Wally Paraschou (links) en Rodrigo Soto Escamilla (rechts) gaan vandaag met 4 bussen op pad. (Foto: Ultimum B.V.)
Wally Paraschou (links) en Rodrigo Soto Escamilla (rechts) gaan vandaag met 4 bussen op pad. (Foto: Ultimum B.V.)

Almeerse ondernemers onderweg naar Polen om vluchtelingen op te halen

Algemeen

Terwijl heel Nederland op dit moment steun betuigt aan de Oekraïense bevolking, zitten ook Almeerse ondernemers niet stil. Vandaag vertrekken vier bussen vol hulpgoederen naar de Poolse grens. Nadat in Polen de spullen zijn afgeleverd, worden vervolgens 28 vluchtelingen meegenomen naar Nederland. Hier staan al gastgezinnen al klaar om de moeders en kinderen uit het oorlogsgebied op te vangen. 

Het initiatief van deze bijzondere actie komt van Robin Ras, kantoordirecteur bij DK Accountants & Adviseurs. Hij deed vorige week een oproep aan alle Almeerse ondernemers voor spullen, bussen en chauffeurs. Rodrigo Soto Escamilla, eigenaar van Ultimum B.V., is één van de ondernemers die direct aan de slag ging, samen met onder meer Wally Paraschou van restaurant Pallas Athene. Rodrigo vertelt: “Er zijn vooral luiers nodig, medische hulpspullen, slaapzakken en warme kleding. De steun van ondernemers was zo groot dat we al snel veel meer spullen hadden dan in één bus pasten. Zo doneerde de Jumbo in Lelystad een grote hoeveelheid luiers, waar dringend behoefte aan is. Gelukkig konden er meer bussen geregeld worden via Diks Autoverhuur, en gaan we vandaag met vier bussen op pad, boordevol spullen voor de mensen daar die het zo hard nodig hebben.” 

Vrouwen en kinderen 

Initiatiefnemer Robin Ras heeft in Polen contact met hulporganisaties aldaar. Omdat de vluchtelingenstroom momenteel dusdanig groot en ongeorganiseerd is, kan hij in samenwerking met de Poolse organisatie bijna 30 mensen mee terug nemen. Allemaal vrouwen en kinderen, die zijn gevlucht vanuit het oorlogsgebied en wiens vaders en mannen momenteel aan het strijden zijn. In Nederland staan de opvanggezinnen al klaar om de vluchtelingen op te vangen. 

Hartverwarmend 

Rodrigo vertelt: “De situatie daar is schrijnend, we moeten met zijn allen helpen. Helaas kan ik me goed verplaatsen in wat er zich in Oekraïne nu afspeelt. Zelf ben ik als vierjarig jongetje naar Nederland gevlucht. Ik kan me nog goed herinneringen hoe heftig dat was. Het was alsof iedereen Chinees sprak en het was ontzettend koud, daar stond ik dan in de winter met een dun zomerjasje, onwetend van wat er zou gebeuren. Je laat alles achter wat vertrouwd is en bent bang. Het idee dat er daar nu ook kinderen zijn die in angst leven, die honger hebben, het koud hebben en geen veilige plek hebben, is onmenselijk. Daarom is het hartverwarmend om te zien dat ook vanuit Almere hulp wordt geboden. We zijn allemaal mensen en als het nodig is, moeten we elkaar helpen.”

Dinsdagochtend vertrokken de vier bussen naar Polen. Naar verwachting keren de chauffeurs binnen enkele dagen weer terug in Almere, met de 28 Oekraïense vluchtelingen.