaar van Café op 2. Hij vertelt verder dat hij, net als veel andere horeca ondernemers, met personeelstekorten kampt. “Het maakt mij niet uit waar je vandaan komt, als je het leuk vindt om hier te werken en een beetje Engels spreekt ben je welkom.”

Taalbarrière 

Over de taalbarrière met deze werknemers vertelt hij: “Het inwerken van deze vrouwen duurde wat langer. We moesten ze heel veel uitleggen, soms met handen en voeten.” Mezas voegt daaraan toe dat het tijdrovende inwerkproces puur vanwege de taal kwam. “Het is gewoon wat lastiger communiceren, maar ze zetten zich bijzonder goed in, zijn heel leergierig en blij dat ze hier kunnen werken. En daar zijn wij ook heel blij mee, ze doen het fantastisch en als ze vertellen dat ze uit Oekraïne komen, vindt iedereen dat heel leuk en interessant.”

Oekraïners mogen werken in Nederland, zij hebben geen werkvergunning nodig

Wet- en regelgeving

Jan van Sikkeleras, mede-eigenaar van Café op 2, licht toe dat het aannemen van een Oekraïense werknemer helemaal niet veel verschilt van het aannemen van een Nederlandse werknemer. “Oekraïners mogen werken in Nederland, zij hebben geen werkvergunning nodig. Alleen moeten zij wel aangemeld worden. Je kunt hiervoor een formulier downloaden, dat vul je in en stuur je op naar het UWV. Eigenlijk kun je dan na twee dagen de werknemer al in dienst nemen.”

Meedoen in de samenleving

Dolotova vindt dat alle bedrijven open zouden moeten staan voor het aannemen van Oekraïense werknemers. “Deze mensen willen heel graag werken. Ze willen helemaal geen last vormen voor Nederland maar ze willen juist iets bijdragen en zich nuttig maken.” Dat veel Oekraïners maar matig Engels spreken hoeft volgens haar helemaal geen probleem te zijn. Dolotova geeft aan dat zij zelfs Oekraïners die geen woord Engels spreken aan een baan geholpen heeft. “Als de ondernemer maar wil, dan lukt het wel.”

Gemeentelijke wasstraat

“De vraag naar werk vanuit de Oekraïense vluchtelingen is groot. Ze willen werken om te sparen voor de terugreis naar huis en de heropbouw van hun land, maar ook omdat ze iets te doen willen hebben. Deze mensen hebben afschuwelijke dingen meegemaakt en zien werk als afleiding. Een welkome manier om hun gedachten te verzetten van de dingen die ze meegemaakt hebben en die nog steeds gebeuren in hun land.” Aldus wethouder Froukje de Jonge. De Jonge vertelt verder: “Wanneer Oekraïense vluchtelingen in Almere aankomen, gaan ze eigenlijk door een soort wasstraat. Stap één is inschrijving bij burgerzaken, daar krijgen ze een BSN nummer. Sommige vluchtelingen arriveren in Nederland zonder papieren, dus daar ligt ook gelijk de eerste uitdaging. Daarna gaan ze naar Werk en Inkomen. Daar wordt hun leefgeld geregeld en krijgt iedereen de benodigde begeleiding bij het vinden van een baan. Taal is voor veel vluchtelingen de grootste barrière en dat is jammer want deze mensen zijn heel bekwaam en inzetbaar in veel verschillende sectoren.”
De gemeente zet zich in om de vluchtelingen te helpen zo snel mogelijk een ‘normaal’ leven te kunnen leiden in Almere. Onlangs organiseerde de gemeente in samenwerking met het UWV nog een banenmarkt om werkgevers in contact te brengen met Oekraïense werkzoekenden.

“Ik wil alle werkgevers oproepen hun hart en hun verstand te laten spreken. Deze mensen hadden helemaal geen probleem maar moesten hun land opeens noodgedwongen ontvluchten. Ze hebben geld nodig, zijn gemotiveerd en kunnen heel veel.” Aldus wethouder De Jonge.

Raadpleeg voor meer informatie over dit onderwerp baangericht.almere.nl of neem contact op met de gemeente via baangericht@almere.nl.

Special Personeel (Foto: Almere Zaken)