De Almeerse ondernemers komen opnieuw in actie voor Oekraïense vluchtelingen. (Foto: aangeleverd)
De Almeerse ondernemers komen opnieuw in actie voor Oekraïense vluchtelingen. (Foto: aangeleverd)

Almeerse ondernemers bereiden tweede konvooi naar Polen voor

Algemeen

Vier bussen vol hulpgoederen vertrokken dinsdag vanuit Almere naar de Poolse grens. Nadat in Polen de spullen waren afgeleverd, werden 28 vluchtelingen meegenomen naar Nederland. Deze zijn inmiddels ondergebracht in de gastgezinnen die al klaar stonden. De initiatiefnemers zijn inmiddels alweer druk bezig met het samenstellen van een tweede konvooi. “Hulp is daarbij zeer welkom!”

“We willen uiterlijk maandag opnieuw vertrekken. In Warschau staan volgens onze contactpersoon 8000 mensen klaar om naar Nederland te reizen”, vertelt Cees van Dijk. “We hebben het opvangcentrum daar gezien. De nood is hoog en dat is voorzichtig uitgedrukt.” De initiatiefnemers zijn op zoek naar hulp voor het tweede konvooi richting Polen. “Denk aan transport, chauffeurs en onderdak. Geld voor eten en diesel is ook welkom”, aldus Van Dijk. Wie wil helpen, kan zich aanmelden via what’s app op 06-28762177, of via nederlandhelptoekraine@gmail.com. Meer informatie staat ook op de Facebookpagina van Nederland helpt Oekraïne.

Initiatief

Het initiatief van deze bijzondere actie komt van Robin Ras, kantoordirecteur bij DK Accountants & Adviseurs. Hij deed vorige week een oproep aan alle Almeerse ondernemers voor spullen, bussen en chauffeurs. Rodrigo Soto Escamilla, eigenaar van Ultimum B.V., is één van de ondernemers die direct aan de slag ging, samen met onder meer Wally ‘de Griek’ Paraschou en Cees van Dijk. Met vier bussen gingen zij afgelopen dinsdag op pad om spullen te brengen en vluchtelingen op te halen.  

Traantje weggepinkt

De ondernemers was onder meer gevraagd of zij een gastgezin voor een familie van zeven konden vinden. Een oma, vader, moeder en vier kinderen. “Dat bleek lastig, maar gelukkig hebben andere hulpgroepen met ons meegedacht. Een ondernemer uit Gorredijk heeft een prachtig vakantiehuis dat hij ter beschikking heef gesteld”, aldus Rodrigo. 

De Almeerse ondernemers bekennen regelmatig een traantje weggepinkt te hebben. “De vluchtelingen hebben amper wat bij zich. Eén minikoffer met spullen. Ze zijn erg bescheiden. Pas na aandringen accepteren ze wat eten en drinken”, vertelt Rodrigo. “De man is dominee, hun huis is platgebombardeerd. De kinderen huilden regelmatig onderweg. Ze wilden naar huis. Het is hard als ik me voorstel hoe het leven van die kinderen zo plotseling is veranderd.”

Kat in tas verstopt

Er was ook een oudere dame mee naar Nederland gekomen. “Haar twee zoons vechten in Oekraïne tegen de Russen. Ze is met ons meegegaan op voorwaarde dat ze weer teruggebracht zou worden als er iets met haar zoons zou gebeuren. Dat hebben we beloofd, al weten we nog niet hoe we dat moeten gaan doen. We houden in elk geval contact met haar.”

In een andere bus zat ook een alleenstaande dame. “De chauffeur meldde onderweg dat deze mevrouw een kat in haar tas had verstopt. Daar hebben we hartelijk om gelachten. We kunnen ons voorstellen dat niet elk gastgezin een huisdier erbij wil hebben, maar ook dit is goedgekomen.”

Elkaar helpen

Rodrigo roept op om met zijn allen te helpen waar mogelijk. “De situatie daar is zo schrijnend. Helaas kan ik me goed verplaatsen in wat er zich in Oekraïne nu afspeelt. Zelf ben ik als vierjarig jongetje naar Nederland gevlucht. Ik kan me nog goed herinneringen hoe heftig dat was. Het was alsof iedereen Chinees sprak en het was ontzettend koud, daar stond ik dan in de winter met een dun zomerjasje, onwetend van wat er zou gebeuren. Je laat alles achter wat vertrouwd is en bent bang. Het idee dat er daar nu ook kinderen zijn die in angst leven, die honger hebben, het koud hebben en geen veilige plek hebben, is onmenselijk. Daarom is het hartverwarmend om te zien dat ook vanuit Almere hulp wordt geboden. We zijn allemaal mensen en als het nodig is, moeten we elkaar helpen.”

Uiterlijk maandag willen de ondernemers opnieuw richting Polen vertrekken, om nog meer vluchtelingen te kunnen helpen.